Ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ, Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, συναντήθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου, το πρωί της Κυριακής (26/3), με πρωταγωνιστές 800 παιδιά! Κοινές συνιστώσες οι αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι», της ευγενούς άμιλλας και της ομαδικής προσπάθειας.
Το Φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών αποτελεί ιδέα και πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ, που δημιούργησε και επιχορηγεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε 125 ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου, με συνολική συμμετοχή 10.000 παιδιών και 450 προπονητών απ’ όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα παρευρέθησαν: οι πρώην διεθνείς μπασκετμπολίστες Δημήτρης Διαμαντίδης, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Μιχάλης Κακιούζης, Ευθύμης Ρεντζιάς, Γιώργος Καλαϊτζής και Γιάννης Σιούτης, o παλαίμαχος βολεϊμπολίστας Μάριος Γκιούρδας, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Βασίλης Χατζηπαναγής και Βασίλης Κωνσταντίνου, οι εν ενεργεία ποδοσφαιριστές Σέρτζιο Αραούχο, Βασίλης Μπάρκας, Νίκος Μαρινάκης, Σωτήρης Πίσπας και Βασίλης Πλιάτσικας, οι παραολυμπιονίκες Παύλος Μάμαλος, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Δήμητρα Κοροκίδα και Κέλλυ Λουφάκη. Επίσης, οι αθλητές Σωτήρης Αναγνωστόπουλος (πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη), Δημήτρης Τσιάμης (άλμα τριπλούν), Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ξιφασκία), Αλέξανδρος Δισακιάς και Κώστας Παπαδόπουλος (άρση βαρών).
Αντί να επικεντρωθούν στις διαφορές τους, οι μεγάλοι αστέρες από τρία διαφορετικά αθλήματα βρήκαν μόνο κοινά, με σημαντικότερο εξ αυτών την αγάπη τους για τα παιδιά και τον αθλητισμό! Κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και μπλε φανέλες φορούσαν οι μικροί αθλητές και αθλήτριες από 15 Ακαδημίες (νομοί Αττικής, Βοιωτίας και Ευβοίας).
Με ασπρόμαυρη φανέλα, ο επί σειρά ετών αρχηγός του Ολυμπιακού, Θοδωρής Παπαλουκάς, έπαιξε ποδόσφαιρο με τα παιδιά, όπως και ο εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού μέχρι τον περασμένο Ιούνιο Δημήτρης Διαμαντίδης.
Με ένα τεράστιο χαμόγελο στα πρόσωπά τους, αυθορμητισμό και πάθος απόλαυσαν περισσότερο ακόμη και από τα παιδιά τον αγώνα ποδοσφαίρου. Έστω κι αν ο Παπαλουκάς έκανε χέρι και δεν το καταλόγισαν οι διαιτητές, αλλά και αντιαθλητικό φάουλ στον Διαμαντίδη. Κοντά στα παιδιά βρέθηκαν επίσης ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης της άρσης βαρών, Παύλος Μάμαλος, ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του μπότσια Γρηγόρης Πολυχρονίδης και η «χάλκινη» παραολυμπιονίκης της σφαιροβολίας Δήμητρα Κοροκίδα.
Ο επί σειρά ετών αρχηγός του μπασκετικού Παναθηναϊκού, Φραγκίσκος Αλβέρτης τόνισε: «Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ που μαζεύει πάρα πολλά παιδιά και τους μαθαίνει το πραγματικό νόημα του αθλητισμού! Μεγαλύτερη χαρά από το να παίζεις δεν υπάρχει! Αυτό πρέπει να κάνουν τα παιδιά, να χαίρονται, να παίζουν, να μαθαίνουν το παιχνίδι, τους κανόνες, την ευγενή άμιλλα και σιγά σιγά να προοδεύουν. Είναι μεγάλη υπόθεση και για τους γονείς να μάθουν πως τα παιδιά πρέπει να χαίρονται χωρίς πίεση, να απολαμβάνουν το παιχνίδι, να γυμνάζονται και από εκεί και πέρα το καθένα θα τραβήξει το δρόμο του».
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είπε από την πλευρά του: «Σίγουρα είναι πολύ όμορφο να βλέπεις τόσα πολλά παιδιά να παίζουν. Είναι μεγάλη χαρά για εμένα που βρίσκομαι ανάμεσά τους. Παίζουμε κι εμείς μαζί τους γιατί κι εμείς στην ηλικία τους αυτό κάναμε. Είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ, πρωτοβουλία που αφορά διοργανώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Πραγματικά είναι πανέμορφο να βλέπεις τόσα πολλά παιδιά και τους γονείς από πάνω στις κερκίδες να χαίρονται τα παιδιά τους. Νομίζω πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον αθλητισμό για το παιδί!»
Ο διευθύνων σύμβολους της «ΟΠΑΠ Α.Ε.», Ντάμιαν Κόουπ, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω τόσους ανθρώπους εδώ, στο γήπεδο του Ατρόμητου, σε αυτό το φανταστικό αθλητικό γεγονός. Εμείς στον ΟΠΑΠ, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μέσα από αυτή τη χορηγία μας δίνουμε τη δυνατότητα να διδάσκουμε τα παιδιά σχετικά με τον αθλητισμό, αλλά και που τα διδάσκουμε να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι στη ζωή. Ο ΟΠΑΠ είναι μία εταιρεία απόλυτα αφοσιωμένη σε αυτό το σκοπό και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο μέλλον των νέων ανθρώπων της Ελλάδας και στην ίδια τη χώρα. Ελπίζω όλοι να απόλαυσαν αυτή την ημέρα και ιδιαίτερα τα παιδιά».
Τα 800 παιδιά που συμμετείχαν έλαβαν μέρος σε παιχνίδια ομαδικότητας και ποδοσφαιρικών δεξιοτήτων, μαθήματα για θέματα διατροφής μέσα από παιχνίδι, καθώς και σε μία βιωματική εμπειρία αγωνιζόμενοι ως παραολυμπιακοί αθλητές και συμμετέχοντας ενεργά σε επιδείξεις Ολυμπιακών αθλημάτων, όπως ξιφασκία, ελληνορωμαϊκή πάλη και στίβο, ενώ έπαιξαν και σκάκι.
Στο τέλος όλοι συμφώνησαν πως στόχος του αθλητισμού είναι η δημιουργία πρώτα σπουδαίων ανθρώπων και μετά μεγάλων αθλητών!