Στο πρόγραμμα αυτό, μπορούν να συμμετάσχουν και απόφοιτοι Λυκείου, κάτι που ανοίγει μια «μεγάλη πόρτα» για πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές ή αθλητές που δεν σπούδασαν σε ΑΕΙ ή άλλη ανώτερη σχολή.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στα Κεντρικά της Super League, παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Τεχνικών Διευθυντών Ποδοσφαίρου, από τους κ.κ. Αθανάσιο Κατσή, Πρύτανη και Παναγιώτη (Τάκη) Αλεξόπουλο, Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο βασικός σκοπός του προγράμματος «Επιμόρφωση Τεχνικών Διευθυντών Ποδοσφαίρου» είναι να παρέχει στους επαγγελματίες στην διοίκηση του αθλητισμού, στους προπονητές ποδοσφαίρου, στους εκπροσώπους, αλλά και σε κάθε επαγγελματία του ποδοσφαίρου, εκείνες τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες που σχετίζονται με τα καθήκοντα του Τεχνικού Διευθυντή, προκειμένου να τους επιτρέψει να μπορούν να φέρουν εις πέρας με επιτυχία τα καθήκοντά τους σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης αθλητικών οργανισμών.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποφάσισε να συνεργαστεί με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο προκειμένου να επιμορφώσει τους επαγγελματίες του. Το επόμενο απαραίτητο βήμα που πρέπει να κάνει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι να βάλει αυτή την πιστοποίηση στις προδιαγραφές του, ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μπορεί να προσληφθεί κάποιος στη θέση του τεχνικού διευθυντή.
Πώς είναι το “UEFA Pro” δίπλωμα απαραίτητο για να καθίσει ένας προπονητής στον πάγκο της Superleague; Ακριβώς την ίδια αξία θα έπρεπε να πάρει αυτή η πιστοποίηση ενός Πανεπιστημίου που έχει ήδη εξηγήσει ότι δεν θα γεμίσει την αγορά με διπλώματα και πιστοποιήσεις και ότι, φυσικά, θα περνά τους υποψήφιους από εξετάσεις για να τους πιστοποιήσει.
Ο πρόεδρος της Super League Γιώργος Μποροβήλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων :
“Η κατάρτιση και η υλοποίηση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών προγραμμάτων για τις ΠΑΕ-Μέλη της Super League και τα στελέχη τους, αποτελεί έναν από τους καταστατικούς σκοπούς της διοργανώτριας αρχής.
Καλωσορίσαμε σήμερα στη Super League τους αρμοδίους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ώστε να παρουσιάσουν τους άξονες που συνθέτουν το πρόγραμμα επιμόρφωσης, με στόχο να δώσουμε σε όσα στελέχη των ομάδων το επιθυμούν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.”
Ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης (Τάκης) Αλεξόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:
“Παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το υπό ίδρυση επιμορφωτικό πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη και συνεργασία δύο πολύ σημαντικών φορέων: Αφενός, ενός έγκυρου ακαδημαϊκού ινστιτούτου, με γνώση και πολυετή εμπειρία και έργο στη Διοίκηση του Αθλητισμού, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μέσω του Εργαστηρίου iSportManagement LAB, και του ΤΟΔΑ, και αφετέρου της διοργανώτριας αρχής του κορυφαίου διασυλλογικού επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της χώρας μας, της Super League.
Μέσα από αυτό το ελπιδοφόρο όσο και καινοτόμο επιμορφωτικό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα έλθουν σε επαφή με κρίσιμες πτυχές που αφορούν στον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης αθλητικών οργανισμών, όπως είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η λήψη αποφάσεων, η παρακολούθηση διαδικασιών, η στρατηγική επικοινωνία, η διαχείριση συγκρούσεων, η αξιολόγηση, η διασύνδεση με άλλους συλλόγους.
Να μάθουν οι εκπαιδευόμενοι τους τρόπους ανάπτυξης του επαγγελματικού αθλητισμού, την αθλητική προσφορά και τις επαγγελματικές δραστηριότητες, τις νέες συνθήκες στην Ευρώπη, τους ρόλους των FIFA, UEFA, εσωτερικό περιβάλλον, Γ.Γ.Α., ΕΠΟ, Super League, ΕΣΚΑΝ, σύνταξη Business Plans και Marketing Plans Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών αλλά και Χρηματοοικονομικές αναλύσεις Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών”, είπε ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος.
“Ένας τεχνικός διευθυντής ποδοσφαίρου δεν θα πρέπει μόνο να γνωρίζει άρτια εκείνες τις διαδικασίες του παιχνιδιού και της προπόνησης που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της απόδοσης των παικτών και της ομάδας, αλλά θα πρέπει επίσης να κατέχει και προηγμένες δεξιότητες διοίκησης της ομάδας για να επιλύει όλα τα ζητήματα – κλειδιά στο συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών, δεξιότητες μάρκετινγκ για να μπορεί να αναλύει και να σχεδιάζει την κατάλληλη στρατηγική προώθησης και διαφήμισης του συλλόγου, δεξιότητες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να μπορεί να κάνει με επιτυχία την επιλογή και στελέχωση της ομάδας, ηγετικές ικανότητες για να μπορεί να προβλέπει και να λαμβάνει γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις, δεξιότητες επικοινωνίας σε σύγχρονα ψηφιακά περιβάλλοντα για τη δικτύωση του συλλόγου, αλλά και δεξιότητες διαπραγμάτευσης για να μπορεί να αποκομίζει τα μέγιστα οφέλη από τις συμφωνίες του συλλόγου με τους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες που βρίσκεται σε συνεργασία”.
Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία που έκανε ο Κοσμήτορας της Σχολής, Παναγιώτης Αλεξόπουλος κατά την παρουσίαση του επιμορφωτικού προγράμματος για τους τεχνικούς διευθυντές.
Το σύγχρονο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Αθλητισμού (Sport Management), το οποίο σε Πανεπιστημιακό Επίπεδο θεραπεύεται αποκλειστικά στην Ελλάδα από το Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα τη Σπάρτη, εστιάζει στη μελέτη της οργανωσιακής-επιχειρηματικής πλευράς του Αθλητισμού και της Αναψυχής. Οι αυριανοί επαγγελματίες του χώρου πρέπει να κατέχουν γνώσεις και δεξιότητες από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων.
Το Τμήμα προσφέρει αυτή την δυνατότητα στους υποψήφιους φοιτητές και αυριανούς Sport Managers, παρέχοντας ένα σύγχρονο και ευέλικτο Πρόγραμμα Σπουδών που συνδυάζει την άρτια θεωρητική κατάρτιση των σπουδαστών με την πλέον σύγχρονη εφαρμοσμένη γνώση και πρακτική στο χώρο του Sport Management. Ακόμη, το Τμήμα προσφέρει και μια σειρά από μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο χώρο της Διοίκησης Αθλητισμού.
Υποθέτω, ότι αν αυτή η πιστοποίηση γίνει υποχρεωτική, ενδεχομένως θα εξαφανιστούν όλοι αυτοί οι πρώην διαιτητές, πρώην σερβιτόροι, πρώην μπράβοι, πρώην φροντιστές, ή ακόμη και αυτοί που επειδή ήταν ποδοσφαιριστές νιώθουν ξαφνικά επαρκείς για να λειτουργήσουν ως διευθυντές. Κάποτε ζούσα με την ελπίδα ότι θα δω επιτέλους μια ευρωπαϊκή σχολή διοίκησης ποδοσφαίρου που θα μιλάει ελληνικά. Πλέον ζω για την ημέρα που θα μάθω ότι το πιστοποιητικό αυτού του προγράμματος είναι βασικό κριτήριο για την πρόσληψη κάποιου στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Διότι αυτή η αλλαγή θα δημιουργήσει προοπτική αναβάθμισης του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα τη Σπάρτη, προσφέρει ένα σύγχρονο πρόγραμμα Σπουδών που απευθύνεται σε νέους φοιτητές που θέλουν να ακολουθήσουν μια δυναμική και επιτυχημένη πορεία στο χώρο της Διοίκησης Αθλητισμού, αναπτύσσοντας παράλληλα πολύπλευρες γνώσεις και δεξιότητες.
Το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα που θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο του Sport Management αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή που προσφέρει καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και καριέρας, προσφέροντας παράλληλα μια σειρά μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών αλλά και έχοντας εξασφαλίσει άμεση σύνδεση με το χώρο της αγοράς του Αθλητισμού και της Οικονομίας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε sportmanagement.uop.gr και isportmanagement.gr