Του Θανάση Παρασχούδη
Προπονητής – Φοιτητής ΤΕΦΑΑ
Οι περισσότεροι, που παρακολουθείτε στενά την επικαιρότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, θα έχετε ακούσει για τα κατορθώματα του 18χρονου άσου της Μονακό, Kylian Mbappe. O νεαρός Γάλλος έχει απασχολήσει αρκετά τα ΜΜΕ τον τελευταίο έναν χρόνο καθώς με τις ικανότητες που διαθέτει έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ομάδα του τη φετινή σεζόν και παρά το νεαρό της ηλικίας του θεωρείται ένας από τους ηγέτες των Μονεγάσκων. Ο Mbappe λοιπόν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ταλέντου που έχει αξιοποιηθεί και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Στον χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου, υπάρχει πληθώρα ταλέντων που είτε αρπάζουν την ευκαιρία, είτε την κλωτσάνε και χάνονται στον χρόνο.
Πάμε όμως να δούμε ποια είναι τα συχνότερα λάθη που γίνονται και οδηγούν στον αφανισμό ενός παίκτη με προοπτικές.
Η παρέμβαση των γονέων
Κάθε γονιός ονειρεύεται για το παιδί του το καλύτερο. Άλλοι θέλουν το παιδί τους να ακολουθήσει τις επιστήμες, άλλοι τις τέχνες, ενώ κάποιοι άλλοι ζουν για τη στιγμή που θα δουν τον γιο τους στο γήπεδο να σκοράρει!
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες να είναι γεμάτες με φιλόδοξους και ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές. Ως εδώ καλά. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί φεύγει σιγά – σιγά από τον μαζικό αθλητισμό και οδεύει προς τον πρωταθλητισμό;
Καθώς το παιδί μεγαλώνει και εισέρχεται στα αγωνιστικά τμήματα των ομάδων, μεγαλώνει παράλληλα και ο ανταγωνισμός που υφίσταται μεταξύ των παικτών. Ο υγιής ανταγωνισμός είναι πολλές φορές το κλειδί για να ξεδιπλωθούν τα χαρίσματα ενός παίκτη.
Ωστόσο πολλές φορές αρκετοί γονείς παρεμβαίνουν σε όλη αυτή τη διαδικασία, με αποτελέσματα καταστροφικά για τον αθλητή. Παρεμβαίνουν στις προπονήσεις, συμβουλεύουν τα παιδιά τους να μην υπακούν στις εντολές του προπονητή αλλά στις δικές τους, καθώς θεωρούν πως γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο. Επίσης ασκούν πίεση στα παιδιά τους η οποία βγαίνει στο γήπεδο καθώς οι ποδοσφαιριστές δεν είναι συγκεντρωμένοι και αποδοτικοί. Μοιραία οι νεαροί ποδοσφαιριστές γεύονται απογοητεύσεις και αισθάνονται πως δεν είναι αρκετά καλοί με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και κατ’ επέκταση και το ίδιο το ποδόσφαιρο.
Τα υπερβολικά «μπράβο»
Ένα άλλο συχνό φαινόμενο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή ενός ταλέντου, είναι η συμπεριφορά που αποκτάει ο νεαρός ποδοσφαιριστής από τους υπερβολικούς επαίνους των προπονητών, των γονιών και γενικότερα του στενού του περιβάλλον. Με τη διαρκή επιβράβευση αποπροσανατολίζεται, αποκτά υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές του, γίνεται υπερόπτης και παύει να σέβεται τους συμπαίκτες του και τους προπονητές του.
Κυρίως το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κατά την εφηβεία, όπου το παιδί παρά το νεαρό της ηλικίας του νιώθει ήδη αστέρας των γηπέδων, έχει αναγνωρισιμότητα στο σχολείο και σε συνδυασμό με τη μεγάλη αποδοχή από το αντίθετο φύλο όπως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook,instagram)… καβαλάει το καλάμι της ματαιοδοξίας. Αυτό έχει ως απόρροια ο αθλητής να μην επικεντρώνεται στο στόχο του και σταδιακά να απομακρύνεται από τις καλές εμφανίσεις έως ότου εγκαταλείψει τελείως.
Η κακή ζωή και η έλλειψη προγραμματισμού
Αλλο ένα συχνό λάθος που μειώνει την ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή είναι η ζωή που επιλέγει να κάνει. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να αναφέρουμε την κακή διατροφή, τις λιγοστές ώρες ύπνου και την υπερβολική προπόνηση που φέρνει την καταπόνηση και σταδιακά τον απομακρύνει από το όνειρο του επαγγελματία ποδοσφαιριστή.
Ειδικά τα παιδιά που κατοικούν μακριά από τους γονείς τους προκειμένου να κυνηγήσουν ένα επαγγελματικό συμβόλαιο, επειδή δεν έχουν την σπιτική φροντίδα του γονέα, προχωρούν στα παραπάνω σφάλματα που είναι καθοριστικά. Τρέφονται συνεχώς απ’ έξω και κοιμούνται λίγες ώρες καθώς δεν υπάρχει κανείς να τους ελέγχει.
Η σωματική και νοητική ανάπτυξη
Η σωματική και νοητική ανάπτυξη του αθλητή είναι που θα διαδραματίσουν τον πιο σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, ένα παιδί στην ηλικία των 10 μπορεί να ξεχωρίζει με τα προσόντα του ωστόσο στα 15 υπάρχει πιθανότητα να μην έχει αναπτυχθεί σωστά έχοντας απώλειες ικανοτήτων. Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίστροφο. Δηλαδή μεγαλώνοντας να αποκτήσει σταδιακά σπουδαίες δεξιότητες.
Όσον αφορά στη σκέψη του νεαρού ποδοσφαιριστή, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχουν παίκτες που αντιλαμβάνονται ποιες είναι οι απαιτήσεις του αθλήματος και στέκονται… στο ύψος τους. Υπάρχουν όμως και αθλητές που είναι μεν ικανοί αλλά δεν μπορούν να επωμιστούν το βάρος της πίεσης ή ακόμα είναι πιθανό και να μην συνειδητοποιούν τα πιο δύσκολα αντικείμενα στην προπόνηση.
Όσο ο αθλητής μεγαλώνει έρχεται αντιμέτωπος με προπονήσεις πολύ πιο δύσκολες και απαιτητικές με αντικείμενα αρκετά πιο σύνθετα. Το δεύτερο αυτό σκέλος της ανάπτυξης (νοητικό) το καθορίζει και σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον του αθλητή (ομάδα, προπονητές, οικογένεια).
Τα λάθη δε συγχωρούνται
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλά και γενικότερα στον αθλητισμό έχουμε γνωρίσει αθλητές που μας έχουν μαγέψει με τις ικανότητες τους. Ο Mbappe για παράδειγμα είναι ένα παιδί που δούλεψε, στάθηκε τυχερό, απέφυγε πολλά από τα σφάλματα που πράττουν άλλα παιδιά στην ηλικία του και αυτή τη στιγμή ‘’κεντάει’’ στις ευρωπαϊκές αρένες του ποδοσφαίρου. Υπήρχαν καλύτεροι από τον Mbappe και όμως χάθηκαν στην πορεία! Δυστυχώς ή ευτυχώς στον επαγγελματισμό και πιο συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο, τα λάθη απ’ όπου κι αν προέρχονται, δε συγχωρούνται.
Επιμέλεια: Δώρα Ιωακειμίδου