ΠΑΟΚ: Στα… άδυτα του σκάουτινγκ!

431

Με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί το τμήμα σκάουτινγκ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μεταγραφές, κυκλοφόρησε το Σάββατο 17/12 η FORZA, η νέα εβδομαδιαία εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας…

Η FORZA μπήκε στα… άδυτα του σκάουτινγκ τιμ του ΠΑΟΚ και σας μεταφέρει τη στρατηγική και τη μεθοδικότητα που ακολουθεί.Ο κόσμος αλλάζει. Στις παλιές εποχές όλα μπορούσαν να σημειωθούν στο πίσω μέρος ενός πακέτου τσιγάρων, σε ένα μικρό χαρτί.Ο παλαιάς κοπής σκάουτ, μπορούσε να πάει σε ένα ματς και να ρίξει μια ματιά, εκτός αν είχε πάει για συγκεκριμένο παίκτη. Τότε έπαιρνε τον επικεφαλής τηλέφωνο και του έλεγε την άποψή του.
Πρακτικά, νόμιζαν ότι τα πάντα αποθηκεύονται στο μυαλό τους. Στην πραγματικότητα, δεν μπορείς να χωρέσεις τα πάντα στο κεφάλι σου. Γι’ αυτό και οι αναφορές έχουν γίνει τόσο σημαντικές.
Το σκάουτινγκ είναι… επιστήμη και τα τελευταία δύο χρόνια, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κάνει μεγάλα βήματα σε αυτό τον τομέα. Ο βασικός λόγος, που άργησε κάτι τέτοιο να συμβεί, ήταν φυσικά τα πενιχρά οικονομικά…
Πλέον, με την έλευση του Ιβάν Σαββίδη, ο Δικέφαλος οργανώνεται σε επίπεδα μεγάλου ευρωπαϊκού κλαμπ.

Η ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Οι Κωστίκος, Μαλιούφας, Ακκάς, Κοσμίδης, Σεγκερίδης και Λίνο (που είναι υπεύθυνος για την Βραζιλία και την Ουρουγουάη), αλλά κι ένας Σέρβος, όπως κι επιπλέον τέσσερις σκάουτ, που έχουν αναλάβει τις εγχώριες ακαδημίες , αποτελούν την ομάδα σκάουτινγκ των ασπρόμαυρων. Αλλωστε, οι μεγάλοι σύλλογοι δεν περιμένουν τους ατζέντηδες, ούτε αποτελούν έρμαιο του κάθε μάνατζερ…
Όμως αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και μαζί τους και ο ΠΑΟΚ, έχουν περάσει σε μια πιο λειτουργική διαδικασία. Δεν τους βρίσκουν τους παίκτες οι μάνατζερ, αλλά οι ομάδες βρίσκουν τους παίκτες (που φυσικά έχουν και ατζέντηδες).Ο Δικέφαλος εδώ και δύο χρόνια έχει στήσει μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, για κάθε Πρωτάθλημα.
Σε αυτή την βάση, μπαίνουν οι παίκτες που ξεχωρίζουν οι σκάουτ.

ΤΣΕΚΑΡΟΝΤΑΙ 75 ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

Περίπου 75 ποδοσφαιριστές ανά εβδομάδα τσεκάρονται και μπαίνουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Δικεφάλου, ένα πρόγραμμα που αποτελεί περιουσία του ΠΑΟΚ και φυσικά φυλάσσεται σα θησαυρός.
Σε αυτήν μπορεί κανείς να βρει, όλα τα στοιχεία για κάθε ποδοσφαιριστή και ειδικές εκθέσεις, όπως για παράδειγμα, σε ποια θέση αγωνίζεται, πως παίζει τη θέση. Στη συνέχεια οι ποδοσφαιριστές “κατηγοριοποιούνται”, ανάλογα τα χαρακτηριστικά τους (άλλος για παράδειγμα μπορεί να είναι επιθετικογενής μπακ, άλλος αμυντικογενής).
Έτσι με  τα διάφορα φίλτρα, που διαθέτει το πρόγραμμα, όταν έρχεται η μεταγραφική περίοδος, ανάλογα με το τί χρειάζεται η ομάδα, αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού, ώστε να μπορούν οι υπεύθυνοι να βρουν τον κατάλληλο παίκτη της βάσης δεδομένων της ΠΑΕ.

GREXIT; ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

Μόλις βρεθεί ο πιο ελκυστικός και ιδανικός και για τα οικονομικά δεδομένα, τότε γίνεται εκ νέου παρακολούθηση του ποδοσφαιριστή και σε άλλους αγώνες. Το τμήμα σκάουτινγκ του Δικεφάλου δεν μένει εκεί.
Είναι υπεύθυνο και για την αξιολόγηση του υπάρχοντος ρόστερ (σε συνεργασία με τον εκάστοτε προπονητή), ενώ προσπαθεί να είναι ευέλικτο για παν ενδεχόμενο. Έτσι, είναι προετοιμασμένοι στον ΠΑΟΚ, σε ένα ενδεχόμενο ποδοσφαιρικού Grexit ή π.χ. από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Υπάρχουν έτοιμες λίστες παικτών, ανάλογα με τις συνθήκες, που θα δημιουργηθούν. Όπως και για κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχουν οι εναλλακτικές λύσεις. Έτοιμο σε κάθε ενδεχόμενο είναι το σκάουτινγκ των ασπρόμαυρων ακόμα και σε περίπτωση που αποφασιστεί ξαφνικά να αυξηθεί το ή να μειωθεί το μπάτζετ.
Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση είναι πλέον υψηλού επιπέδου, αν και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Για παράδειγμα, συζητιέται η πρόσληψη ενός σκάουτ ειδικού σε ηλικίες 18-20 ετών και ενός ακόμη, που να ασχολείται αποκλειστικά, με τη δύσκολη θέση του τερματοφύλακα.

ΤΟΥΣ ΕΙΔΑΝ, ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΑΝ

Πολύς κόσμος έχει την εντύπωση ότι οι μεταγραφές δεν έχουν περάσει από σκάουτινγκ. Κι όμως κάνουν λάθος… Σχεδόν όλοι, όσοι ήρθαν φέτος, αλλά και πέρσι, είχαν τσεκαριστεί από καιρό.
Ο Κριστιάν Νομπόα είναι μία από τις πιο κλασικές περιπτώσεις παικτών, που ήρθαν αφού πρώτα τον τσέκαραν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, δια ζώσης σε αγώνες. Το ίδιο και ο Λούκας που ναι μεν αγωνίστηκε και κατά του Δικεφάλου, αλλά και στη συνέχεια έγινε παρακολούθηση.
Πέρσι έγιναν κάτοικοι Τούμπας, ο Γκόικο Τσίμιροτ και ο Γκάρι Ροντρίγκες. Αθλητικός διευθυντής ήταν ο Φρανκ Αρνεσεν, που κίνησε τις διαδικασίες απόκτησης, όμως οι παίκτες είχαν παρακολουθηθεί από το σκάουτινγκ του ΠΑΟΚ, πριν έρθει ο Δανός.
Τον Τσίμιροτ τον είδε ο Δικέφαλος το καλοκαίρι του 2014, στους αγώνες της Σαράγεβο με την Γκλάντμπαχ. Αντίστοιχα, τον Χοσέ Αλμπέρτο Κάνιας  σε αναμετρήσεις με την Εσπανιόλ, μία χρονιά πριν έρθει.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ… ΉΞΕΡΑΝ ΤΟΝ ΚΡΕΣΠΟ

Όσο για τον Κρέσπο; Βρισκόταν στη βάση δεδομένων του Δικεφάλου τρία χρόνια! Το σκάουτινγκ τιμ στην έκθεση του, είχε αναφέρει πως είναι καλός με την μπάλα και πως έχει σπουδαία τακτική αντίληψη. Το ίδιο συνέβη και με τον Γκάρι Ροντρίγκες, που σκάουτ του ΠΑΟΚ τον είχαν δει στους τελευταίους αγώνες του στην Ισπανία, πριν έρθει ο Φρανκ Άρνεσεν στην Τούμπα.Τον Λέο Μάτος, τον πρότεινε ο Λούμπος Μίχελ. Έγινε όμως σκάουτινγκ από τους υπεύθυνους σε δύο ματς.  Όσο για τον Ματέους, που προτίμησε την Κίνα; Τον Βραζιλιάνο επιθετικό τον έχει το σκάουτινγκ του ΠΑΟΚ στην βάση δεδομένων του εδώ και πέντε χρόνια!

ΠΟΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΔΕ Ο ΠΑΟΚ

Το σκάουτινγκ τιμ έχει χωρίσει τα Πρωταθλήματα και τις χώρες σε ζώνες και η έρευνα των παικτών γίνεται κάθε μέρα όλο τον χρόνο. Τα πρώτα ταξίδια ξεκινούν από την αρχή του έτους, δηλαδή από τη στιγμή που αρχίζουν τα Πρωταθλήματα, κυρίως στη Σκανδιναβία.Συστηματικά γίνεται σκάουτινγκ σε όλα Πρωταθλήματα και κυρίως σε όσα είναι πιο προσιτά.
Για παράδειγμα στην Μπουντεσλίγκα ή στην Πρέμιερ Λιγκ, οι παίκτες που ερευνώνται, είναι κυρίως αυτοί, που έχουν πολύ λίγο χρόνο συμμετοχής ή νεαρούς των μεγάλων ομάδων.
Ο ΠΑΟΚ λ.χ. παρακολούθησε αρκετούς παίκτες ακόμα και από τη δεύτερη ομάδα της Μπάγερν.

Η ελληνική αγορά και τα Βαλκάνια είναι οι δύο βασικές ζώνες, που ενδιαφέρουν τον Δικέφαλο και μετέπειτα η Ιβηρική χερσόνησος.Ο ΠΑΟΚ έχει στόχο να εδραιωθεί στα Βαλκάνια και να γίνει η μοναδική ομάδα στην περιοχή, που να ξέρει τα πάντα για αυτήν την αγορά.

Τα… καυτά σημεία λοιπόν, είναι τα Βαλκάνια και χώρες όπως η Σερβία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, όπως ασφαλώς και η Κύπρος.

Άλλωστε, ειδικά για την Κύπρο, ο ΠΑΟΚ έχει προσλάβει Σέρβο σκάουτ, που βοηθάει στην ανακάλυψη ταλέντων, νεαρών παικτών που μετέχουν σε ακαδημίες.Μάλιστα, πρόσφατα ήρθε να δοκιμαστεί νεαρός ποδοσφαιριστής ακαδημιών της Παρτιζάν και άρεσε πολύ. Δυστυχώς όμως ήρθε για αυτόν το δέλεαρ της Πόρτο και έφυγε στην Πορτογαλία. Πάντως, η Παρτιζάν είναι πάντα ένας ελκυστικός στόχος!

Εκτός από τα Βαλκάνια, η Ιβηρική Χερσόνησος είναι η περιοχή που το σκάουτινγκ του ΠΑΟΚ έχει πέσει με τα… μούτρα. Υπεύθυνος είναι ο Μάκης Κοσμίδης.

Οι σκάουτ έχουν αναλάβει χώρες, για ένα αρχικό σκανάρισμα, αλλά από εκεί και πέρα, όλοι μπορούν να ταξιδέψουν παντού ανάλογα την περίπτωση.Έτσι άνθρωποι του ΠΑΟΚ παρακολούθησαν μεταξύ άλλων τους αγώνες Πάσος Φερέιρα – Νασιονάλ Μαδέιρα, Μπελενένσες – Μπενφίκα, Εστορίλ – Γκιμαράες και Μπελενένσες – Μαρίτιμο.“Μάτια” είχε ο Δικέφαλος και σε αγώνες τη Ιταλίας, όπως και στο Βέλγιο μία χώρα που αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική. Έτσι, «κατάσκοπος» της ομάδας τσέκαρε παίκτη μεταξύ άλλων στο Σαρλερουά – Μπρίζ και στο Γάνδη – Ζούλτε Βάρεγκεμ.

Βέβαια, και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, οι άνθρωποι των ασπρόμαυρων τσεκάρουν αγώνες, όπως στα πρόσφατα Κροατία-Ισλανδία και Σλοβακία-Λιθουανία.

Οι αγώνες, πολλοί, η έρευνα μεγάλη με τον ΠΑΟΚ να ενδιαφέρεται αρκετά τον τελευταίο καιρό, για το ποδόσφαιρο στη Νορβηγία αλλά και να στρέφει το βλέμμα του στη Βραζιλία, η οποία έχει γίνει ξανά ελκυστική, μετά από μία περίοδο κρίσης. Ο Λίνο που είναι εκεί, αποτελεί εγγύηση για ό,τι καλύτερο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στον ΠΑΟΚ κοιτούν και το παρελθόν ενός μεταγραφικού στόχου.

Όταν ένας παίκτης για παράδειγμα νεαρός, αποφάσισε από την Πορτογαλία να πάει στα Αραβικά Εμιράτα, βγήκε από την λίστα του Δικεφάλου. Αντίθετα ο Μάτος, αποφάσισε σε αυτή την ηλικία να έρθει στο ΠΑΟΚ να παίξει σε υψηλό επίπεδο και έδειξε πως έχει ακόμα κίνητρο.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ποδοσφαιρική… νοημοσύνη των παικτών. Γίνεται έρευνα για τις επιλογές του παίκτη την ώρα του αγώνα όταν δεν έχει την μπάλα. Οι ποδοσφαιριστές κατά μέσο όρο έχουν την μπάλα σε έναν αγώνα 3 με 4 λεπτά, αλλά το σημαντικό είναι πώς κινείται ο ποδοσφαιριστής με τα υπόλοιπα 86-87 λεπτά.