Σε τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου στην Τουρκία βρέθηκε ο προπονητής Χρήστος Πελέκης, ο οποίος μίλησε στο acadimies.gr για τις εμπειρίες του από τον τρόπο λειτουργίας της γειτονικής χώρας στον τομέα των ποδοσφαιρικών υποδομών.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτης τεχνικός της Κ20 της ΑΕΛ Καλλονής, παρακολούθησε το τουρνουά αναπτυξιακών ηλικιών “Mahalle ligi futbol”, που διοργάνωσε η τουρκική ομάδα Ακχίσασπορ και διεξήχθη στην επαρχία Μπαλικεσίρ ( δύο ώρες απόσταση από το Μπαλικεσίρ) με τη συμμετοχή 60 ομάδων. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η τελετή έναρξης και η γιορτή του τουρνουά πραγματοποιήθηκε στο στάδιο «Κεμάλ Ατατούρκ».
Η ελληνική ονομασία της διοργάνωσης είναι «πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γειτονιάς» και σε αυτό συμμετέχουν επίδοξοι ποδοσφαιριστές ηλικιών Κ12,Κ15 και Κ17.
Μιλώντας στο acadimies.gr, ο Χρήστος Πελέκης που έδωσε το «παρών» στην Τουρκία και είδε το τουρνουά, ανέφερε αρχικά:
«Είδα και προπονήσεις της Ακχίσασπορ, της ομάδας που το διοργάνωσε. Το τουρνουά γίνεται για τη νεολαία. Για να φεύγουν τα παιδιά από κακές συνήθειες και να κάνουν το ποδόσφαιρο τρόπο ζωής. Είναι ετήσιο και διεξάγεται τα τελευταία τρία χρόνια. Το 2014-15 που ξεκίνησε είχε 2.000 νέους αθλητές από 40 επαρχίες, τη 2η χρονιά συμμετείχαν 11.500 παίκτες και φέτος είχε αύξηση 500%. Την χρονιά υπολογίζουν ότι τα παιδιά ξεπέρασαν τις 15.000. Οι ηλικιακές κατηγορίες χωρίζονται σε παιδιά γεννημένα το 2003-04-05-06 και 1999-00-01-02».
Στη συνέχεια δήλωσε:
«Λαμβάνουν μέρος πολλές Ακαδημίες από την επαρχία, όμως συμμετέχουν πιο πολύ ομάδες από φτωχογειτονιές . Περίπου 100-130 πιο συγκεκριμένα. Οι περσινές νικήτριες ομάδες ταξίδεψαν δωρεάν στη Γερμανία και παρακολούθησαν τον αγώνα Ντόρτμουντ-Βόλφσμπουργκ, ενώ οι φετινές θα πάνε στο Λονδίνο για να δουν ένα αγγλικό παιχνίδι και πάλι με τα έξοδα καλυμμένα».
Όσον αφορά το τι του έκανε εντύπωση από όσα βίωσε εκεί, μας είπε:
«Στηρίζουν όλοι οι δήμαρχοι με μικρό προϋπολογισμό και με μεγάλη συμμετοχή. Η οργάνωση είναι επαγγελματική. Στόχος είναι να βγάλουν χρήματα από χορηγούς και να φτιάξουν παιδικά χωριά, συνεδριακά κέντρα, έργα αναψυχής, επιστημονική κέντρα, οδικά έργα στην επαρχία και αθλητικά κέντρα για τη νεολαία. Υπάρχει τρομερή οργάνωση. Τη διοργάνωση τη στηρίζει όλος ο κόσμος. Δείχνει την αγάπη του κυρίως για τα φτωχόπαιδα».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι:
«Ήμουν τρία χρόνια στην Καλλονή. Ο πεθερός μου έχει τουριστικό πρακτορείο στη Μυτιλήνη και έχει επαφές με την Τουρκία και γνωρίζει και τη γλώσσα. Μέσω αυτού έκανα τις γνωριμίες και πήγα μαζί του στη Σμύρνη για να με βοηθάει και στη μετάφραση».
Κλείνοντας, σχολίασε από την εμπειρία που αποκόμισε:
«Οι Τούρκοι είναι σε πολύ καλό επίπεδο στο ποδόσφαιρο τμημάτων υποδομής και έχουν πολύ καλή αγωνιστική εξέλιξη και γρήγορη. Το ζητάει ο κόσμος, προπονητές, γυμναστές κλπ. Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Χαρακτηριστικό είναι το ότι υπάρχει ομάδα Κ12 με τιμ από 4-5 άτομα, προπονητές, γυμναστές, διατροφολόγους, γιατρούς κλπ.. Η διοργάνωση ουσιαστικά αναγεννά το ποδόσφαιρο αλάνας, στο οποίο μπορούν να παίξουν όλα τα παιδιά και μάλιστα αυτό γίνεται και οργανωμένα».
Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο Χρήστος Πελέκης παρακολουθεί στενά τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της Τουρκίας, σε ομάδα της Γ΄ Εθνικής στο Αϊβαλί (Αϊβαλίγκουτσου), στη Μανίσασπορ της Α΄ Εθνικής Τουρκίας και της Καρσίγιακα που αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική και εδρεύει στη Σμύρνη.