Πρόγραμμα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στον αθλητισμό

-

Το φλέγον θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον ελληνικό αθλητισμό που αποκαλύφθηκε μετά τις πρόσφατες καταγγελίες της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, αλλά και τις μαρτυρίες κι άλλων αθλητριών, φαίνεται ότι αποτελεί ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Αυτό καταδεικνύει η πρωτοβουλία για την υλοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του ειδικού προγράμματος «Πρόληψη, ανίχνευση και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον αθλητισμό».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχει διάρκεια 2 ετών (έως 31.12.2022), λαμβάνει χώρα μέσω του ERASMUS + SPORT και συμμετέχουν φορείς από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Ως εταίρος του προγράμματος από την Ελλάδα επιλέχθηκε η Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) και γίνεται υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Λαρισαίος, Αστέριος Πατσιαούρας, πρόεδρος της ΕΣΠΕΚΕΛ και μέλος ΕΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθεί και μία ιστοσελίδα, όπου θα μπορούν να κατατίθενται ανώνυμα εμπειρίες και αναφορές, για τη δημιουργία και των σχετικών εργαλείων για να βοηθηθούν αθλητές/-τριες που έχουν αντιμετωπίσει καταστάσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΟΠΕ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ήταν η πρώτη αθλητική Ομοσπονδία που είχε καταθέσει πρόταση συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πριν από ένα έτος και η έγκρισή του, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, έρχεται σε ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας χρονική στιγμή, αφού γίνεται πλέον σημαντικό να εργαστούν όλοι οι παράγοντες του αθλητισμού στο ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό θέμα».

Στόχοι του προγράμματος

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της ΕΟΠΕ «ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγισης για την προστασία των νεαρών αθλητών από κάθε μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, ενδυνάμωση των αθλητικών επαγγελμάτων, νέων αθλητών και αθλητικών συλλόγων για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης σε 4 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την Τουρκία, αντιμετωπίζοντας έτσι άμεσα το θέμα της πρόσκλησης «Καταπολέμηση της βίας και καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας στον αθλητισμό» μέσω ενεργειών που θα:

  • Αντιμετωπίσει τα κενά στην πολιτική και την παροχή υπηρεσιών εντός αθλητικών ομάδων, εστιάζοντας στην ανίχνευση-αναφορά και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης, ως μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης προστασίας νέων αθλητών.
  • Υποστηρίξει την ανάπτυξη ικανοτήτων επαγγελματιών του αθλητισμού, αθλητών και γονέων σχετικά με τους κινδύνους και τα δικαιώματά τους, καθώς και τον εντοπισμό, τη διαχείριση και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • Δημιουργήσει βιώσιμο και μεταβιβάσιμο μηχανισμό για την υποστήριξη νέων αθλητών.
  • Ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες του αθλητισμού, τους αθλητές και τους γονείς, τους αθλητικούς οργανισμούς, καθώς και την κοινότητα, σχετικά με τον εντοπισμό – αναφορά και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • Συμβάλει στη χάραξη πολιτικής ειδικά για τον αθλητισμό».

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories