Μάθημα ζωής για τα παιδιά η ομαδική άθληση

372
children playing soccer on the sports field

Το ομαδικό άθλημα διδάσκει στα παιδιά να είναι λιγότερο εγωιστές, για να επιτύχουν περισσότερα!

Γιατί η ομαδική άθληση είναι «δεξαμενή» δεξιοτήτων, που θα συντροφεύουν το παιδί/έφηβο στην ενήλικη ζωή του. Απαντά η Έλσα Μπάρδα, Κλινική Ψυχολόγος και Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς

Aναρίθμητα είναι τα πλεονεκτήματα και οφέλη του αθλητισμού για τα παιδιά, σύμφωνα με πληθώρα ψυχολογικών ερευνών. O αθλητισμός όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μέσο για την σωματική υγεία και κοινωνικοποίηση.

Και αν είναι κοινή γνώση ότι ο αθλητισμός έχει αντίκτυπο στην ψυχολογική και κοινωνική ευημερία του παιδιού, αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι, ειδικά η ομαδική άθληση, «διδάσκει» κάποιες εξαιρετικά πολύτιμες δεξιότητες ζωής.

Nους υγιής εν σώματι υγιεί! – Τα παιδιά που συμμετέχουν στην ομαδική άθληση γίνονται ενεργοί ενήλικες

Τα φυσικά οφέλη της άθλησης λίγο πολύ τα γνωρίζουμε. Φυσικά, δεν είναι στην αρμοδιότητά μου να τα αναλύσω, θα ήθελα να σταθώ όμως στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και της μειωμένης πιθανότητας παχυσαρκίας. Ένα σώμα με καλή φυσική κατάσταση ενισχύει την αυτο-εικόνα ειδικά του έφηβου αθλητή, καθιστώντας τον παράλληλα πιο δημοφιλή.

Άθληση: Το υγιές κανάλι διοχέτευσης της ενεργητικότητας

Σύμφωνα με έρευνες, η εμπλοκή ενός παιδιού/εφήβου με τον αθλητισμό μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών, καθώς και την πιθανότητα στροφής στην χρήση ουσιών.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας!

Η ικανοποίηση που βιώνει το παιδί/έφηβος μέσα από τις επιτυχίες της άθλησης, το βοηθά να έρχεται σε επαφή από μικρή ηλικία με το γεγονός ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται». Η ήττα και η αποτυχία είναι μέρος του παιχνιδιού, αλλά και της ζωής.

Με απώλειες ή χωρίς κρατάμε το κεφάλι ψηλά!

Δυστυχώς, όπως στη ζωή, έτσι και σε έναν αθλητικό αγώνα, δεν γίνεται να κερδίζουμε πάντα. Συνεπώς, το να μάθει το παιδί να διαχειρίζεται την απογοήτευση που συνοδεύει την ήττα, καθώς και την αδικία από μικρή ηλικία, το βοηθά να γίνει ένας ενήλικας, που δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται!

Συνεπώς, ο αθλητισμός ενισχύει την δύναμη της θέλησης και την ψυχολογική ανθεκτικότητα, βοηθώντας το παιδί από μικρή ηλικία να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια να μαθαίνει από τα λάθη του και να ξεπερνά τα εμπόδια….

Ένας για όλους και όλοι για έναν – Δεν υπάρχει «εγώ» στην ομάδα!

 

Πηγή: www.protothema.gr