Οταν επιτρέπεις στο παιδί να ανακαλύψει τη χαρά του ποδοσφαίρου…

-

Αν είσαι γονιός παιδιού που παίζει μπάλα διάβασέ το: ο Βασίλης Σαμπράκος συζητά για το ελληνικό παιδικό ποδόσφαιρο με τον υπεύθυνο του προγράμματος “Αθλητικές Ακαδημίες” του ΟΠΑΠ Βασίλη Αργυρίου.

“Σε αυτή την ιστορία θα ξεκινήσω από το τέλος. Στο τέλος της συνομιλίας μας σχετικά με το πρόγραμμα “Αθλητικές Ακαδημίες” του ΟΠΑΠ, το οποίο έχει συμπληρώσει δύο χρόνια ζωής και επιχειρεί να συμβάλει στην βελτίωση της σχέσης του παιδιού με το ποδόσφαιρο μέσα από τη συμμετοχή σε αυτό περισσότερων από 15 χιλιάδων παιδιών από όλη την Ελλάδα ετησίως, ο υπεύθυνος του προγράμματος, ο Βασίλης Αργυρίου, μοιράστηκε μαζί μου ορισμένες φωτογραφίες που εντυπώνουν τις αναμνήσεις του από την δεύτερη σεζόν, αυτή που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο.

Μια από αυτές τις φωτογραφίες είναι αυτή που βλέπεις παραπάνω. Είναι τραβηγμένη στο Πανθεσσαλικό, ναι εκεί που τα έκαναν λίμπα οι κανίβαλοι του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στο τελικό του κυπέλλου. Αυτή την εικόνα ο φωτογράφος την τράβηξε στο ίδιο σημείο, ακριβώς μια εβδομάδα μετά από τις αντίστοιχες που τράβηξαν οι συνάδελφοί του για να φυλακίσουν τις στιγμές του ξύλου και του αίσχους στον τελικό του κυπέλλου. Ποδόσφαιρο ήταν και το ένα, ποδόσφαιρο ήταν και το άλλο. Στα λόγια.
Μόνο που στην πράξη η πραγματική γιορτή στο Πανθεσσαλικό έγινε μια εβδομάδα μετά από τον τελικό, όταν πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ αθλητικών ακαδημιών στον Βόλο.
Τότε που συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες παιδιά μαζί με τους γονείς και τους συνοδούς τους και πήραν μέρος στον ορισμό της αθλητικής γιορτής. Τα παιδιά πήγαν, έζησαν και έφυγαν με χαμόγελο. Διότι αυτό συμβαίνει στα παιδιά όταν τα αφήνεις να βρουν την χαρά του αθλητικού, και στην περίπτωση που συζητάμε του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού.

Κι αυτό ακριβώς είναι το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που έκανα με τον Βασίλη Αργυρίου, τον άνθρωπο που τρέχει το πρόγραμμα “αθλητικές ακαδημίες” του ΟΠΑΠ και έχει ήδη κάνει έναν μεγάλο βιωματικό κύκλο γεμάτο από εμπειρίες συναναστροφής με χιλιάδες παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο σε όλη τη χώρα. Ηταν μια συζήτηση παραπάνω από διαφωτιστική για εμένα, σχετικά με το σημερινό επίπεδο της σχέσης του παιδιού με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, συζήτηση την οποία βρήκα μεγάλο νόημα να μοιραστώ σήμερα μαζί σας.

Προκειμένου να ξέρεις για τι συζητάμε, στην περίπτωση που δεν έχεις ανακαλύψει αυτό το project του ΟΠΑΠ, αυτή είναι μια περιγραφή όλων αυτών που συμβαίνουν στη διάρκεια της τελευταίας διετίας σε όλη την Ελλάδα: “Αυτό το πρόγραμμα είναι μέρος της στρατηγικής της εταιρικής υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ.
Οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στήριξης 125 ερασιτεχνικών ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα, που απευθύνεται σε περισσότερα από 15.000 παιδιά ετησίως και αποτελεί μέρος της στρατηγικής της εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρίας.

Με βασικό μήνυμα «Σήμερα Αθλητές – Αύριο Καλύτεροι Άνθρωποι» το πρόγραμμα στοχεύει στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων παιδιών και την ανάδειξη του εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού ρόλου του αθλητισμού, συμβάλλοντας στη δημιουργία γερών θεμελίων για το μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας”.

Τι ακριβώς κάνει ο ΟΠΑΠ; Συλλέγει υποψηφιότητες από παιδικές ακαδημίες ερασιτεχνικών σωματείων από όλη την Ελλάδα, κάνει την επιλογή μέσα από πολύ συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να βεβαιώνεται ότι πρόκειται για ασφαλείς και αξιόπιστες επιλογές για τα παιδιά, και στη συνέχεια τους παρέχει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Επιστημονική υποστήριξη από ειδικευμένους παιδίατρους, παιδοψυχολόγους και διατροφολόγους. Προπονητικές κατευθύνσεις για τις συγκεκριμένες ηλικίες με βάση τα διεθνή πρότυπα της UEFA και της FIFA. Υψηλής ποιότητας προπονητικό υλικό. Ασφαλιστική κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων, αλλά και για μία ώρα πριν και μία ώρα μετά. Συμμετοχή σε μεγάλες αθλητικές γιορτές με εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα”.

Με απλά λόγια, ο ΟΠΑΠ δίνει με αυτό το πρόγραμμα την ευκαιρία σε κάθε παιδική ακαδημία ποδοσφαίρου των ερασιτεχνικών σωματείων όλης της χώρας την ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναβάθμισης του επιπέδου τους προκειμένου αυτές να δημιουργούν καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το ποδόσφαιρο (αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, θα τα βρεις εδώ).

Διαβάζοντας την περιγραφή και την φιλοσοφία του προγράμματος αντιλαμβάνομαι ότι το κύριο όραμα αυτού του project είναι να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του παιδιού με τον αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο, να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης και των συνθηκών εκπαίδευσης του παιδιού στο ποδόσφαιρο και να συμβάλει στη δημιουργία πιο ασφαλούς και πιο υγιούς περιβάλλοντος με στόχο το παιδί να μεγαλώνει σωστά και καλά, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Το έχω καταλάβει καλά;

“Nαι, το έχετε καταλάβει πολύ καλά.

Το μοτό του προγράμματος μας είναι το “σήμερα αθλητές, αύριο καλύτεροι άνθρωποι”. Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός είναι ένα από εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να αποβούν πολύ καθοριστικά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών και να τους εμποτίσει με αξίες και ιδανικά που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν τόσο τα παιδιά αλλά κυρίως οι γονείς και οι προπονητές τους ότι ο αθλητισμός είναι πρώτα και πάνω από όλα μία δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει πάρα πολύ όμορφα συναισθήματα και που σαν πρωτογενή αιτία ενασχόλησης έχει την χαρά του παιχνιδιού.

Αυτό λοιπόν αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο και αυτό το μήνυμα προσπαθούμε να περάσουμε μέσα από όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μας.

Ένας επίσης σημαντικός μας στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες τελείται η αθλητική δραστηριότητα – στην δική μας περίπτωση η προπόνηση ή ο αγώνας ποδοσφαίρου – σε επίπεδο ασφάλειας, υγιεινής αλλά και παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για το λόγο αυτό όλες οι 125 ακαδημίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα λαμβάνουν κάθε χρόνο συγκεκριμένο αθλητικό υλικό (μπάλες, επικαλαμίδες, υλικό προπόνησης) που σκοπό έχουν ακριβώς την αναβάθμιση όλων των ανωτέρω.

Εξαιρετικά σημαντικός είναι επίσης ο τομέας της εκπαίδευσης όλων όσων εμπλέκονται στην αθλητική δραστηριότητα σε μικρές ηλικίες, παιδιών, γονέων, προπονητών και στελεχών των ακαδημιών.

Οι μικροί αθλητές ακριβώς λόγω της ηλικίας τους χρειάζονται ειδική μεταχείριση σε ότι αφορά την ψυχολογία τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, την ίδια τους την προπόνηση αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον αθλητισμό. Για αυτό το λόγο έχουμε συστήσει δύο σημαντικές ομάδες εργασίας, την επιστημονική και την προπονητική, οι οποίες επισκέπτονται όλες τις ακαδημίες του προγράμματος και μέσα από μία απόλυτα διαδραστική διαδικασία μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με σκοπό να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού στάτους των ακαδημιών”.

“Η πλειοψηφία τους εστιάζει στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι σε βάρους του ψυχαγωγικού”

Πότε θα μπορεί να κοιτάξει πίσω ο ΟΠΑΠ με την ικανοποίηση ότι έχει καταφέρει να είναι μια μεγάλη θετική επιρροή στα πρώτα χρόνια της σχέσης του παιδιού με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα; Πόσο μεγάλος πρέπει να είναι αυτός ο κύκλος, πόσα χρόνια επίμονης προσπάθειας στην υλοποίηση και την ανάπτυξη αυτού του προγράμματος πρέπει να περάσουν για να αλλάξει ο τρόπος που βλέπει, αντιλαμβάνεται και μαθαίνει στα παιδιά της η Ελλάδα το ποδόσφαιρο;

“Ο αρχικός μας χρονικός ορίζοντας είναι πενταετής, θεωρούμε ότι μέσα σε ένα τέτοιο χρονικό εύρος μπορούμε να πετύχουμε μία πραγματικά σημαντική παρέμβαση στα δρώμενα του παιδικού ποδοσφαίρου και αθλητισμού εν γένει.

Για να είναι όμως καθολική η αλλαγή του τρόπου που βλέπει η Ελλάδα το ποδόσφαιρο αλλά και να αναβαθμιστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επίπεδα κατανόησης, εκπαίδευσης και γενικότερων συνθηκών θα πρέπει ο καθένας μας να καταλάβει ότι πρώτα και πάνω από όλα οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο χρήματα και δόξα αλλά τρόπος ζωής. Και ως τέτοιος πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς”.

Η φετινή σας εμπειρία, με όλα αυτά τα φεστιβάλ ποδοσφαίρου και αθλητισμού ανά την Ελλάδα, πώς ήταν;

“Τα φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών αποτελούν μεγάλες γιορτές του αθλητισμού που υλοποιούνται σε 10 πόλεις της Ελλάδας, αφορούν τους αθλητές των ακαδημιών του προγράμματος καθώς επίσης και τους γονείς/κηδεμόνες και τους προπονητές τους, ενώ προωθούν με τον πιο ευχάριστο τρόπο το ευ αγωνίζεσθαι, τον σεβασμό, το ήθος και την ομαδικότητα.

Οι μικροί αθλητές συμμετέχουν σε παιχνίδια ομαδικότητας και ποδοσφαιρικών δεξιοτήτων, μαθήματα για θέματα διατροφής μέσα από παιχνίδι, καθώς και σε μία βιωματική εμπειρία, αγωνιζόμενοι ως παραολυμπιακοί αθλητές. Επίσης, συμμετείχαν ενεργά σε επιδείξεις ολυμπιακών αθλημάτων, όπως ξιφασκία, ελληνορωμαϊκή πάλη, Tae Kwon Do, τοξοβολία, ενόργανη γυμναστική, στίβο κ.α. ενώ παίζουν και σκάκι.
Παράλληλα, οι γονείς και συνοδοί παρακολούθησαν από την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα του προγράμματος ομιλίες και σεμινάρια για θέματα ψυχολογίας, διατροφής και πρώτων βοηθειών”.