Την Παρασκευή 9/6 η Ομογένεια της Νέας Υόρκης έζησε μία ακόμα μεγάλη στιγμή από το ποδόσφαιρό της. Οι δύο κορυφαίες ομάδες της, ο Γκρικ Αμέρικαν και ο Παγκύπριος διεκδίκησαν τον τίτλο του πρωταθλητή στο πιο παλιό και μεγαλύτερο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, το Κοσμοπόλιταν Λιγκ.
Οι δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης δίδαξαν ήθος στον τελικό. Μπορεί να είναι «αιώνιοι» αντίπαλοι αλλά στον αγώνα μπήκαν μαζί οι δύο ομάδες, ήταν άψογοι σαν συμπεριφορά για 90 λεπτά και μετά τη νίκη του Γκρικ Αμέρικαν (2-0) αφού αγκαλιάστηκαν οι του Παγκύπριου άφησαν τον «Ιστορικό» να πανηγυρίσει. Να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα με 9 νίκες και μία ισοπαλία σε 10 παιχνίδια στο δεύτερο γύρο κι ενώ το Φθινόπωρο είχε μόλις 2 βαθμούς. Να πανηγυρίσει το 9ο πρωτάθλημα της ιστορίας του με 7 του Παγκύπριου. Ενα ζευγάρι που έχει συναντηθεί ακόμα τρεις φορές σε τελικό πρωταθλήματος και τον Γκρικ νικητή σε όλες.
Ενα ζευγάρι που όμως ορθά τονίζουν και οι «New York Times»: Η ελληνική συμβολή στο Κοσμοπόλιταν Λιγκ είναι καθοριστική. Καθοριστική τόσο με τίτλους, όσο και σε προσφορά στην ποιότητα του ποδοσφαίρου και της Λίγκας. Πάνω από 14.000 θεατές παρακολούθησαν παιχνίδι της κανονικής περιόδου για το Κοσμοπόλιταν Λιγκ της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρουν οι Times στους οποίους «μίλησε» ο ιδρυτικός πρόεδρος του Παγκύπριου Φίλιπ Κρίστοφερ εξιστορώντας μια από τις αγαπημένες του αναμνήσεις.
Το 1984, ο Παγκύπριος είχε κερδίσει το δικαίωμα να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στο Concacaf Champions Cup, ένα περιφερειακό τουρνουά. Ηταν μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση για μια μικρή ομάδα της Νέας Υόρκης, η οποία είχε κληρωθεί να παίξει με τον σύλλογο C.D.S. Vida της Ονδούρας στην πόλη Tegucigalpa.
«Ο Αμερικανός πρέσβης της Ονδούρας ήρθε στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί την Αμερικανική ομάδα. Ολα τα παιδιά μου μιλούσαν ελληνικά», ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ στην «ΝΥΤ». «‘Τι γλώσσα μιλάνε όλα αυτά τα παιδιά’, με ρώτησε. Επρεπε κατά συνέπεια να του εξηγήσω πως ήμασταν μια αμερικανική ομάδα, αλλά δεν ήμασταν ακριβώς Αμερικανοί», συνέχισε ο κ. Κρίστοφερ.
Οι παράγοντες του Παγκυπρίου που καθόταν στην εξέδρα δίπλα στον κ. Κρίστοφερ θυμούνται πως 44.000 θεατές είχαν παρακολουθήσει εκείνο το παιχνίδι στις Ονδούρες και περίπου 14.000 τον επαναληπτικό στο Hofstra.
Το Κοσμοπόλιταν Λιγκ ιδρύθηκε το 1923 και πέντε ομάδες επανδρωμένες με Γερμανούς μετανάστες λάμβαναν μέρος στο πρωτάθλημα.
Η ίδρυση του Παγκύπριου προέκυψε μέσα από την τραυματική ιστορία της Κύπρου. Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρει πως η ίδρυση του συλλόγου πρόκυψε λόγω της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974.
Ο ίδιος ήταν ένας εκπατρισμένος που έπαιζε ψυχαγωγικό ποδόσφαιρο στη Νέα Υόρκη όταν έλαβε χώρα η εισβολή. Ετσι, με μια ομάδα φίλων αποφάσισε να σχηματίσει μια ομάδα που, όπως δήλωσε, όχι μόνο θα ανταγωνίζονταν τοπικά αλλά θα «πρόβαλλε και την εικόνα της Κύπρου». Ο οργανισμός ξεπέρασε γρήγορα τον κόσμο του ποδοσφαίρου. «Χτίσαμε το Κέντρο Παγκύπριας Κοινότητας στην Αστόρια και από εκεί ο σύλλογος επεκτάθηκε σε πολύ περισσότερους τομείς από το ποδόσφαιρο», είπε ο κ. Κρίστοφερ.
«Αποκαλούμασταν οι ‘Eleutheria Pancyprians’, διαθέτουμε πολιτισμικό και γυναικείο τομέα. Διαθέτουμε παίχτες που ασχλούνται με τα ζητήματα της κοινότητας και τα παιδικά μας τμήματα», πρόσθεσε.
Η αξιοπιστία του στο γήπεδο αποτέλεσε, ωστόσο, το διαχρονικό «κλειδί» της ταυτότητας του συλλόγου.
Ο Παγκύπριος, ωστόσο, γρήγορα απέκτησε αντιπαλότητα με την πιο καθιερωμένη Γκρικ Αμέρικαν, καθώς και με τους Brooklyn Italians. «Η αντιπαλότητά μας ήταν μία τρέλα», ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ για τα παιχνίδια ενάντια στους Ελληνες και τους Ιταλούς. «Εννοώ, φοβόσουν για τη ζωή σου όταν πήγαινες στο Μπρούκλιν. Επρεπε να χωρίζουμε τους οπαδούς. Από τη μία οι Ελληνες, από την άλλη οι Ιταλοί».