Ελευθεριάδης: “Δεν υπάρχει ταυτότητα και φιλοσοφία στις ακαδημίες”

-

Ο έμπειρος προπονητής Ελευθεριάδης Θεόδωρος φιλοξενήθηκε στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα»  μίλησε για το επίπεδο των ακαδημιών στην Ελλάδα, για το νέο του πόστο στην εθνική ομάδα, για το ποιους νέους ξεχωρίζει, για το εγχείρημα των «Β ομάδων», αλλά και για τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την αποδοχή που έχει από τους μεγάλους συλλόγους: «Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει εργατικότητα και επαγγελματισμός. Είναι σημαντικό να έχεις τέτοια στήριξη κι από μεριάς Ηρακλή ο κύριος Σεντελίδης και από τον ΠΑΟΚ ο Θοδωρής Ζαγοράκης που άνοιξε τον δρόμο για να δουλεύω όπως θέλω, αλλά και φυσικά στις ομάδες των Αθηνών».

Για το πόστο που έχει στην Εθνική Ομάδα: «Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στην Ομοσπονδία, είχα  βρεθεί από το 2011 μέχρι το 2014, στα 2,5 χρόνια που ο κύριος Φύσσας είχε αναλάβει την Κ15 στο πλάνο που είχε σχεδιάσει ο Φερνάντο Σάντος. Πλέον έχω έρθει ως συντονιστής των εθνικών ομάδων, από τη Νέων μέχρι την Κ15 την οποία και επανασυστήσαμε από τον Γενάρη και έχουμε κάνει ως τώρα τρεις συναντήσεις».

Για το πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα κι αν υπάρχει πρόοδος στο ελληνικό πρωτάθλημα: «Όσον αφορά στην ομοσπονδία είναι μια νέα διοίκηση, είμαι ικανοποιημένος με την έως τώρα συνεργασία μου, υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το κομμάτι τις ανάπτυξης των μεικτών και των εθνικών ομάδων. Ετοιμάζονται μερικά πλάνα. Εχουμε δουλέψει τους τελευταίους 5 μήνες για να δούμε πώς θα ξεκινήσουμε τον Σεπτέμβριο. Σύντομα θα παρουσιάσουμε τα καινούρια μας σχέδια για αυτό το θέμα.
Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει ταλέντο σε όλες τις θέσεις όσον αφορά στους ποδοσφαιριστές, πρέπει να επιμείνουμε στη βελτίωση των παιδιών γιατί πολλά παιδιά έμειναν στάσιμα στο παρελθόν, ενώ είχαν ταλέντο. Πρέπει να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο τα νεαρά παιδιά».

Για το αν ξεχωρίζει κάποια παιδιά: «Ο Δημήτρης Πέλκας ξεχωρίζει από την Εθνική Νέων, δούλεψε πολύ και αυτός και ο σύλλογος πάνω του. Κατάφερε να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερος τόσο στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά του καθήκοντα παρόλο που παίζει στην επίθεση. Η ανάπτυξη του οφείλεται στην προσωπικότητα που έχει ο ποδοσφαιριστής.
Επίσης ο Τέλης Καρασαλίδης που ξεκίνησε από την Κ19 του ΠΑΟΚ που τον είχα δυο χρόνια και ήταν προσωπική μου επιλογή που μπορεί να μην μπόρεσε να σταθεί στο επίπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά είναι ένα παιδί που σπούδασε και παράλληλα έχει παίξει σε ομάδες της Superleague. Επιπλέον ο Ανδρέας Γιαννιώτης που ήταν στον Ηρακλή πάρα πολλά χρόνια, έχει ξεχωρίσει.
Και οι τρεις τους χαρακτηρίζονται για το υψηλό επίπεδο νοημοσύνης που έχουν».

Αξιοποιούνται τα Ελληνόπουλα στον ΠΑΟΚ κι αν μπορούν να μπολιαστούν στην πρώτη ομάδα: «Όσο μεγαλώνουν τα σχέδια της ομάδας τόσο πιο δύσκολο είναι να φανεί ένας νεαρός παίχτης. Πρέπει να είναι δύο διαφορετικά πράγματα παράλληλα σε έναν οργανισμό, αλλά πρέπει να δοθεί έμφαση στις ακαδημίες.
Να υπάρχει σοβαρότητα και σχέδιο στην ακαδημία, κάποια στιγμή θα παίξουν νεαροί στην πρώτη ομάδα. Παράδειγμα είναι του Ρέτσου καθώς χωρίς την συμβολή του κύριου Μαρινάκη και του Μπέντο δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα. Και ο Δημητρίου είναι μεγάλο ταλέντο, όπως και ο Χατζηδίμπας σε εκείνη την ηλικία. Λύρατζης, Τσαούσης, Γκαργκαλατζίδης και άλλοι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Αν δοθεί ο χρόνος στα νεαρά παιδιά τότε μπορούν να διακριθούν».

Για το εγχείρημα των Β ομάδων: «Δεν υφίσταται ρεαλιστικά ένα τέτοιο σχέδιο, πολλές ΠΑΕ είναι δισταχτικές. Επειδή ορισμένες ομάδες έχουν αυτήν τη δυνατότητα δεν σημαίνει ότι βρίσκει σύμφωνες και τις άλλες ΠΑΕ. Ίσως με κάποιον νόμο στο μέλλον με κάποιον τρόπο να μπορεί να συμμετέχει μια τέτοια ομάδα στην football league. Θα βοηθούσε κάτι τέτοιο.
Το παράδειγμα του Κισσαμικού είναι σχετικό όπου έπαιξαν πολλά παιδιά του Ολυμπιακού. Αυτήν την στιγμή πρέπει οι αρμόδιοι να αποφασίσουν ποια παιδιά έχουν τις περισσότερες δυνατότητες και να συμμετέχουν στην προετοιμασία των ομάδων και στη συνέχεια να βρουν χώρο στην πρώτη ομάδα. Όπως έγινε με τους Πέλκα και Κουλούρη».

Για το τι λείπει από τα τμήματα των μεγάλων ομάδων στην Ελλάδα: «Λείπουν οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Ο Ολυμπιακός έχει υποδομές κι εγκαταστάσεις σε υψηλό επίπεδο και το αθλητικό κέντρο στο Ρέντη είναι πλήρες. Εύχομαι στις ομάδες τις Θεσσαλονίκης και στον ΠΑΟΚ ιδιαίτερα που έχει την οικονομική δυνατότητα, να φτιάξει ένα πλήρες αθλητικό κέντρο.

Το δεύτερο που λείπει είναι ότι δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη ταυτότητα και φιλοσοφία στις ακαδημίες που να την ακολουθούμε για χρόνια».

Για την εντύπωση ότι το έργο του δεν ολοκληρώθηκε στις ομάδες που ήταν: «Στον ΠΑΟΚ έμεινα για 2,5 χρόνια αντί για 3 και στον Ολυμπιακό είχα συμφωνήσει δύο χρόνια και μετά από ένα έτος έμεινα χωρίς συμβόλαιο με προφορική συμφωνία. Και στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκαν πολλά πρότζεκτ από τα σχέδια που είχα καταθέσει. Είμαι χαρούμενος που κάποια σχέδια συνεχίστηκαν. Στην Ελλάδα για μένα 2,5 χρόνια είναι αρκετά, γιατί θέλω κοντά μου άτομα που να μην μαλώνω…».

Για τον Ισπανό τεχνικό ακαδημιών του ΠΑΟΚ: «Τον έχω γνωρίσει, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που έχει ασχοληθεί σε υψηλό επίπεδο. Είναι καλή επιλογή. Ο ΠΑΟΚ έχει φτάσει στο επίπεδο να φέρνει ανθρώπους από το εξωτερικό, όπως κάνει κι ο Ολυμπιακός, εδώ και χρόνια. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ έχει δώσει μεγάλο μπάτζετ δίνοντας έμφαση στο κομμάτι των ακαδημιών. Αν συμπεριλάβουμε και την Κ20 του Πάμπλο Γκαρσία όπου τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στη φιλοσοφία του προπονητή τους, τότε θα πρέπει να έχει επιτυχία η ακαδημία του ΠΑΟΚ».

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories