Κίνδυνος απαγόρευσης μεταγραφών στην Τσέλσι

-

Η Τσέλσι κινδυνεύει να έχει την τύχη των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο, με τιμωρία απαγόρευσης μεταγραφών, αφού η FIFA ερευνά παραβάσεις των κανονισμών της σε τουλάχιστον 25 περιπτώσεις.

Τη μοίρα της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ και της Ατλέτικο ενδέχεται να έχει η Τσέλσι, η οποία κινδυνεύει να τιμωρηθεί από τη FIFA με ποινή απαγόρευσης εγγραφής καινούργιων ποδοσφαιριστών, εξαιτίας παραβίασης κανονισμών περί μεταγραφών ανηλίκων.

Η παγκόσμια ομοσπονδία έχει ανοίξει έρευνα για τους πρωταθλητές Αγγλίας, που φέρονται να έχουν παραβεί τους κανονισμούς σε 25 περιπτώσεις αλλοδαπών ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών.

Η FIFA είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι θα εξέταζε πιθανές παραβάσεις από πλευράς των “μπλε”, μετά από ειδοποίηση του συστήματος Transfer Matching System από τη μετακίνηση του Μπερτράν Τραορέ. Ο επιθετικός από την Μπουρκίνα Φάσο είχε υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με την Τσέλσι την Πρωτοχρονιά του 2014, με την έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου της σεζόν και μετά από τη συμπλήρωση 18 ετών, ωστόσο στη δημοσιότητα ήρθαν εικόνες του να αγωνίζεται με τον σύλλογο σε ανεπίσημο φιλικό απέναντι στην Άρσεναλ από τις 23 Οκτωβρίου 2011, όταν ήταν 16 ετών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, ένας σύλλογος απαγορεύεται να αποκτά παίκτες κάτω των 18 ετών από άλλες χώρες, εκτός εάν οι γονείς τους μεταναστεύσουν στη χώρα του συλλόγου για λόγους που δεν συνδέονται με το ποδόσφαιρο ή εκτός εάν τόσο ο παίκτης όσο και ο σύλλογος εδρεύουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τα εθνικά σύνορα.

Η μοναδική εξαίρεση στο άρθρο 19 της FIFA αφορά παίκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωζώνης μεταξύ 16 και 18 ετών.

Το TMS ειδοποίησε τη FIFA για 25 περιπτώσεις για τις οποίες η Τσέλσι φέρεται να καταπάτησε τους κανονισμούς και η υπόθεση διαβιβάστηκε στην πειθαρχική επιτροπή, η οποία ερευνά για άλλες περιπτώσεις στις ακαδημίες της Τσέλσι, ενώ μπορεί ακόμα και να απορρίψει κάποια από τις αρχικές 25 περιπτώσεις. Η πειθαρχική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να εξετάσει οποιαδήποτε απόκτηση παίκτη στις ακαδημίες σε χρονικό ορίζοντα μέχρι δέκα ετών.

Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ακόμα και θα χρειαστούν μήνες για να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και η FIFA να καταλήξει σε ετυμηγορία. Ακόμα κι αν κριθεί ένοχη, η λονδρέζικη ομάδα έχει τη δυνατότητα να εφεσιβάλλει την απόφαση σε FIFA και CAS.

Η πρώτη μεγάλη κύρωση που είχε επιβληθεί για τέτοιου τύπου υπόθεση αφορά στην Μπαρτσελόνα, η οποία το 2015 τιμωρήθηκε με απαγόρευση εγγραφής νέων παικτών σε δύο μεταγραφικές περιόδους, αφού κρίθηκε ένοχη για παραβάσεις με 31 ανήλικους ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, οι Αρντά Τουράν και Αλέις Βιδάλ αποκτήθηκαν από τους Καταλανούς το καλοκαίρι του 2015, αλλά αγωνίστηκαν πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2016.

Η υπόθεση για τη Ρεάλ άρχισε τον Οκτώβριο του 2013, ωστόσο η τιμωρία επιβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2016. Κρίθηκε ένοχη για 39 περιπτώσεις, ενώ είχε ερευνηθεί για 70. Το CAS αθώωσε τη Ρεάλ για δύο περιπτώσεις και μείωσε την ποινή μόνο για τη μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου 2017, επειδή οι παραβάσεις κρίθηκαν πιο μικρές από εκείνες της Μπαρτσελόνα, μιας και υπάρχουν αρκετές διαβαθμίσεις.

Η FIFA εγκάλεσε την Ατλέτικο για 183 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών και εν τέλει οι “ροχιμπλάνκος” αποδείχθηκαν ένοχοι σε 153 εξ αυτών, με συνέπεια να τιμωρηθούν κι αυτοί με δύο μεταγραφικές περιόδους.

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories