Δύο κορυφαίοι οργανισμοί στους τομείς τους, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο Ολυμπιακός, ενώνουν τις δυνάμεις τους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα «Ενδυναμώνοντας, Περνώντας και Υπερβαίνοντας τα Σύνορα: Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο της Παγκοσμιοποίησης».
Πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε περάσει τον Ατλαντικό συμμετέχοντας ως χορηγός στο Συνέδριο με τίτλο «Το ποδόσφαιρο ως παγκόσμιο φαινόμενο».
Φέτος είναι η σειρά του παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτικού οργανισμού των ΗΠΑ να κάνει το ταξίδι προς ανατολάς, επιλέγοντας την Αθήνα ως προορισμό και τον Ολυμπιακό ως συνδιοργανωτή του Συνεδρίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του συλλόγου, Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης σχολίασε χαρακτηριστικά:
«Οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι του κόσμου κατατάσσονται πλέον ανάμεσα στους πιο ισχυρούς και επιδραστικούς θεσμούς της κοινωνίας. Είναι ζωτικής σημασίας να αποδεχτούν την ευθύνη που φέρουν έναντι των κοινοτήτων τους, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας, μέσω της προώθησης συγκεκριμένων δράσεων και καινοτομιών που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή του κάθε ανθρώπου. Σε τοπικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός εδώ και καιρό, είναι δραστήριος στην ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων υλικής βοήθειας σε εκτοπισμένους πληθυσμούς. Ηρθε η ώρα το άθλημα του ποδοσφαίρου σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής να αξιοποιήσει την ισχύ του προκειμένου να βοηθήσει τους λιγότερο προνομιούχους και τους πιο ευάλωτους ανάμεσά μας».
Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Ολυμπιακού:
“Ένα από τα σημαντικά και αξιοσημείωτα γεγονότα της πρώτης ημέρας του παγκοσμίου συνεδρίου του Χάρβαρντ, το οποίο διεξάγεται στην Ελλάδα και το οποίο φιλοξενεί ο Ολυμπιακός, ήταν η επικοινωνία των συνέδρων, με εκπρόσωπο της UNESCO. Μέσω της τεχνολογίας και συγκεκριμένα μέσω Skype, ο κ. Αλεξάντερ Σίσλικ, υπεύθυνος στον τομέα Νεότητας και Αθλητισμού, μπόρεσε… να δώσει το «παρών» στο γήπεδο Καραϊσκάκη και να συζητήσει με τους καθηγητές, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμμετέχουν στο συνέδριο!
Ο κ. Σίσλικ είναι υπεύθυνος στον τομέα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της UNESCO και από το Παρίσι, όπου βρίσκεται, δέχθηκε την πρόταση του κ. Ορτέγα να αποδεχθεί και να «υπογράψει» (προφορικά, σε πρώτο επίπεδο) την «Αρχή των Αθηνών, για το Δικαίωμα της Συμμετοχής στον Αθλητισμό». Κάτι το οποίο έκανε με χαρά, αγκαλιάζοντας τις αξίες, τις οποίες πρεσβεύει η «Αρχή». Ο κ. Χορστ Χάναμ, καθώς και ο Γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ του μίλησαν αναλυτικά για τη σημασία που έχουν αυτές οι αξίες, τις οποίες πρεσβεύει η «Αρχή των Αθηνών» και ο ίδιος εξήγησε τη χαρά του για τη συμμετοχή σε μία ιστορική συγκυρία.
Ο κ. Ορτέγα προσκάλεσε τον κ. Σίσλικ στο επόμενο συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2018 και το οποίο θα αφιερωθεί στην εφαρμογή αυτών των «αρχών». Ο εκπρόσωπος της UNESCO αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση.
Συνεχίζοντας την κουβέντα στο πάνελ και αλλάζοντας τη θεματολογία, γύρω από τον αθλητισμό και τους πρόσφυγες αυτή τη φορά, ο κ. Μαρκ Ντόιτζ συζήτησε με τον κ. Σίσλικ τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συνδεθούν μικρές ομάδες ακτιβιστών, υπέρ των προσφύγων, με μεγάλους οργανισμούς, οι οποίοι φροντίζουν για τα δικαιώματα αυτών. Κατέστη σαφές ότι και οι δύο πλευρές είναι απαραίτητες, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και μάλιστα ο κ. Σίσλικ τόνισε πως αν και «ο αθλητισμός δεν θεωρείται συχνά ένας κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη», ο ίδιος πιστεύει ακριβώς το αντίθετο. Κάτι που φυσικά είναι σε απόλυτη αρμονία με τα «πιστεύω» και τα «θέλω» αυτού του συνεδρίου, αλλά και της «Αρχής των Αθηνών»!