Μπαρτσελόνα… όπως όλα τα club;

-

«Δεν είναι ότι το σύστημα των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα είναι καλύτερο από εκείνο των Ρεάλ, Ατλέτικο, Εσπανιόλ ή Βιγιαρεάλ. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο ότι η Μπάρτσα τους καλούς πιτσιρικάδες της τους προωθεί στην πρώτη ομάδα, στο ότι τους βάζει να παίζουν με τους μεγάλους από νωρίς». Ετσι είχε εξηγήσει το 2010 σε μία συνέντευξη του ο τότε κόουτς των Μπλαουγκράνα, Πεπ Γκουαρδιόλα, επιχειρώντας να καταδείξει το πόσο ιδιαίτερα φερόταν το club του και ξεχώριζε από τον ανταγωνισμό. Τότε είχε δίκιο, έτσι ακριβώς συνέβαινε.
Πόσο μακρινά μοιάζουν όμως σήμερα, έξι χρόνια μετά, εκείνα τα λόγια;

Από την «Μασία» έχουν πάψει να παίρνουν προαγωγή για τους Αντρες. Είναι πλέον ξεκάθαρο και το βλέπεις με μία απλή ματιά στο ρόστερ. Στο φετινό θα βρεις μονάχα οκτώ που προέρχονται από τα σπάργανα του συλλόγου. Πρόκειται για το μικρότερο νούμερο της σύγχρονης εποχής, καθώς είναι τρεις λιγότεροι από πέρσι, μετά την αποχώρηση των Μαρκ Μπαρτρά, Σάντρο Ραμίρες, τον δανεισμό του Μουνίρ Ελ Χανταντί, ενώ ο Κριστιάν Τέγιο παρέμεινε δανεικός στη Φιορεντίνα και ο Σέρζι Σαμπέρ που πήρε το πρώτο του κανονικό συμβόλαιο, επίσης δόθηκε δανεικός.

Καλά που επέστρεψε και ο Ντένις Σουάρεθ δηλαδή, μιας και εκτός των σημαντικών και παλιών Ινιέστα, Πικέ, Μέσι, Μπουσκέτς, Σέρζι Ρομπέρτο, Ραφίνια, υπάρχει και ο τρίτος τερματοφύλακας, Ζόρντι Μασίπ, ο οποίος σε δύο χρόνια έχει πάρει συνολικά 360 λεπτά και αυτά σε αδιάφορα ματς.
Τι συμβαίνει λοιπόν με τη φιλοσοφία του συλλόγου; Και γιατί δεν επένδυσε στα δικά του παιδιά ακόμα και όταν τη επιβλήθηκε η απαγόρευση μεταγραφών από τη FIFA;

«Το να κάνει κάποιος από την ακαδημία το μεγάλο άλμα προς την πρώτη ομάδα, δεν είναι κάτι εύκολο. Μην κοιτάτε και μην συγκρίνετε με ό,τι συνέβη στο παρελθόν με τον Τσάβι, τον Ινιέστα και τον Μέσι. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πάντα. Λογικά στο κοντινό μέλλον θα εμφανιστεί κάποιο σούπερ ταλέντο, αλλά γενικά υπάρχουν παιδιά που θα δοθούν δανεικοί, ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες και να επιστρέψουν πιο ώριμοι
για να δοκιμάσουν στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα», προσπάθησε κάποια στιγμή να εξηγήσει ο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου και ας είχε  ως προεκλογική εξαγγελία την αξιοποίηση των ακαδημιών.

Προφανώς ταλέντο εξακολουθεί να κυκλοφορεί άφθονο στα χορτάρια της «Μασία». Είναι όμως εξόφθαλμο ότι η νέα πολιτική των Καταλανών, περιλαμβάνει πιο έντονα τις αγορές.
Την τελευταία τριετία είναι χαρακτηριστικό ότι η Μπάρτσα έχει πληρώσει συνολικά 343 εκατ. ευρώ για μεταγραφές 15 παικτών. Εννοείται ότι δεν υπάρχει όμοια περίοδος στην ιστορία της. «Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε υιοθετήσει ένα μοντέλο αγορών και αυτό δεν ταιριάζει με τη δομή μας», υποστήριξε επί τούτου ο πρόσφατος υποψήφιος για την προεδρία, Βίκτορ Φοντ.

Μήπως θα πρέπει λοιπόν να τοποθετηθεί και αυτό που συμβαίνει στην ευρύτερη πλεύση που κάνει την Μπάρτσα να απομακρύνεται από το δικό της «Més que un club»; Ή μήπως απλά η ομάδα βιώνει μία περίοδο, όπου τα ταλέντα δεν είναι τόσο ταλέντα για να αγωνιστούν στο πλευρό του Μέσι;

Για τον πρώην οικονομικό διευθυντή του club και επίσης υποψήφιου για την προεδρία στις προηγούμενες εκλογές, Τόνι Φρέισα, η απάντηση είναι απλή και δυσάρεστη για τους ρομαντικούς οπαδούς της Μπαρτσελόνα: «Μα πώς θα δούμε εάν κάνει κάποιο ταλέντο για την πρώτη ομάδα εάν δεν το δοκιμάσουμε σε αυτήν; Ακολουθούμε μία τακτική που το μόνο που καταφέρνει, είναι το να μας κάνει να μοιάζουμε με κάθε άλλη ομάδα του κόσμου»!

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories