Η πρώτη πράσινη κάρτα είναι γεγονός, έντονες οι αντιδράσεις

283

Η πρώτη πράσινη κάρτα στην ιστορία του ποδοσφαίρου δόθηκε στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας, με τον επιθετικό της Βιτσέντσα Κρίστιαν Γκαλάνο να είναι ο πρώτος που τη δέχεται.

Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Βίρτους Εντέλα – Βιτσέντσα για την 7η αγωνιστική της Serie B, ο επιθετικός της φιλοξενούμενης Κρίστιαν Γκαλάνο, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που δέχτηκε πράσινη κάρτα, μετά από διαμαρτυρία για απόφαση του «ρέφερι».

Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο διαιτητής Μαϊνάρντι υπέδειξε κόρνερ υπέρ των γηπεδούχων, με τον 26χρονο να του αναφέρει πως κακώς πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς έγινε διπλή κόντρα και το σωστό ήταν να δοθεί συνέχεια στο παιχνίδι με ελεύθερο από τον τερματοφύλακα. Ο «arbitro» τον κάλεσε κοντά του και του έδειξε την πράσινη κάρτα!

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου της Serie B Αντρέα Αμπόντι σχολίασε για το γεγονός: «Αυτή η πρώτη πράσινη κάρτα είναι μία συμβολική στιγμή μεγάλης αξίας και μία δέσμευση για ένα πραγματικό ποδόσφαιρο, καθαρό, δίκαιο και αξιόπιστο. Χρειάζονται αυτά τα παραδείγματα».

Η πράσινη κάρτα έκανε το ντεμπούτο της δοκιμαστικά στο περσινό πρωτάθλημα και είναι μέρος ενός σχεδίου που έχει ως στόχο να προωθήσει τον σεβασμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνική ευθύνη.

Είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε διαιτητή να αποφασίσει πότε και πόσες φορές θα δώσει την πράσινη κάρτα στους ποδοσφαιριστές και στο τέλος της σεζόν, ο παίκτης ή ο προπονητής που θα έχει μαζέψει τις περισσότερες θα λάβει το βραβείο της πράσινης κάρτας.

Αντιδράσεις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις με τον πρώην Ρώσο διαιτητή Ιγκόρ Εγκόροφ να ξεκινά τον «πόλεμο» στο εν λόγο μέτρο τονίζοντας με μεγάλη δόση ειρωνείας: «Σε αυτό το σημείο μπορούν να κάνουν και μία κάρτα με το ουράνιο τόξο» για να συνεχίσει με βαριές δηλώσεις: «Προφανώς οι Ιταλοί έφαγαν πάρα πολλά ζυμαρικά. Είμαι απολύτως κατά των εν λόγω άχρηστων μέτρων. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πάντα δύο κάρτες. Η κίτρινη και η κόκκινη. Νομίζω ότι αρκούν. Με το ρυθμό αυτό, θα μπορούσαμε επίσης να προχωρήσουμε και να δίνουν οι διαιτητές 12 κάρτες, εξηγώντας τι είναι η κάθε μια και να ξεχνάμε ποια είναι ποια και τους ποδοσφαιριστές που τη δέχτηκαν. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, φυσιολογικά και χωρίς πάρα πολλές φαντασιώσεις».

Επιμέλεια: Δημήτρης Λιαργκόβας