Ενδιαφέροντα ευρήματα για τις ελληνικές ομάδες αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών συλλόγων εν γένει προκύπτουν από την έκθεση σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία κατά την περίοδο 2010-2016, που δημοσιοποίησε η UEFA.
Οσον αφορά τα καθ’ ημάς, η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις μόλις τέσσερις χώρες, που κατά την προαναφερθείσα περίοδο, τα έσοδα των συλλόγων της μειώθηκαν σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος μείωσης των εσόδων των ελληνικών συλλόγων υπολογίζεται στο 33%. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν η Ουκρανία με 49%, η Σκωτία με 29% και η Νορβηγία με 13%. Την μεγαλύτερη αύξηση εσόδων έχουν οι ομάδες του Καζαχστάν με 92%, της Αγγλίας με 82% και της Γερμανίας με 64%.
Η γενική εικόνα δείχνει σταδιακή και σταθερή αύξηση των εσόδων, γεγονός που κάνει την UEFA να επιχαίρει, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα οικονομικής επιτήρησης των συλλόγων (financial fair play) έχει «εξαιρετικά θετική επίδραση».
Κάποια από τα αξιοσημείωτα ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:
• Οι 700 κορυφαίοι σύλλογοι παρουσιάζουν ετήσια αύξηση εσόδων περίπου 10%, με ταχύτερο ρυθμό αύξησης εσόδων να παρατηρείται το 2002.
• Τα τελευταία χρόνια (2010-2016) οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δεν στηρίζονται τόσο σε επιχορηγήσεις οι οποίες μειώθηκαν κατά 12%. Τα έσοδα από τα εισιτήρια έχουν αυξηθεί κατά 9%, τα έσοδα από διαφημίσεις κατά 58%, τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα κατά 64%, ενώ υπάρχει κατακόρυφη αύξηση τόσο στα έσοδα από μεταγραφές (105%) όσο και από διάφορα έσοδα που προέρχονται από την UEFA (106%).
• Παρά την αύξηση των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών από το 2010, τα κέρδη των ομάδων ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ το 2016.
• Οι απώλειες των ομάδων από τα μεταγραφικά έσοδα (π.χ. λόγω φόρων) μειώθηκαν στα 269 εκατ. ευρώ.
• Συνολικά, 26 πρωταθλήματα παρουσίασαν κέρδη μέσα στο 2016, ενώ το 2011 που δεν είχε εφαρμοστεί το Financial Fair Play μόλις εννέα πρωταθλήματα ήταν κερδοφόρα.
• Το καθαρό χρέος των ομάδων μειώνεται σταδιακά, αντιστοιχώντας περίπου στο 40% των κερδών τους, όταν το συγκεκριμένο ποσοστό το 2011 ήταν 65%.
• Η διαφορά μεταξύ των μεγάλων πρωταθλημάτων και των υπόλοιπων δημιουργείται λόγω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, καθώς τα μεγάλα πρωταθλήματα έχουν έσοδα που είναι 11 φορές περισσότερα από αυτά που παρουσιάζουν τα υπόλοιπα 48 πρωταθλήματα.
• Επίσης, η διαφοροποίηση των ομάδων δημιουργείται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το όνομα που έχουν χτίσει. Συγκεκριμένα, οι 12 μεγαλύτεροι σύλλογοι της Ευρώπης που έχουν τεράστια επιρροή παγκοσμίως έχουν παρουσιάσει αύξηση στις εμπορικές τους συμφωνίες ύψους 1,53 δισ. ευρώ, με τους υπόλοιπους να έχουν αυξήσει το αντίστοιχο ποσό στα 700 εκατ. ευρώ.
• Τα έσοδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το 2016 ήταν 689 εκατ. ευρώ, έναντι 521 εκατ. ευρώ το 2015. Ακολουθούν η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης (αμφότερες με 620 εκατ.).