Ιορδανίδης: “Να οργανωθεί Πρωτάθλημα Β΄ Ομάδων”

-

Αποκλειστικό

Ο Μιχάλης Ιορδανίδης, στέλεχος της Εθνικής Ελπίδων και βοηθός του Αντώνη Νικοπολίδη, παρέθεσε συνέντευξη στο acadimies.gr, εστιάζοντας στα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα τμήματα υποδομής.
Ο κ. Ιορδανίδης επεσήμανε στον Γιώργο Παναγιωτίδη την πολύ καλή δουλειά που γίνεται σε όλα τα αντιπροσωπευτικά τμήματα ποδοσφαίρου της χώρας μας, ενώ τόνισε ότι ανάμεσα στους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές υπάρχουν αξιόλογα ταλέντα.

Αρχικά, παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στις Εθνικές Παίδων, Νέων και Ελπίδων, αναφέροντας:

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε σημειώσει αρκετές επιτυχίες στα τμήματα Νέων και Παίδων. Υπάρχει αξιόλογο υλικό και πολύ ταλέντο σε αυτές τις ηλικίες. Ο κ. Γεωργόπουλος, προπονητής της Εθνικής Παίδων, ο κ. Γκούμας, προπονητής της Εθνικής Νέων και ο κ. Νικοπολίδης, προπονητής της Εθνικής Ελπίδων, κάνουν σημαντική δουλειά, καθώς ανακαλύπτουν τα ταλέντα και τα προωθούν».

Κάντε like στη σελίδα μας να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

Η συμβολή των big-4

«Η προεπιλογή των παιδιών, εξαρτάται κυρίως από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες του Πρωταθλήματος (σ.σ. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), επειδή αυτές επενδύουν τα περισσότερα χρήματα στις Ακαδημίες τους. Οι υπεύθυνοι των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ είναι εκείνοι που κάνουν το ανάλογο σκάουτινγκ και βρίσκουν τους καταλληλότερους παίκτες που θα συγκροτήσουν τα αγωνιστικά τους τμήματα. Εμείς, που εργαζόμαστε στις Εθνικές, παρακολουθούμε τους αγώνες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων Κ15, Κ17 και Κ20 και επιλέγουμε από εκεί τους παίκτες που θα στελεχώσουν τις «μικρές» εθνικές ομάδες».

Ο κ. Ιορδανίδης επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα στη στελέχωση της Εθνικής Ελπίδων:

«Αναφερόμαστε σε επαγγελματίες παίκτες, όταν μιλάμε για την Ελπίδων. Η εισροή παικτών σ’ αυτή την κατηγορία γίνεται κυρίως από τη Σούπερ Λίγκα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα, καθώς δεν αγωνίζονται πολλοί νεαροί παίκτες στους «μεγάλους» συλλόγους μιας και χρησιμοποιούν ξένους ποδοσφαιριστές. Η επιλογή για εμάς είναι δύσκολη.
Πλέον, εστιάζουμε και σε αγώνες της Φούτμπολ Λιγκ προκειμένου να έχουμε περισσότερες λύσεις. Πάντως υπάρχει πρόβλημα στη στελέχωση της Εθνικής Ελπίδων».

Αναφορικά με τη συνεργασία των ομοσπονδιακών τεχνικών με τον Μίκαελ Σκίμπε, ο κ. Ιορδανίδης ανέφερε:

«Συνεργαζόμαστε για τη στελέχωση κυρίως της Κ17. Μάλιστα, σε συναντήσεις που είχαμε πρόσφατα και σε συσκέψεις που κάναμε ήταν παρών και ο κύριος Σκίμπε μαζί με τον Κώστα Τσάνα, κι όλα αυτά γίνονται σε πολύ καλό κλίμα».

Συνδετικός κρίκος ο Τσάνας

«Ο κ. Τσάνας είναι άριστος γνώστης όλων των τμημάτων, καθώς διετέλεσε τεχνικός στις μικρές εθνικές ομάδες. Ενημερώνεται και ενημερώνει για τις εξελίξεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του Σκίμπε με όλα τα τμήματα υποδομής της Εθνικής».

Επίσης, πρόσθεσε:

«Στην Κ21 δεν υπάρχουν πολλές επιλογές παικτών. Στην Παίδων και στη Νέων αναμφισβήτητα υπάρχει αξιόλογο υλικό και μπορούν τα περισσότερα παιδιά να παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Έχουν προκριθεί άλλωστε στις elite round της UEFA. Το τεχνικό επιτελείο σε όλα τα επίπεδα συνεργάζεται άψογα μεταξύ του».

Για το σκάουτινγκ της Εθνικής, είπε:

«Εγώ, και ο κ. Στέφανος Αϊβαλιώτης είμαστε στη Βόρεια Ελλάδα και βλέπουμε όλα τα παιχνίδια της Φούτμπολ Λιγκ Νέων και των πρωταθλημάτων υποδομής της Σούπερ Λιγκ Κ15, Κ17 και Κ20.
Αντίστοιχα, στην Αθήνα κάνουν το ίδιο οι κ.κ. Νικοπολίδης, Γεωργόπουλος και Γκούμας. Εγώ για παράδειγμα που είμαι βοηθός του Αντώνη Νικοπολίδη, του μεταφέρω τις πληροφορίες και τις αξιολογούμε στις συσκέψεις. Είναι πολύ ευχάριστο που υπάρχει άριστη συνεργασία και μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα».

Για τις προπονήσεις εξήγησε:

«Οι Κ17 και Κ19 καλούνται συχνότερα και κάνουν περισσότερες προπονήσεις, καθώς έχουν πιο πολλές ελεύθερες διαθέσιμες ημέρες από την UEFA. Μπορούν επίσης να γίνονται συχνότερα προπονήσεις προεπιλογής. Για εμάς που επικεντρωνόμαστε στην Κ21, υπάρχει και το πρόβλημα των λιγότερων διαθέσιμων ημερών από την UEFA.
Πρέπει οπωσδήποτε να παίρνουμε άδεια από την UEFA γιατί έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε συλλόγους και υπάρχει νομοθεσία.
Όταν υπάρχουν πρωταθλήματα και αγωνιστικές υποχρεώσεις, δεν υπάρχει η δυνατότητα για προπονήσεις και πολύ περισσότερο η δυνατότητα να μας δοθούν ποδοσφαιριστές.
Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους. Για παράδειγμα τον Νοέμβριο είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε τις συναντήσεις μας με τα παιδιά και τώρα ξανά θα μας δοθεί η αντίστοιχη δυνατότητα τον ερχόμενο Μάρτιο».

Η ποδοσφαιρική δεξαμενή της επαρχίας και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

«Συνήθως προεπιλογές γίνονται στις μικρότερες ηλικίες όπου υπάρχει και μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής. Θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να οργανωθούν και προαγωνιστικά τμήματα Κ15 και Κ16 ώστε να βλέπουμε περισσότερα παιδιά κι όχι μόνο εκείνα που πλαισιώνουν τα τμήματα των ΠΑΕ. Θα θέλαμε να έχουμε παιδιά κι από τα τοπικά πρωταθλήματα όλων των ΕΠΣ.
Οι επαγγελματικές ομάδες δεν μπορούν να τους έχουν όλους στις ακαδημίες τους. Πολλά παιδιά που έχουν ταλέντο αδικούνται και χάνονται κάπως έτσι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις σκέψεις του τεχνικού επιτελείου της Εθνικής, υπάρχει ένα περιφερειακό πρόγραμμα προεπιλογής, το οποίο θα θέλαμε να αναπτυχθεί από την Αλεξανδρούπολη ως τα πιο απόμακρα ελληνικά νησιά ώστε να δούμε όλα τα παιδιά (εκτός των ΠΑΕ) και να κάνουμε δοκιμές.
Στόχος μας είναι να έχουμε εικόνα από τα τοπικά πρωταθλήματα και να τονώσουμε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Να δώσουμε κίνητρο και στους παράγοντες των ερασιτεχνικών σωματείων. Δεν έχουν έτσι κι αλλιώς οικονομικά οφέλη από την ενασχόλησή τους και πολλοί «ματώνουν» για τις ομάδας τους βάζοντας καθημερινά βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του Γιάννη Γκούμα (σε συνέντευξη στο sport24.gr) ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές διακρίνονται περισσότερο στον αμυντικό τομέα, απάντησε:

«Το αμυντικό κομμάτι είναι πιο εύκολο για έναν Έλληνα ώστε να κάνει καριέρα στο εξωτερικό και γι αυτό υπάρχουν περισσότεροι αμυντικοί. Είναι πιο δύσκολο το επιθετικό κομμάτι στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα και Έλληνες επιθετικούς να τα πηγαίνουν καλά σε ευρωπαϊκές ομάδες, όπως ο Βέργος (Ρεάλ Β΄) και ο Τάσος Δώνης (Νις), ενώ υπάρχει και ο Μήτρογλου. Γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα και για τους επιθετικούς μας και είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα τα καταφέρουν».

Εφαρμογή του ισπανικού μοντέλου

Ο κ. Ιορδανίδης επισήμανε τα δύο πιο σημαντικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου:

«Από την εμπειρία μου θα πω ότι λείπουν δύο πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να γίνεται καλύτερη η μετάβαση από τις ακαδημίες στις επαγγελματικές ομάδες.

Λείπουν οι έμπειροι προπονητές οι οποίοι και να έχουν παίξει ποδόσφαιρο και συγχρόνως να είναι μορφωμένοι και να προέρχονται από τις σχολές προπονητών της UEFA, κατέχοντας τα απαραίτητα διπλώματα. Η UEFA θέλει μορφωμένους προπονητές, που να έχουν παίξει ποδόσφαιρο, για να μεταφέρουν στους νέους τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους».

Επίσης, θεωρώ μεγάλο πρόβλημα ότι μετά το πέρας της Κ20 δεν υπάρχει κάποιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα για να συνεχίσει ένας νεαρός ποδοσφαιριστής να αγωνίζεται.

Προτείνω λοιπόν σύλλογοι όπως ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός να «κατεβάσουν» δεύτερες ομάδες στα Πρωταθλήματα Β΄ ή Γ΄ Εθνικής. Μόνο έτσι οι Έλληνες νεαροί παίκτες που έχουν στις τάξεις τους, και παραχωρούνται δανεικοί θα πάρουν χρόνο συμμετοχής σε ανταγωνιστικό επίπεδο και θα μπορέσουν να αναδείξουν τις δεξιότητές τους.

Όπως το μοντέλο της Ισπανίας δηλαδή. Να οργανώσουν οι ΠΑΕ κανονικές ομάδες με δικό τους τεχνικό επιτελείο, ώστε να προετοιμάζονται οι παίκτες για τις επαγγελματικές ομάδες. Επίσης, και στα τμήματα υποδομής των ομάδων πρέπει να υπάρχουν προπονητές που ήταν παλιοί παίκτες και είναι ταυτόχρονα και μορφωμένοι για να δώσουν τα κατάλληλα εφόδια στα παιδιά».

Για το αν τα νέα παιδιά προτιμούν να παίξουν ποδόσφαιρο στο εξωτερικό υποστήριξε:

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στις ακαδημίες. Υπάρχουν σύγχρονα αθλητικά κέντρα που παρέχουν τα πάντα ώστε να εξελιχθεί ένα ταλέντο και να γίνει το επόμενο αστέρι.
Βέβαια, κάπου… χάνεται ο Έλληνας παίκτης και βλέπουμε εκροή παικτών που κοιτάζουν προς Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και άλλες αναπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, ώστε να φτιάξουν εκεί το μέλλον τους. Γίνεται καλή δουλειά κι εδώ από τις ακαδημίες των μεγάλων ομάδων. Αλλά όταν βλέπουμε 19 ξένους στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ, είναι πρόβλημα…».

 


Συνέντευξη στον Γιώργο Παναγιωτίδη
Επιμέλεια: Δώρα Ιωακειμίδου

 

 

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories