Για τον Ευθύμη Κουλούρη, το πέρασμα της πόρτας της εξόδου από την Τούμπα δεν είναι το πρώτο, και ίσως αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για εκείνον. Για να φτάσει σε αυτό το κατώφλι, συνέβησαν αρκετά, όμως το κυριότερο δεν είναι άλλο από την αλματώδη άνοδο του πήχη που έχει μπει πλέον στο ρόστερ του ΠΑΟΚ.
Στα 22 του, κλήθηκε να ζήσει στη σκιά του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, και να γεμίσει τα παπούτσια ενός επιθετικού που έδειχνε συνεχώς την εκτελεστική του ικανότητα. Σε τέτοιες συγκρίσεις, ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος. Είναι από εκείνα τα τεστ που και το «καλά» δεν είναι αρκετό. Και αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που ο Ευθύμης Κουλούρης παραμένει στον ΠΑΟΚ, αλλά όχι στο ρόστερ του. Για να φτάνει ο Σκυδραίος επιθετικός να έχει τη θέση του συνοδοιπόρου του πρώτου σκόρερ της Σούπερ Λιγκ σε μια σεζόν πρωταθλητισμού, σημαίνει πως υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που τον έφεραν σε αυτή τη θέση.
Και αυτά είναι τα στοιχεία που καλείται να φέρει στην επιφάνεια και να τα βελτιώσει, στην παρουσία του στον Ατρόμητο.
Ο ΠΑΟΚ έχει μπει σε μια εποχή που είναι σε θέση να διαφυλάξει να πάσης φύσεως περιουσιακά του στοιχεία. Οι εποχές που ο Δικέφαλος βασιζόταν αναγκαστικά στα δικά του παιδιά, έχουν περάσει. Είναι ό,τι καλύτερο για μια ομάδα να στηρίζεται στα δικά της παιδιά, αλλά και σε αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις.
Θα πρέπει το γεγονός πως ένας ποδοσφαιριστής αποτελεί προϊόν της ακαδημίας του ΠΑΟΚ να αποτελεί το επιπλέον στοιχείο που θα τον «προκρίνει» στο ρόστερ. Και με βάση αυτό το στοιχείο, ο Ευθύμης Κουλούρης, ποδοσφαιριστής ενός ΠΑΟΚ δεν χάνει παίκτες του για ψίχουλα, αλλά που δανείζει σε εγχώριες ομάδες, που έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, θα κληθεί, μέσα από ένα αγωνιστικό περιβάλλον που έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του, να χτυπήσει εκ νέου την πόρτα του ρόστερ του ΠΑΟΚ. Ενός ρόστερ επιπέδου τίτλου, μιας ομάδας που είναι σε θέση να διασφαλίσει για τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει και βλέπει σε εκείνους προοπτική παρουσίας τους σε αυτό, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες «προετοιμασίας» για την επιστροφή τους.
Οι συζητήσεις για τον δανεισμό του ξεκίνησαν πριν την έναρξη της προετοιμασίας, με αφορμή την απόφαση του Λουτσέσκου για την απόκτηση επιθετικού. Ο 22χρονος αντιλήφθηκε πως ο χρόνος του θα περιοριζόταν και έτσι πάρθηκε από κοινού η απόφαση για τον δανεισμό του, με τον Ατρόμητο να εμφανίζεται από νωρίς και να εξασφαλίζει τον Κουλούρη για μια σεζόν.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ
Το πέρασμα από την Κύπρο
Πριν από τρία χρόνια, ο Κουλούρης είχε περάσει για πρώτο φορά το μονοπάτι του δανεισμού, πηγαίνοντας στη Κύπρο για λογαριασμό της Ανόρθωσης.
Ο Κουλούρης αναχώρησε με προορισμό την Ανόρθωση τις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού του 2015 (στο… και πέντε της οποίας αποκτήθηκε ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ) αφού πρώτα αγωνίστηκε στα τέσσερα από τα έξι Ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ, στο δρόμο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στο πρώτο μισό της σεζόν, ο Κουλούρης σημείωσε τρία γκολ στο Κυπριακό πρωτάθλημα και έξι στο κύπελλο. Μάλιστα, τα έξι του κυπέλλου ήρθαν σε ένα αγώνα(!) με τον Κουλούρη να φορτώνει την εστία της Ελπίδας Ξυλοφάγου δυο φορές στο πρώτο ημίχρονο και τέσσερις στο δεύτερο. Τον Ιανουάριο του 2016, αν και έγιναν κάποιες συζητήσεις επιστροφής, ο Κουλουρης παρέμεινε, σημειώνοντας άλλα τρία γκολ, έχοντας συνολικά έξι σε 21 αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα.
Όταν ακολούθησε τα χνάρια του θείου του, Λέανδρου
Η διαδρομή μέχρι την πρώτη ομάδα
Ο Ευθύμης Κουλούρης έκανε, ποδοσφαιρικά, ένα βήμα μεγαλύτερο από τον πατέρα του, και ένα αρχικό βήμα – καρμπόν με τον θείο του.
Ο Λέανδρος Συμεωνίδης, έκανε το ντεμπούτο του με τον ΠΑΟΚ την σεζόν 1953 – 54, σε αναμέτρηση του Δικεφάλου με τον Απόλλωνα Αθηνών, στην Ριζούπολη. Ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε με 3-1, με τον Λέανδρο να σημειώνει δυο τέρματα.
Σχεδόν 60 χρόνια μετά, ο Ευθύμης Κουλούρης «αντέγραψε» τα βήματα του θείου του. Έκανε ντεμπούτο με την φανέλα του ΠΑΟΚ στην Ριζούπολη, απέναντι στον Απόλλωνα. Ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε με 3-1 και ο Κουλούρης είχε πετύχει δυο τέρματα.
Ενάμιση μήνα αργότερα ήρθε και το παρθενικό γκολ στο πρωτάθλημα. Ο Ευθύμης είχε αφήσει το στίγμα του στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, όντας πρώτος σκόρερ στην Κ20. Αν δεν τα κατάφερνε στο ποδόσφαιρο, δε θα είχε πείσει τον πατέρα του να τον πηγαινοφέρνει κάθε μέρα από την Σκύδρα στην Θεσσαλονίκη, για τις προπονήσεις του ΠΑΟΚ, όταν βρισκόταν στην ασπρόμαυρη ακαδημία. Ο Προκόπης Κουλούρης, δοκίμασε τη τύχη του στο ποδόσφαιρο αλλά σύντομα κατάλαβε πως πρέπει να πάρει άλλη στροφή και πήγε προς την αρχιτεκτονική. Οπως σε πολλές οικογένειες, έτσι και σε αυτή του Κουλούρη, υπήρχε η «μάχη» ανάμεσα στο σχολείο και το ποδόσφαιρο. Το ιδεατό, η συνύπαρξη δηλαδή, είναι ο πλέον δύσκολος δρόμος, αν και ο Ευθύμης ήταν και καλός μαθητής. Όταν «αποφοίτησε» από την ακαδημία, ο Χούμπ Στέφενς τον προώθησε στην πρώτη ομάδα και ο Γιώργος Γεωργιάδης, που τον διαδέχθηκε, τον κράτησε σε αυτή.
Την σεζόν 2014-15 πήρε όλες κι’ όλες πέντε ευκαιρίες από τον Άγγελο Αναστασιάδη, με τον Γεωργιάδη, που τον αντικατέστησε (όπως είχε κάνει και με τον Στέφενς) να του δίνει άλλες εννιά συμμετοχές.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΘΝΙΚΗ
Πέρασε από όλα τα κλιμάκια
Έχοντας δείξει τα διαπιστευτήριά του στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, ο Ευθύμης Κουλούρης είχε πέρασμα τόσο από τις τελευταίες ηλικιακά βαθμίδες της εθνικής ομάδας, όσο και από την εθνική ομάδα των ανδρών, στην οποία έγραψε τις δυο πρώτες του συμμετοχές, σε ισάριθμες φιλικές αναμετρήσεις, υπό τις οδηγίες του Μίκαελ Σκίμπε. Στην εθνική ομάδα κάτω των 19 αποτελούσε σχεδόν μόνιμη επιλογή για τον Θόδωρο Παχατουρίδη, έχοντας συνολικά 26 συμμετοχές, με πέντε γκολ. Στην εθνική ελπίδων, ο Κουλούρης, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Νικοπολίδη, μέτρησε 17 συμμετοχές με επτά τέρματα.
Το βάρος της ταμπέλας του «ταλέντου»
Αν ανατρέξει κανείς στο χρόνο, θα βρει αρκετές αναφορές σε νεαρούς ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που με την πορεία της στα τμήματα υποδομής, κατάφεραν να κερδίσουν την προσοχή όλων, χωρίς όμως να καταφέρουν να σηκώσουν το βάρος των απαιτήσεων της ασπρόμαυρης φανέλας της αντρικής ομάδας.
Για τον Γιώργο Στρέζο, το 23χρονο γκολκίπερ του ΟΦΗ πλέον, είχαν γίνει πολλές εσωτερικές συζητήσεις στον ΠΑΟΚ πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, όταν ο Ολυμπιακός τον «έκλεψε» από τις ασπρόμαυρες ακαδημίες. Η συγκεκριμένη μετακίνηση αποτέλεσε μια σημαντική επικοινωνιακή ήττα για τον Δικέφαλο, με τους ερυθρόλευκους να δίνουν την ευκαιρία στον Στρέζο να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ νέων. Ο Στρέζος δεν στέριωσε στους Πειραιώτες, και έφτασε στο Ηράκλειο για λογαριασμό του ΟΦΗ έχοντας περάσει από την Παναχαϊκή και τον Παναιγιάλειο.
Για τον 23χρονο Δημήτρη Πόποβιτς, η Ρόμα είχε χτυπήσει την πόρτα του ΠΑΟΚ, καθώς προ πενταετίας, ο βραχύσωμος εξτρέμ διακρινόταν για την ταχύτητά του. Από τον Δικέφαλο παραχωρήθηκε με την μορφή δανεισμού σε αρκετές ομάδες, για να διαπιστωθεί αν μπορεί το ταλέντο του να αξιοποιηθεί. Στα 23 του, ο Πόποβιτς (φωτό) αγωνίζεται στην Δ’ Εθνική της Γερμανίας, με την Κόμπλεντς, ως ένα από τα χαμένα ποδοσφαιρικά… στοιχήματα.
Για τον 21χρονο Τάσος Δημητριάδη, Ηρακλής και ΠΑΟΚ βρέθηκαν στα χαρακώματα στις αρχές του 2012. Στα 15 του, ο Δημητριάδης έδειχνε πως είχε όλα τα φόντα να λάμψει, με τους ασπρόμαυρους να δείχνουν την απαραίτητη προσοχή στην διαχείρισή του. Σε μια εποχή που ο ΠΑΟΚ συνεχώς μεγάλωνε σε επίπεδο ανδρικής ομάδας, ο Δημητριάδης παραχωρήθηκε για έξι μήνες ως δανεικός στην Μιχάλοβτσε της Σλοβακίας, ενώ πέρυσι αγωνίστηκε με την φανέλα της ΑΕ Καραϊσκάκης. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το 2020 και τα περιθώρια για να μπορέσει να φανεί αντάξιος των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί για εκείνων έχουν στενέψει.
Υπάρχουν και παιδιά που κατάφεραν να φτάνουν στην ανδρική ομάδα, όχι όμως και να ρίξουν άγκυρα σε αυτή. Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης έγραψε συνολικά 53 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, με ένα γκολ και τέσσερις ασίστ. Οι συχνοί τραυματισμοί τον έκοψαν πολλές φορές τη φόρα που έδειχνε πως έχει πάρε και τον περασμένο Ιανουάριο αποδεσμεύτηκε υπογράφοντας συμβόλαιο στην Μπρέσια. Προηγούμενη «φουρνιά», και μάλιστα στην ίδια θέση, από τον Κωνσταντινίδης, ήταν ο Αλέξανδρος Αποστολόπουλος. Έγραψε 32 συμμετοχές με την φανέλα του ΠΑΟΚ, και πλέον βρίσκεται στα Γιάννενα, μετά το πέρασμά του από Πλατανιά, Ζάκυνθο και Βέροια.