Μην κοιτάς τώρα που ο Tim Wiese δηλώνει επαγγελματίας wrestler.
Ας γυρίσουμε στην εποχή που ήταν επαγγελματίας goalkeeper, για 4 ομάδες της Γερμανίας (Bayer Leverkusen, Fortuna Köln, FC Kaiserslautern, Werder Bremen, 1899 Hoffenheim) και την εθνική. Τότε λοιπόν, μεταξύ αυτών που είχε πει ήταν ότι ο Julian Nagelsmann “είναι ο mini Mourinho”. Χαρακτηρισμός που στην παρούσα φάση δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικός, αν δεις όμως, τη συνολικότερη εικόνα υπάρχει ένα ενδιαφέρον στον τρόπο που είχε τοποθετηθεί ο 34χρονος για τον “νεαρότερο σε ηλικία προπονητή της Bundesliga”, όταν είχαν βρεθεί μαζί τη σεζόν 2012-13.
Aυτόν που κάθεται στον πάγκο της ομάδας, την οποία θα βρείτε μετά την ολοκλήρωση της 10ης αγωνιστικής στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, πίσω από Bayern Munich και RB Leipzig.
Το τελευταίο αποτέλεσμα της Hoffenheim ήταν το 1-1 με τους πρωταθλητές. Άρα προφανώς και κάτι κάνει καλά, παρά το νεαρό της ηλικίας του και το ελλιπές των εμπειριών του. Πριν στον συστήσω, ας μάθουμε 2-3 πράγματα για την ομάδα που εδρεύει στην πόλη Sinsheim (πληθυσμού 25.373 ανθρώπων), την οποία θα βρεις στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας. Στο προάστιο που βρίσκεται το γήπεδο, ζουν 3.300 άνθρωποι -δεν το λες και λαοθάλασσα.
Ο ευεργέτης, ο μεγάλος
Η “Wirsol Rhein-Neckar-Arena”, οικοδομήθηκε το 2006 και κόστισε 100.000.000 ευρώ. Τα χρήματα προέκυψαν από την ευγενική χορηγία του δισεκατομμυριούχου Dietmar Hopp.
Ο τελευταίος στα νιάτα του είχε παίξει στις ακαδημίες της Hoffenheim. Όταν μεγάλωσε, έγινε εκ των συνιδρυτών της μεγαλύτερης εταιρίας στην Ευρώπη και τρίτης στον κόσμο, σε εταιρικά λογισμικά, γνωστή ως “SAP”.
Αυτός ήταν που εξέλιξε το σύλλογο από ερασιτεχνικό σε μέλος της Bundesliga και ουδόλως ασχολήθηκε με όσους -συμπατριώτες του- τον κατηγορούσαν πως το σωματείο δεν έχει παράδοση και βάση φιλάθλων. Το κύριο πρόβλημα ήταν πως ένας ιδιώτης είχε γίνει ο βασικός υποστηρικτής ομάδας, κάτι που έως τότε δεν ήταν συχνό φαινόμενο στη χώρα, αφού ήταν… παράνομο εξαιτίας κανονισμών.
Άσε που, όπως έλεγαν οι επικριτές, οι Bayer Leverkusen και Wolfsburg (που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τη Bayer και τη Volkswagen) είχαν μακρά ιστορία, η αρχή της οποίας αφορούσε ανθρώπους που δούλευαν στα εργοστάσια και έκαναν ό,τι έκαναν χωρίς τη βοήθεια κάποιου… πορτοφολιού. Εκεί λοιπόν, έπιασε την πρώτη του… κανονική δουλειά ο Nagelsmann, αφού προηγουμένως παράτησε τις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, για αυτές στην φυσική αγωγή. Πήρε πτυχίο, πήρε και Bachelor, όπως πήρε και A στην άδεια προπονητή.
Έκανε το “αγροτικό” του στην Augsburg (όπου είχε αγωνιστεί σε επίπεδο εφήβων), ως βοηθός του… “νέου Jürgen Klopp”, Thomas Tuchel, “του προπονητή που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω μου, μολονότι είχα ως πηγή έμπνευσης τον Pep Guardiola”. Υπό τον Tuchel έμαθε να κάνει “κατασκοπεία” των επόμενων αντιπάλων.
“Έμαθα πάρα πολλά από εκείνον”. Μετά πρόσθεσε στο βιογραφικό του τη δουλειά στην U17 της 1860 München (2008-2010), τη φανέλα της οποίας επίσης είχε φορέσει. Μάλιστα, ήταν η πρώτη που φόρεσε ποτέ και υπήρξε συμπαίκτης των Christian Träsch και Fabian Johnson. Εκείνοι έκαναν καριέρα στην Bundesliga, αλλά ο Julian υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει, με διαδοχικά προβλήματα στα γόνατα επί μια διετία. Ήταν μόλις 20 χρόνων “και στην αρχή δεν ήθελα να ‘χω την παραμικρή σχέση με το ποδόσφαιρο. Με πλήγωσε πολύ το γεγονός ότι έπρεπε να σταματήσω την καριέρα μου, τόσο νωρίς”.
Το 2010 προσελήφθη από τη Hoffenheim. Με αυτή δεν είχε πάρε δώσε ως έφηβος. Αρχικά ορίστηκε ως assistant στην U17, για να μετακινηθεί μια σεζόν αργότερα (2011-2012) στην πρώτη καρέκλα του πάγκου. Τον Γενάρη του 2013 τον έστειλαν στην πρώτη ομάδα, ως βοηθό του υπηρεσιακού Franz Kramer, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον απολυθέντα Markus Babbel. Έγινε ο νεαρότερος assistant, στην ιστορία της Bundesliga. Ήταν 25 χρόνων και η “Kraichgauer” στην τρίτη θέση από το τέλος. Η ομάδα έμεινε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία, μετά από τη νίκη στην τελευταία αγωνιστική, επί της Borussia στο Dortmund. “Ήταν μια εξαιρετικά θετική εμπειρία” είχε πει, “πριν αυτής δεν ήξερα τίποτα περί των κρίσεων στον αθλητισμό”.
“Είναι πιο διασκεδαστικό να κοουτσάρεις”
Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο “Α football report” το 2013, είχε εξηγήσει πως “το να κοουτσάρεις και το να προπονείς είναι πιο διασκεδαστικό από το να παίζεις. Ως παίκτης πηγαίνεις στις προπονήσεις. Ως προπονητής ή γυμναστής οφείλεις να σκέφτεσαι κάθε μέρα τι μπορείς να κάνεις ώστε να βελτιώσεις την ομάδα σου ή συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού. Κάνεις ό,τι θες να κάνεις στο γήπεδο και μετά κάθε προπόνηση σκέφτεσαι αν η σκέψη σου ήταν σωστή ή λανθασμένη”.
Αρνήθηκε την Bayern Munich
Είχε ξεκαθαρίσει πως “η φιλοσοφία μου είναι να επιτίθεσαι στους αντιπάλους κοντά στο τέρμα. Μου αρέσει ο τρόπος που παίζει η Villarreal, ομάδα που έχει και εξαιρετικό τρόπο να κοουτσάρει νέους παίκτες. Μου αρέσουν επίσης η FC Barcelona και η Arsenal, όπως φυσικά η δουλειά του Arsene Wenger. Μου αρέσει ο ισπανικός τρόπος παιχνιδιού και ο τρόπος που συμπεριφέρονται στο ταλέντο των νέων παικτών”. Την επόμενη σεζόν (2013-14) εστάλη στην U19, όπου ως head coach πήρε το πρωτάθλημα στην πρώτη του χρονιά. Την επόμενη έφτασε έως τον τελικό.
Είχε ήδη αρνηθεί πρόταση από την Bayern Munich που το 2014 όχι μόνο τον προσέγγισε (ήταν ο “πιο πολλά υποσχόμενος νεαρός προπονητής”), αλλά τον διεκδίκησε μέχρι τελικής πτώσεως.
Τον ήθελε για την U23 και οι Karl-Heinz Rummenigge και Matthias Sammer, τον περίμεναν έξω από το γήπεδο για να τον καλωσορίσουν στη συνέντευξη που είχαν “κλείσει”.
Ένα πέρασμα από τη συνάντηση είχε κάνει και ο Guardiola, για να πει 2-3, δέκα καλές κουβέντες. Στο τέλος της συζήτησης, ο Nagelsmann τους ευχαρίστησε και τους ενημέρωσε πως θα έμενε εκεί που ήταν.
Το ερώτημα που τέθηκε τότε δεν ήταν αν θα πάει στην πρώτη ομάδα της Hoffenheim, αλλά το πότε.
Oι διοικούντες τον προόριζαν για πρώτο προπονητή της ανδρικής ομάδας, τη σεζόν 2016-17. Η πραγματικότητα όμως, τους υποχρέωσε να αλλάξουν λίγο το πλάνο. Την Τετάρτη 11/2 του 2016 η ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου, με την οποία ενημέρωσε πως ο Nagelsmann είναι εκείνος που επρόκειτο να καλύψει το κενό του Markus Gisdol, ο οποίος είχε απολυθεί Δευτέρα και δεδομένου ότι ο Huub Stevens είχε πρόβλημα με την καρδιά του -και δεν ήταν σε θέση να αναλάβει χρέη υπηρεσιακού. Παρεμπιπτόντως, η Hoffenheim ήταν και στην επικίνδυνη ζώνη -για να μη σου πω ότι ήταν φαβορί για υποβιβασμό- και τα ΜΜΕ έγραφαν για “τρελή ιδέα” και για “τερτίπι που είχε ως βάση τις δημόσιες σχέσεις”.
Το “Kicker” θα έγραφε πριν 10 ημέρες ότι “υπάρχει μια… υπόνοια Champions League στον αέρα”.
“Δεν φοβάμαι”
Ο Dr. Peter Görlich, τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, εξήγησε πως “έχουμε την υποχρέωση να φροντίσουμε το σύλλογο και τους ανθρώπους του. Μαζί με τον Julian, “ζυγίσαμε” όλα τα ρίσκα και καταλήξαμε στο ότι θα ήταν καλύτερο για εκείνον να ξεκινήσει τη δουλειά νωρίτερα του προγραμματισμένου. Ανυπομονεί και μπορεί να δώσει μια “φρέσκια” προσέγγιση”. Ο 28χρονος Julian, ο οποίος είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο, ομολόγησε ότι “η πρόκληση είναι τεράστια και η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη, δεδομένης της θέσης στην οποία βρισκόμαστε. Παρ’ όλα αυτά, δεν φοβάμαι και θέλω να ευχαριστήσω τους ιθύνοντες για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν και την ευκαιρία που μου προσφέρουν”.
Αυτό που είχε κάνει εντύπωση σε όσους ήταν στη συνέντευξη Τύπου της ανακοίνωσης, ήταν πως παρά το νεαρό της ηλικίας του, έδειχνε να έχει αυτοπεποίθηση ενός έμπειρου προπονητή και με πολύ λίγα λόγια έκανε ξεκάθαρο το τι θέλει και πώς θα το αποκτήσει. Μετά, από τα λόγια πέρασε στις πράξεις. Ήταν συνεπής στις δηλώσεις του και πρόσφερε όχι μόνο το ποδόσφαιρο που αρέσει στον κόσμο, αλλά και τα αποτελέσματα”.
Το ντεμπούτο με τη Werder Bremen
Σημείωσε αυτό: όταν ανέλαβε, η Hoffenheim ήταν στη δεύτερη θέση από το τέλος της βαθμολογίας, επτά βαθμούς μακριά από τη… διάσωση και μεταξύ των πλάνων ήταν να προωθήσει νέα παιδιά από την ακαδημία. Το πρώτο παιχνίδι του ήταν τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του. Εναντίον της Werder -ομάδα που βρισκόταν μια θέση από πάνω και πέντε βαθμούς μακριά- στη Bremen. Το αποτέλεσμα ήταν 1-1. Εκείνη την ημέρα (13/2/2016) συνάντησε τον Bernd Stöber, στη λίστα με τους πιο μικρούς σε ηλικία προπονητές που έχουν καθίσει σε πάγκο της Bundesliga, για μια φορά. Στις 23/10 του 1976, ο 24χρονος Stöber είχε κοουτσάρει την 1.FC Saarbrücken, σε ματς με την FC Köln. Η ιστορία του όμως, δεν είχε συνέχεια, εν αντιθέσει με αυτή του Nagelsmann.
Όταν τελείωσε η περασμένη αγωνιστική περίοδος, στην ιστοσελίδα bundesliga.com μπορούσε να διαβάσει κάποιος πως “μολονότι ο τρόπος που τελείωσε τη σεζόν η Hoffenheim δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός, η απόδραση αλά Houdini που έκαναν για μια ακόμη χρονιά από τον υποβιβασμό, υπό τις οδηγίες ενός νέου και φιλόδοξου προπονητή άφησε γλυκιά γεύση στο στόμα.
Ο Nagelsmann κατάφερε να “βγάλει” το καλύτερο από μια ομάδα που δεν απέδιδε ούτε το 20% των ικανοτήτων της και να διασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία”.
Είχε πάρει 23 βαθμούς σε 14 ματς.
To άρθρο κατέληγε στο “αν η ομάδα είναι σε θέση να κρατήσει τους Amiri και Kramaric, η φιλοδοξία που έχει εδώ και πολλά χρόνια να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μπορεί να γίνει ρεαλιστικός στόχος. Το momentum που απέκτησαν καθ’ οδόν προς την ολοκλήρωση της χρονιάς θα χρειαστεί να το κουβαλήσουν και στην εκκίνηση της ερχόμενης σεζόν, όταν ο Nagelsmann θα βάλει περισσότερα πράγματα από τη φιλοσοφία του στην ομάδα, στην προετοιμασία”.
“Το 30% των προπονητών είναι τακτική και το 70% ικανότητα κοινωνικοποίησης”
Είναι ο νεαρότερος της νέας γενιάς των Γερμανών προπονητών, οι οποίοι έχουν διδαχθεί τις γρήγορες αντεπιθέσεις και το Gegenpressing, που κατά τον Klopp (τον εμπνευστή του συστήματος) είναι ο τρόπος που δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες από κάθε άλλον. Είναι η πίεση ψηλά και το ανηλεές κυνηγητό της μπάλας, προκειμένου “να την ανακτήσεις, αμέσως αφότου την έχεις χάσει. Αυτή είναι η ιδανικότερη στιγμή, για να πάρεις ξανά την κατοχή. Ο αντίπαλος βρίσκεται στη φάση του προσανατολισμού και του πού να περάσει την μπάλα. Σκέφτεται τι είναι προτιμότερο να κάνει και έχει μεγάλη ενέργεια, γεγονότα που τον κάνουν ευάλωτο”.
Στο μυαλό του Klopp, όταν χάνεις την μπάλα είσαι στην πιο δύσκολη στιγμή σου, πολλώ δε όταν οι άλλοι βγαίνουν στην αντεπίθεση. Όσο πιο γρήγορα εκθέσεις αυτήν την αδύναμη στιγμή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες σου να σκοράρεις. Η καλύτερη επιλογή που έχεις είναι… να πάρεις πίσω την μπάλα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεσαι παίκτες με καλή φυσική κατάσταση και μυαλό. Παίκτες που θα “κλείσουν” τους χώρους και θα “ενοχλήσουν” τον αντίπαλο, χωρίς να κάνουν φάουλ ή τάκλιν που θα αφήσει τους υπόλοιπους εκτεθειμένος. Στα αρνητικά του Gegenpressing είναι πως αν ένας ξεχαστεί, όλο το σύστημα καταρρέει.
Ο Nagelsmann είναι ενήμερος και δουλεύει ώστε να μην εμφανιστούν ρωγμές στο σύστημα, με τους παίκτες του να δηλώνουν πως “είμαστε μια σούπερ μονάδα”. “Δίνω μεγάλη σημασία στη συμπεριφορά μας όταν δεν έχουμε την κατοχή, αλλά ποτέ δεν θα προβοκάρω την απώλεια της μπάλας” λέει ο ίδιος, πριν προσθέσει πως “τη σήμερον ημέρα χρειάζεται να έχεις τις λύσεις, όταν έχεις την μπάλα, αλλά και όταν δεν την έχεις”. Η ομάδα του έχει απολαύσει το έκτο μεγαλύτερο ποσοστό κατοχών στην Bundesliga (53,7%).
Αν προσθέτει κάτι στο δόγμα του Klopp είναι πως “το 30% των προπονητών είναι τακτική και το 70% η ικανότητα κοινωνικοποίησης”, όπως είχε πει τον περασμένο Αύγουστο στην Süddeutsche Zeitung. Κοντολογίς, αν δεν “κερδίσεις” τους παίκτες σου, με διαφορετικές μεθόδους, δεν θα τους δεις ποτέ να οικοδομούν το όποιο σύστημα. “Κάθε παίκτης κινητοποιείται από διαφορετικό κίνητρο, από διαφορετικά πράγματα και εγώ οφείλω να τα βρίσκω αυτά και να τα δίνω. Σε αυτό το επίπεδο, έχεις υπό τις οδηγίες σου ποιοτικούς παίκτες που διασφαλίζουν πως θα εκτελέσουν ένα καλό πλάνο τακτικής, εφόσον όμως, είναι ψυχολογικά καλά”.
“Είμαι σαν τον φούρναρη”
Υποστηρίζει πως όλη η δουλειά γίνεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όταν διαρκώς έχει να δοκιμάσει και κάτι νέο (“επαναλαμβάνουμε μια συγκεκριμένη άσκηση μόνο λίγες φορές κάθε χρόνο”) και βρίσκει πάντα τα… κουμπιά που πρέπει να πατήσει στους παίκτες του. “Είμαι σαν τον φούρναρη. Ανακατεύω υλικά, τα βάζω στο φούρνο και μετά βλέπω αν μου αρέσει το αποτέλεσμα”.
Έκανε μια επίδειξη της φιλοσοφίας του, εναντίον του Roger Schmidt, σε ματς με την Bayer, στις 23/10. Ο Nagelsmann διαμαρτυρήθηκε για φάουλ και ο Schmidt του επιτέθηκε φραστικά, χαρακτηρίζοντας τον ηλίθιο, πριν καταλήξει στο “νομίζεις πως εφηύρες το ποδόσφαιρο;”. Ο 29χρονος δεν αντέδρασε και στη συνέντευξη Τύπου είπε “το ποδόσφαιρο είναι σπορ συναισθημάτων και για αυτό το αγαπώ”. Παρεμπιπτόντως, η ομάδα του νίκησε 3-0. Είναι αυτή η ομάδα που στα χαρτιά έδειχνε αδιάφορη και σήμερα βρίσκεται στο Νο3 της βαθμολογίας, με 5 νίκες και 5 ισοπαλίες. Όχι. Ήττα δεν έχει ακόμα, κάτι που ισχύει μόνο για δυο άλλους. Αυτούς που έχει από πάνω (Bayern και Leipzig, που παίζουν μεταξύ τους την Παρασκευή 18/11).