Όσοι από εσάς είστε γονείς ξέρετε πολύ καλά την αγάπη που έχουν τα παιδιά σας στο ποδόσφαιρο. Από πολύ μικρή ηλικία παίζουν με μπάλες και καμιά φορά δεν τις αποχωρίζονται ούτε στον ύπνο τους! Κυριολεκτικά κοιμούνται αγκαλιά με μία μπάλα!
Και, τουλάχιστον, όταν έχουν σχολείο ή προπονήσεις έχουν κάπου να «ξεσπάσουν» την αγάπη και την ενέργειά τους αυτή. Τι γίνεται, όμως, τους καλοκαιρινούς μήνες; Όταν δεν μπορούν να παίζουν με τους φίλους τους ή να ακολουθούν τις εντολές του προπονητή τους, αλλά εξακολουθούν να θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο;
Ασφαλώς, επειδή είναι δύσκολο να πηγαίνετε διαρκώς σε πάρκα και γήπεδα, δοκιμάστε κάποιο από τα παρακάτω παιχνίδια, τα οποία θα κρατήσουν το παιδί σας σε εγρήγορση και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις του τόσο επί του ποδοσφαίρου αλλά και θα σας φέρουν πιο κοντά!
Σουμπούτεο ή ξύλινα ποδοσφαιράκια
Και ποιος από εμάς δεν τα θυμάται; Αγόρια και κορίτσια έπαιζαν με τις ώρες κουνώντας μικρά ανθρωπάκια ή στριφογυρίζοντας κυλινδρικά χερούλια με στόχο να χτυπήσουν μία μικρή μπάλα και να βάλουν γκολ. Είναι σίγουρο, ότι και τα δικά σας παιδιά θα διασκεδάσουν το ίδιο με αυτά, ενώ και εσείς θα θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια. Στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε μικρά ξύλινα ποδοσφαιράκια που δεν πιάνουν χώρο για να παίξετε με το παιδί ή διάφορες εκδόσεις σουμπούτεο για ατελείωτη διασκέδαση.
DIY ποδοσφαιρικά παιχνίδια
Φτιάξτε μαζί με το παιδί σας ένα αυτοσχέδιο γήπεδο με οδοντογλυφίδες ή χαρτόνια και φυσήξτε με ένα καλαμάκι μία μπάλα από χαρτί στο τέρμα (φωτό). Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο και αρχίστε να φυσάτε την μπάλα ο καθένας με τη σειρά του. Όποιος βάλει πιο γρήγορα γκολ είναι ο νικητής! Μπορείτε, επίσης, να κάνετε και ένα τουρνουά «φυσητού ποδοσφαίρου» και να προσπαθείτε σε κάθε αγώνα να φυσήξετε την μπάλα στο τέρμα του αντιπάλου σας.
Μια επίσης πολύ καλή, αλλά ανατρεπτική ιδέα είναι να παίξετε ποδόσφαιρο με τα… χέρια. Και πάλι φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο γήπεδο και χτυπήστε μια μικρή μπάλα με τα δάχτυλα. Πώς θα γίνει αυτό; Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλά σχέδια με φιγούρες ποδοσφαιριστών να τα τυπώσετε σε χαρτί, να τα κόψετε και να κάνετε δύο τρύπες στο τελείωμά τους στις οποίες θα περάσετε τα χέρια σας που θα χρησιμεύσουν ως… πόδια (φωτό)! Ξεκινήστε τον αγώνα και κλωτσήστε ή μάλλον… σκουντήξτε την μπάλα μέχρι να αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής.
Μουσικές μπάλες
Κάτι αντίστοιχο με τις μουσικές καρέκλες, αλλά με μπάλες. Αν ο χώρος σας το επιτρέπει καλέστε τους φίλους, τα ξαδέρφια ή τα γειτονάκια σας και περάστε ένα απόγευμα γεμάτο διασκέδαση. Ορίστε ένα τέρμα στον κήπο ή την ταράτσα σας και στήστε τις μπάλες σας σε έναν κύκλο απέναντί του. Τα παιδιά θα γυρίζουν γύρω από τις μπάλες και θα «υπακούν» στις εντολές σας. Μπορείτε να τους πείτε να πηδούν, να τρέχουν, να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και όταν ακούσουν το «Πάμε» ή το παλαμάκι σας να κλωτσούν την μπάλα που έχουν μπροστά τους προς το τέρμα. Ένα παιδί από όλα θα πρέπει να μένει χωρίς μπάλα. Νικητής είναι εκείνος που έχει καταφέρει να μείνει ως το τέλος με μία μπάλα για να κλωτσήσει. Αν θέλετε να το κάνετε πιο δύσκολο, συμφωνήστε από πριν, ότι νικητής θα είναι εκείνος που θα μείνει ως το τέλος, αλλά θα πρέπει να έχει βάλει γκολ σε όλους τους γύρους. Φροντίστε μόνο να κρατάτε γραμμένο το σκορ των γκολ, για να αποφύγετε γκρίνιες και τσακωμούς από τα παιδιά.
Προσέξτε κι αυτά!
Τα νήπια που βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση είναι πιθανότερο να υποφέρουν αργότερα από προβλήματα συμπεριφοράς. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει προκύψει μια διαμάχη για την επίδραση της τηλεόρασης στα μικρά παιδιά, με όλο και περισσότερα στοιχεία να δείχνουν ότι η αυξημένη παρακολούθηση τηλεόρασης επηρεάζει τη συμπεριφορά.
Γενικά, συνιστάται τα παιδιά κάτω των δύο ετών να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση και τα μεγαλύτερα να μην υπερβαίνουν τις δύο ώρες την ημέρα, ενώ δεν θα πρέπει ποτέ να έχουμε τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο, καθώς σχετίζεται με κακή ποιότητα ύπνου.
Πολλά έχουν ακουστεί για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και για το πώς τα παιδιά μπορούν να εθιστούν στη χρήση τους. Παν μέτρο άριστον είναι ο κανόνας που ισχύει και εδώ, καθώς υπάρχουν και αρκετά εκπαιδευτικά παιχνίδια, μέσω των οποίων τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις με απλό και διασκεδαστικό τρόπο. Ασφαλώς θα πρέπει πάντα να ελέγχετε τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά σας, φροντίζοντας να είναι ασφαλή και κατάλληλα για την ηλικία του.
Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε τον υπολογιστή ή την κονσόλα παιχνιδιού σε σημείο που να μπορείτε να την παρακολουθείτε εύκολα και να θέσετε εξαρχής κανόνες, όπως περιορισμό του χρόνου παιχνιδιού και παιχνίδι με φίλους μόνο εκτός Διαδικτύου.