Η διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο καλά κρατεί

-

Δήλωση – «ομολογία» τερματοφύλακα, που αγωνίζεται στην Ελλάδα και αφορά την απόπειρα χειραγώγησης αγώνων, φιλοξενείται στην έρευνα της Παγκόσμιας Ενωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFpro), η οποία δημοσιοποιήθηκε προ ημερών και αφορά τις συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Η έρευνα, που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη που έχει γίνει έως σήμερα, βασίστηκε σε υλικό από ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν 14.000 εν ενεργεία ποδοσφαιριστές από 54 χώρες και 87 πρωταθλήματα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αφρικής και τα οποία περιείχαν ερωτήματα για θέματα όπως η μισθοδοσία, τα συμβόλαια, οι μεταγραφές, οι προπονήσεις, η χειραγώγηση αγώνων, η βία, η ασφάλεια εργασίας, η υγεία και η εκπαίδευση.

Στο κομμάτι της χειραγώγησης αγώνων ο τερματοφύλακας, που αγωνίζεται σε ελληνική ομάδα, απαντά σε σχετικό ερώτημα της έρευνας για τους τρόπους προσέγγισης: «Συμπαίκτης μου κι εγώ δεχθήκαμε τα ίδια μηνύματα στο Facebook από μια γυναίκα. Νομίζω πως ήταν από τη μαφία. Θέλουν να σε ελέγχουν».

Η έρευνα δε δίνει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα του ποδοσφαιριστή ή την ομάδα στην οποία αγωνίζεται, ωστόσο παρουσιάζει την εικόνα που προκύπτει για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τη μάστιγα της χειραγώγησης αγώνων μέσα από τις απαντήσεις που δόθηκαν.

Συγκεκριμένα, από τους 367 ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν και αγωνίζονται στην Ελλάδα, το 4% παραδέχθηκε ότι έχει δεχθεί πρόταση για χειραγώγηση αγώνα. Το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως είναι 6,60%, στην Αμερική είναι 7,20%, στην Ευρώπη 5,70% και στην Αφρική 8,30%.  Ανά χώρα το μεγαλύτερο ποσοστό ποδοσφαιριστών που απάντησε θετικά σε αυτό το ερώτημα αγωνίζεται στη Γεωργία και ανέρχεται στο 34,20%, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 18,60%. Στο ερώτημα αν γνωρίζουν (οι ποδοσφαιριστές) ότι χειραγωγούνται αγώνες στο πρωτάθλημα που αγωνίζονται, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Κονγκό με 56% και στη δεύτερη η Κύπρος με 40,50%.

Οσον αφορά τις ηλικίες στις οποίες παρατηρείται η μεγαλύτερη προσέγγιση για χειραγώγηση αγώνων, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στις ηλικίες άνω των 33 ετών (10,50%), ενώ το μικρότερο σε ηλικίες κάτω των 18 ετών (4,80%).

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι, στόχος των «fixers» είναι οι χαμηλόμισθοι ποδοσφαιριστές. Το ποσοστό προσέγγισης σε ποδοσφαιριστές με μηνιάτικο κάτω των 2.000 ευρώ κυμαίνεται μεταξύ 7%-8%.

Πάντως, σε σχέση με το 2012, οπότε παρουσιάστηκε από τη FIFpro η «Μαύρη βίβλος του ποδοσφαίρου», που αφορούσε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καταγράφεται μείωση του αριθμού των ποδοσφαιριστών που υποστηρίζουν ότι προσεγγίστηκαν με σκοπό τη χειραγώγηση αγώνων.

Βέβαια, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η γενικότερη πτώση ενδέχεται να σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές δυσκολεύονται να παραδεχθούν ότι τους έχουν πλησιάσει για να στήσουν αγώνα.

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories