Ζlatan, ένα… παράξενο παιδί που έγινε σταρ! (vid)

-

Το Gazzetta Weekend Journal παρακολούθησε την ταινία «Βecoming Zlatan» και γράφει για τις σκέψεις και την συμπεριφορά του Σουηδού που είχε ξεκάθαρο στόχο από μικρό παιδί να γίνει star!

Το φιλμ είναι η ξεκάθαρη απόδειξη προς όσους αναρωτιούνται για την πιθανή αλλαγή στη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς όσο περνούσαν τα χρόνια, για να φτάσει ν’ αποτελεί πλέον έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ναι μεν το… έχτισε αυτό και την ιδιαίτερη δημόσια εικόνα του εν έτη 2016, όμως, ήταν από μικρός ένα… περίεργο παιδί.

Περίεργο για όσους δεν τον γνώριζαν. Για εκείνον, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα κι όταν περιπλέκονταν, αναζητούσε λύσεις μέσα του. Δεν ήταν από εκείνους που θα χτυπούσαν μια πόρτα ενός φίλου ή ενός ανθρώπου που εμπιστεύονταν για να μιλήσουν και να πάρουν συμβουλές. Ζύγιζε όλες τις καταστάσεις στο μυαλό του και έπαιρνε την απόφαση στην οποία κατέληγε, μόνος του. Άλλωστε δεν ήταν από τους ανθρώπους που εύκολα εμπιστεύονταν και ανοίγονταν σε έναν άλλον…

Η αφύπνιση στη Μάλμε και το σύνθημα για να πάρει τα πάνω του…

Όταν το 1999 ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έκανε το ξεπέταγμά του στην πρώτη ομάδα της Μάλμε, έμαθε πολλά και πήρε τα μηνύματα που ήταν εξαιρετικά σημαντικά για την ηλικία του αλλά και για τη μετέπειτα πορεία του στο ποδόσφαιρο. Ο σύλλογος υποβιβάστηκε τον πρώτο καιρό της παρουσία του Σουηδού και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ντοκιμαντέρ, μόλις μπήκε ο κόουτς στ’ αποδυτήρια λίγο μετά το τελευταίο παιχνίδι και την επιβεβαίωση του χειρότερου σεναρίου, όλα άλλαξαν.

«Δεν ήμουν όσο πικραμένοι ήταν όλοι οι υπόλοιποι γιατί δεν είχα προλάβει να ζήσω πολύ την ομάδα. Ωστόσο, όταν ο κόουτς μπήκε μέσα και απλά φώναξε “θα επιστρέψουμε”, τότε έγινε η διαφορά…» αναφέρει ο Ζλάταν, που έκανε ό,τι περνούσε από τα πόδια του για να καταφέρει να γίνει ο αστέρας του σουηδικού συλλόγου και να κάνει περήφανη την πόλη – πέρα από τον εαυτό του – όταν έκλεισε το deal με τον Άγιαξ. Από τα μεγάλα του λάθη εκείνη την εποχή, το γεγονός πως αφοσιώθηκε τόσο στο ποδόσφαιρο, που έκανε… ρεκόρ απουσιών στο σχολείο.

Οι άνθρωποι της Μάλμε δεν συμφωνούσαν καθόλου με αυτό και προσπάθησαν να τον ξαναβάλουν στη σωστή τροχιά, κάτι που αποτέλεσε ακόμα ένα μάθημα για τον νυν αστέρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Δεν θα σου πω εγώ πως παίζω… Έλα στο γήπεδο να με δεις»

Το ύφος και το τουπέ, το είχε από μικρός. Ο Ζλάταν, που σε κάνει να… φοβάσαι να τον πλησιάσεις αν είσαι δημοσιογράφος ή να το σκέφτεσαι δυο φορές αν τον ενοχλείς σε περίπτωση που τον πετύχεις στο δρόμο και θέλεις να του ζητήσεις μια φωτογραφία, το… δούλευε από μικρός αυτό το προφίλ.

Ήταν πιτσιρικάς που ήθελε να φτάσει στην κορυφή. Όπως αναφέρει και στο φιλμ, τα λόγια του πατέρα του ηχούσαν συνεχώς στ’ αυτιά του, έχοντας ακούσει πως «δεν είσαι τίποτα, αν δεν καταφέρεις να γίνεις κάτι στην Ευρώπη…» και με αυτό το στόχο προσπάθησε να πετύχει στον Άγιαξ, όταν μετακινήθηκε εκεί το 2001.

«Δεν έχω άγχος… Εσύ χαλάρωσε. Εγώ το συνηθίζω, είμαι επαγγελματίας πλέον…» έλεγε στον τότε μάνατζέρ του στο δρόμο για την Ολλανδία, όταν είχε κλείσει η μεταγραφή στον Αίαντα έναντι 9 εκατ.ευρώ. «Του είχα πει ότι “αν με καταστρέψεις, θα σε καταστρέψω…» δήλωσε ο Λίο Μπενάκερ που το 2001 ενεργούσε ως τεχνικός διευθυντής του ολλανδικού συλλόγου και επέμενε πως ο Ζλάταν άξιζε το ποσό που διατέθηκε για την υπογραφή του.

«Δεν θα σου πω εγώ πως παίζω… Έλα στο γήπεδο να με δεις! Πάντως χαίρομαι γιατί ταιριάζει πολύ το παιχνίδι του Άγιαξ με το δικό μου» ήταν από τις πρώτες κουβέντες του Ιμπραΐμοβιτς στην επίσημη παρουσίασή του. Δεν χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για το ενδεχόμενο ν’ άλλαξε στην πορεία. Ζλάταν ήταν είναι και παραμένει…

Η πίεση, οι παρατηρήσεις και ο Μαχλάς

Η διάθεση ήταν εκεί. Η σπίθα στο βλέμμα εκεί. Το ταλέντο εκεί. Η δύναμη και η ικανότητα στα πόδια εκεί. Αυτό όμως που έλειπε και ήταν λογικό από τη στιγμή που επρόκειτο για ένα 20χρονο παιδί που μόλις είχε κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, ήταν η ετοιμότητα για το κάτι παραπάνω και η διεκδίκηση μιας θέσης ανάμεσα σε μια τριπλέτα επιθετικών, με τους Μίντο και Νίκο Μαχλά να είναι εκείνοι τους οποίους επέλεγε τότε ο κόουτς του Άγιαξ.

«Έπρεπε κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο να προσπαθεί ν’ αποδεικνύει πως όντως άξιζε τα 9 εκατ.ευρώ» αναφέρει στην ταινία ο Λίο Μπενάκερ, με τον Ζλάταν να δέχεται συνεχώς παρατηρήσεις για να γίνει πιο ομαδικός και να παλέψει για να γίνει το… αστέρι της ομάδας, αντί να νομίζει πως έγινε αστέρι μόνο και μόνο από το κόστος της μεταγραφής του.

Πολλές φορές η πίεση τον οδηγούσε σε δυνατά μαρκαρίσματα, σε καυγάδες, έφτασε σε σημείο ν’ απορεί με τις αποδοκιμασίες του κόσμου προς το πρόσωπό του όταν οι οπαδοί άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι ο Ζλάταν δεν μπορούσε να δώσει όσα περίμεναν άπαντες στον Αίαντα, με αποτέλεσμα να προκύψει ζήτημα… αποχώρησής του μόλις έπειτα από μια χρονιά! Οι Μίντο και Μαχλάς ήταν οι βασικοί επιθετικοί του Άγιαξ και η παρουσία του τρίτου φορ, Ζλάταν, στη θεωρία έμοιαζε υπερβολική…

Η φιλία με τον Μίντο, τα προβλήματα του Αιγύπτιου και το περιστατικό με το ψαλίδι!

Με τον άλλοτε Αιγύπτιο φορ, Μίντο – ο οποίος στο φιλμ εμφανίζεται πλέον σε πολύ διαφορετική κατάσταση που μόνο παλαίμαχο ποδοσφαιριστή δε θυμίζει – ο Ζλάταν ανέπτυξε έναν ιδιαίτερο δεσμό φιλίας. Όταν ο Σουηδός άρχισε να «λύνεται» και να σκοράρει για να ξαναβρεί το χαμένο του ηθικό και την αυτοπεποίθηση που ένας επιθετικός αποκτά μονάχα όταν στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, οι δυο τους αποτέλεσαν ένα ακαταμάχητο δίδυμο. Από τη στιγμή που ο Σουηδός κατάφερε να παραμείνει στην ομάδα, όπου τον ήθελε ο Ρόναλντ Κούμαν – είχε διαδεχθεί τον Κο Αντριάνσε – βρήκε τον καλό του εαυτό. Έδειξε στον κόσμο του Άγιαξ ότι μόλις βρήκε εμπιστοσύνη και μόλις άρχισε να πατάει πολύ καλύτερα και πιο σταθερά στα πόδια του, ήταν πραγματικά ικανός να πετύχει πολλά… Όταν άρχισαν τα προβλήματα του Μίντο κι εκείνος έψαχνε ομάδα για να φύγει από το Άμστερνταμ, τότε σημειώθηκε κι ένα περιστατικό που δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας. Με τον Ζλάταν να τον «κατσαδιάζει» από τον αγωνιστικό χώρο και να συνεχίζει στ’ αποδυτήρια έπειτα από ένα ματς στο οποίο δεν πήρε μια πάσα όπου θα μπορούσε να σκοράρει, ο Αιγύπτιος του πέταξε ένα ψαλίδι το οποίο πέρασε δίπλα από τον λαιμό του Σουηδού!
«Όταν τον είδα στο ντους, λίγο αργότερα, του είπα “καταλαβαίνεις ότι παραλίγο να σε σκοτώσω ε;” και γελάσαμε και οι δύο σαν να μην είχε συμβεί τίποτα» δηλώνει ο Μίντο!

Ο τραυματισμός του Φαν ντερ Φάαρτ, «ποιος είναι τελικά ο Ζλάταν» και εξιλέωση

Στην αυτοβιογραφία του, η οποία φυσικά κυκλοφόρησε πολλά χρόνια μετά το πέρασμά του από τον Άγιαξ, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς παραδέχεται πως όταν ακόμα το… αίμα του έβραζε σε πιο νεαρή ηλικία, ήταν σκέτος μπελάς ακόμα και για τους συμπαίκτες του. Ένα περιστατικό που τάραξε την ηρεμία στο εσωτερικό του Άγιαξ, που έκανε οπαδούς και δημοσιογράφους ν’ απορούν τελικά ποιος είναι ο Ζλάταν και τον ίδιο ν’ αντιλαμβάνεται ότι έπρεπε να κάνει κάτι για ν’ αντιστρέψει το κλίμα, σημειώθηκε σε φιλικό παιχνίδι Ολλανδίας – Σουηδίας, το 2004.

Ο υψηλόσωμος φορ, άπλωσε το πόδι του για να προστατεύσει τη μπάλα, χτύπησε πολύ άσχημα τον Φαν ντερ Φάαρτ που ερχόταν για να τον μαρκάρει και λίγο αργότερα, ο άλλοτε συμπαίκτης του δήλωνε: «Δεν ξέρω τι πρόβλημα έχει… Φάνηκε σαν να ήθελε να το κάνει…».
Δημοσιογράφος, όταν ρώτησε τον ίδιο τον Ιμπραΐμοβιτς για τα όσα γράφονται και λέγονται για εκείνον, πήρε την απάντηση:

«Ο Ζλάταν είναι αυτός που βλέπεις μπροστά σου… Έχεις δει άλλον Ζλάταν; Εσύ δεν έχεις κάνει λάθη; Απλά δεν γράφονται γιατί είσαι δημοσιογράφος κι εγώ ποδοσφαιριστής. Τον Ζλάταν τον βλέπεις μπροστά σου…»

Στο επόμενο ματς του Αίαντα με τη Μπρέντα κι ενώ τα δύο πρώτα γκολ του ο Ιμπραΐμοβιτς δεν τα πανηγύρισε, εξιλεώθηκε όταν ολοκλήρωσε το χατ-τρικ με το σόλο που έχει μείνει στην ιστορία… Ξέσπασε, όλοι τον αγκάλιασαν κι ας έμεινε ανέκφραστος στα επίσημα ο τραυματίας Φαν ντερ Φάαρτ…

Ο Καπέλο του έμαθε ένα τρομερά σημαντικό πράγμα: Να σέβεται!

Ο Μίνο Ραϊόλα έβαλε το χεράκι του για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Ζλάταν στη Γιουβέντους, το 2004 και ο Σουηδός, σε μια ομάδα με αστέρες, προσωπικότητες και ανθρώπους τους οποίους σεβόταν από την πρώτη στιγμή, ωρίμασε. Σε αυτό, τον βοήθησε τρομερά ο Φάμπιο Καπέλο που βρισκόταν τότε στην άκρη του πάγκου της «Γηραιάς Κυρίας».

Μέχρι τότε, όταν και αποχώρησε από την Ολλανδία για να συνεχίσει την καριέρα του στη Serie A, ο Ιμπραΐμοβιτς πίστευε ακόμα πως το ποδόσφαιρο ναι μεν ήταν ομαδικό άθλημα, αλλά πως όλοι οι υπόλοιποι θα έπρεπε είτε να παίζουν για εκείνον, είτε απλά να τον τροφοδοτούν και να τον αφήνουν να τα κάνει όλα μόνος του για να τραβήξει πάνω του τα φώτα, το ενδιαφέρον και να κερδίσει το χειροκρότημα. 

«Σταμάτα όλα αυτά… Το ποδόσφαιρο δεν είναι του ενός… Θέλει ουσία, δεν θέλει κόλπα και τέτοια χαζά» ήταν τα λόγια του Ιταλού κόουτς προς τον Ζλάταν και είναι δεδομένο πως μέχρι σήμερα θα τον ευγνωμονεί γι’ αυτό. «Ο Φάμπιο μου έμαθε πως ο σεβασμός κερδίζεται, δεν είναι κάτι δεδομένο. Μου έμαθε να δοκιμάσω να σουτάρω και να ψάχνω το γκολ από κάθε σημείο, από κάθε μπαλιά, σε κάθε ευκαιρία» υπογραμμίζει και στην αυτοβιογραφία του για τη συνύπαρξή του με τον Καπέλο στο Τορίνο. Εκεί, όπου πραγματικά ήταν πλέον έτοιμος για να κάνει τη διαφορά ευθύς εξ αρχής…

Δείτε την ταινία / ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη

zlatan-1

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories