Καθώς η επιστήμη της Ψυχολογίας έχει πρακτική εφαρμογή σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, ο χώρος του αθλητισμού δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Η Αθλητική Ψυχολογία αφορά στην επιστημονική μελέτη της συμπεριφοράς του ανθρώπου στα πλαίσια του αθλητισμού και της άσκησης, και δεν αποτελεί μία νέα επιστήμη.
Το πρώτο βιβλίο που αναφέρεται στον ρόλο της ψυχολογίας στον αθλητισμό δημοσιεύθηκε την δεκαετία του 1920, ενώ σπουδαίες υπερδυνάμεις του παγκόσμιου αθλητισμού από πολύ νωρίς ενέπλεξαν τον αθλητικό ψυχολόγο στις ομάδες του. Ακόμη και ο μεγάλος Πελέ έχει αναφερθεί στον ρόλο που διαδραμάτισε στην καριέρα του η συνεργασία με αθλητικό ψυχολόγο, ενώ και ο χρυσός σκόρερ του τελικού του Euro 2016, Έντερ, μετά τον τελικό ευχαρίστησε δημόσια την αθλητική του ψυχολόγο για την συμβολή της στην επιτυχία του.
Γιατί να συνεργαστώ με αθλητικό ψυχολόγο;
Στις ακαδημίες που επισκέπτομαι και συνεργάζομαι συνηθίζω να λέω ότι το μυαλό είναι σαν ένας μυς, και όπως όλοι οι υπόλοιποι μύες στο σώμα μας, έτσι και το μυαλό χρειάζεται προπόνηση για να ανταπεξέλθει στις αγωνιστικές συνθήκες.
Οι αθλητές δεν γεννιούνται με τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά που θα τους επιτρέψουν να παρουσιάσουν την μέγιστη απόδοση τους αλλά τα μαθαίνουν και τα αναπτύσσουν στο πέρασμα του χρόνου.
Ακριβώς επειδή αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι έμφυτα, είναι σημαντικό οι αθλητές να τα αναπτύξουν από μικρή ηλικία ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια και απόδοση.
Τα χαρακτηριστικά αυτά αφορούν σε:
- Χαμηλά Επίπεδα Άγχους
- Υψηλό Βαθμό Συγκέντρωσης
- Υψηλά Επίπεδα Αυτοπεποίθησης
- Υψηλά Επίπεδα Παρακίνησης
- Υψηλά Επίπεδα Ευχαρίστησης
- Διαχείριση Πίεσης
- Διαχείριση Συναισθημάτων
- Διαχείριση Ανεπιτυχούς Αποτελέσματος
- Ανάκαμψη μετά από Τραυματισμό
Ψυχολογικές τεχνικές όπως η αυτο-ομιλία, η νοερή απεικόνιση ή η στοχοθεσία μπορούν να βοηθήσουν τον κάθε αθλητή να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του αποτελώντας την ειδοποιό διαφορά για την επιτυχία.
Σε όλα αυτά, προσθέστε και το σπουδαίο ρόλο της αποτελεσματικής επικοινωνίας ανάμεσα σε προπονητές, αθλητές και γονείς. Ο αθλητικός ψυχολόγος έχει τις γνώσεις για να συμβάλλει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου τρόπου επικοινωνίας ανάμεσα σε όλα τα μέλη της ακαδημίας βοηθώντας στον διαχωρισμό ρόλων, ευθυνών και συμπεριφορών.
Βέβαια, επειδή όλα τα προαναφερθέντα βρίσκουν πρακτική εφαρμογή και σε περιβάλλοντα εκτός αθλητισμού, η συνεργασία με αθλητικό ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει τους νεαρούς αθλητές να μεταφέρουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και στο σχολικό πλαίσιο ή σε θέματα που αφορούν στην καθημερινότητάς τους.
Ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α., κάτοχος Μεταπτυχιακού στο ΠΜΣ Ψυχολογία της Άσκησης στη Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Αθηνών, το Σύνδεσμο Αθλητικών Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων Victor Artant-ΝΙΚΗ, το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ ενώ έχει εργαστεί και στη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Λαμίας.
Συνεργάζεται με αθλητικές ακαδημίες και είναι επιστημονικός συνεργάτης του ΟΑΣΠΕ (Οργανισμός Ανάπτυξης Σχολών Ποδοσφαίρου Ελλάδας).
![](https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif)
Επιμέλεια: Δώρα Ιωακειμίδου