Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αλλά και οι εξελίξεις στο χώρο της Αθλητικής Επιστήμης θα παρουσιαστούν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικών Επιστημών “Φυσική Αγωγή & Αθλητισμός” που θα διεξαχθεί στις 25 – 27 Νοεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου, το 2014, το 2ο Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στοχεύει σε ακόμη μεγαλύτερο εύρος παροχής πληροφοριών και γνώσης σε όλη την αθλητική, εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα.
Οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων και στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
Στην τελετή έναρξης θα βραβευθούν οι Έλληνες και Ελληνίδες Ολυμπιονίκες που μας έκαναν περήφανους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ενώ το παρόν σε εκδηλώσεις και παρουσιάσεις ή διαλέξεις θα δώσουν και διακεκριμένοι αθλητές συλλόγων της χώρας, απ’ όλα τα σπορ.
Σπουδαίας σημασίας η συμμετοχή όλων των αθλητικών επιστημονικών εταιριών της χώρας, με θέματα σύγχρονα και επίκαιρα, ενώ συμμετέχουν ως εισηγητές διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, με πλούσια θεματολογία που περιλαμβάνει όλο το φάσμα των επιμέρους επιστημών του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής.
Θα παρουσιαστούν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα σε τομείς όπως προπονητική, αθλητιατρική, βιοχημεία της άσκησης, βιοκινητική, αθλητική ψυχολογία, ιστορία της φυσικής αγωγής, αθλητική επιχειρηματικότητα, εργοφυσιολογία, ειδική αγωγή, κινητική συμπεριφορά, άσκηση σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αθλητική τραυματιολογία, αθλητική διατροφή, διδακτική και μεθοδολογία της φυσικής αγωγής κ.α.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται, μεταξύ άλλων, η διάλεξη του Καθηγητή Νικ Στεργίου, από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα των ΗΠΑ, ειδικού σε θέματα εμβιομηχανικής, με θέμα “Α perspective on human movement variability: impliations for health and pathology”.
Η ερευνητική δραστηριότητα του κ. Στεργίου και της ομάδας του βρίσκει εφαρμογές στη βελτίωση των τεχνικών χειρουργικής επέμβασης, στην επίδραση της εικονικής πραγματικότητας στην ανθρώπινη κίνηση, στην αξιολόγηση των τεχνικών θεραπείας και αποκατάστασης διαφορετικών παθήσεων (περιφερειακή αρτηριοσκλήρωση, σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια).
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει συμπόσια, στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις και παρουσιάσεις, ενώ θα παρουσιαστούν καινοτόμες έρευνες και μελέτες για θέματα όπως το ντόπινγκ, η αθλητική παιδεία, η προετοιμασία των ομάδων, η απορρόφηση του αθλητικού επιστημονικού έμψυχου δυναμικού στην Ελλάδα της κρίσης κλπ.
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ www.pess.auth.gr και ειδικότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://icss2016.web.auth.gr.