Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Όταν οι γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο

-

Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας σήμερα καi γυρίζουμε στο παρελθόν, εκεί πίσω στη δυναστεία των Χαν για να βρούμε τις ρίζες του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.

Φαίνεται όμως πως πολύ πριν συμβούν όλα αυτά οι γυναίκες είχαν κατακτήσει έναν άλλο χώρο που ακόμα και σήμερα θεωρείται ανδροκρατούμενος, αυτόν του ποδοσφαίρου.

Είναι πιθανό οι γυναίκες να πρωτοέπαιξαν ποδόσφαιρο από τότε που υπάρχει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μια αρχαία έκδοση του παιχνιδιού, το Tsu Chu, παίχτηκε από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν, περίπου το 220 π.Χ.. Απόδειξη θεωρείται η παρουσία δύο γυναικείων μορφών που απεικονίζονται σε τοιχογραφία της εποχής και τις δείχνει να παίζουν Tsu Chu.

Φυσικά, με τη σημερινή μορφή, το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι κατά πολύ μεταγενέστερο. Στην Ευρώπη, είναι πιθανό στα τέλη του 12ου αιώνα, Γαλλίδες να έπαιξαν ποδόσφαιρο ως μέρος λαϊκών αγώνων εκείνης της εποχής. Το 1790 υπάρχουν αναφορές σε έναν ετήσιο αγώνα ανάμεσα σε γυναίκες που παίζεται στη Σκωτία. Η πρώτη επίσημη καταγραφή αγώνα έγινε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σκωτίας για ένα ματς που διοργανώθηκε το 1892 στη Γλασκόβη. Στην Αγγλία, η πρώτη καταγεγραμμένη αναμέτρηση ποδοσφαίρου μεταξύ γυναικών πραγματοποιήθηκε το 1895.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1863, οι φορείς διοίκησης του ποδοσφαίρου εισήγαγαν τυποποιημένους κανόνες για την απαγόρευση της βίας στον αγωνιστικό χώρο, καθιστώντας το άθλημα πιο κοινωνικά αποδεκτό για τις γυναίκες.

Η πρώτη πραγματικά γυναικεία ομάδα ιδρύθηκε από τον ακτιβιστή Nettie Honeyball στην Αγγλία το 1894. Πήρε το όνομά «British Ladies’ Football Club». Ο Nettie Honeyball είχε γράψει για την ίδρυση της ομάδας: «Ίδρυσα τον σύλλογο στα τέλη του περασμένου έτους [1894], για να αποδείξω στον κόσμο ότι οι γυναίκες δεν είναι « διακοσμητικά και άχρηστα» πλάσματα όπως οι άνδρες τις παρουσιάζουν. Πρέπει να ομολογήσω, τις πεποιθήσεις μου για όλα τα θέματα όπου τα δύο φύλα εμφανίζονται τόσο ευρέως διαιρεμένα. Ανυπομονώ για τη στιγμή που κυρίες μπορούν να καθίσουν και στο Κοινοβούλιο και θα έχουν μια φωνή προς την εξέλιξη των πραγμάτων, ιδίως εκείνων που τις απασχολούν περισσότερο».

Βέβαια οι γυναικείας αναμετρήσεις διεξάγονταν για πολλά χρόνια χωρίς στήριξη από τις βρετανικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.
Το γυναικείο ποδόσφαιρο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η απασχόληση στη βαριά βιομηχανία ώθησε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, όπως ακριβώς είχε συμβεί με τους άνδρες πενήντα χρόνια νωρίτερα. Η πιο επιτυχημένη ομάδα της εποχής ήταν η «Dick, Kerr’s Ladies F.C.», στο Πρέστον της Αγγλίας. Η ομάδα έπαιξε στους πρώτους διεθνείς αγώνες γυναικών το 1920, απέναντι σε μια ομάδα από το Παρίσι, τον Απρίλιο, και επίσης στελέχωσε την Εθνική ομάδα της Αγγλίας εναντίον της Σκωτίας κερδίζοντας 22-0 μπροστά σε 53 χιλιάδες θεατές. Ένα χρόνο αργότερα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας απαγόρευσε στις γυναίκες να παίζουν ποδόσφαιρο διότι χαρακτήρισε το θέαμα κακό. Κάποιοι εικάζουν ότι αυτό συνέβη λόγω της μεγάλης προσέλευσης θεατών στους αγώνες γυναικών. Αυτό οδήγησε στο σχηματισμό της αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Κυριών.

Όσον αφορά την Ελλάδα το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μετράει 35 χρόνια ζωής, με τα 25 από αυτά συμμετέχοντας στα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΟ (Διοργανώτρια Αρχή). Το 1990 πραγματοποιήθηκε το 1ο πειραματικό γυναικείο πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της ΕΠΟ. Είναι επίσης ολυμπιακό άθλημα από το 1996 στην Ολυμπιάδα της Ατλάντας και για την ιστορία το 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε το 1991 στην Κίνα. Παίζεται πλέον σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας, με ιδιαίτερη ανάπτυξη σε Κίνα, ΗΠΑ και Σκανδιναβικές χώρες.

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories