Γράφει ο Τάσος Τερεμεκές
Αν κάποιος ασχοληθεί και ψάξει με προσοχή βιβλία που αφορούν την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι ηγέτες της ανέβηκαν σε διακεκριμένη θέση σε πολύ νεαρή ηλικία.
Τη δική του αντίστοιχη ιστορία στον κόσμο της στρογγυλής θεάς όμως, αρχίζει και καταγράφει με την απαράμιλλη ταχύτητα και το «φαρμακερό» αριστερό του πόδι ο διεθνής Τούρκος μεσοεπιθετικός της Ρόμα που ακούει στο όνομα, Τζενγκίζ Ουντέρ, που είναι παράλληλα ένα κόσμημα στο σεντούκι με τους θησαυρούς για την ομάδα από την πρωτεύουσα της Ιταλίας.
Όλα ξεκίνησαν στην περιοχή του Μαρμαρά και στην πόλη Σιντιρτζί, όταν στις 14/7/1997 είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου με το ποδοσφαιρικό όνειρό του να παίρνει σάρκα και οστά λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο καταγωγής του, στη Σμύρνη. Το 2012 στον σύλλογο της Μπουκασπόρ «γεύτηκε» από τις ακαδημίες μέχρι την ομάδα Νέων τις πρώτες του εμπειρίες εντός των τεσσάρων γραμμών, όπου έμεινε για έναν χρόνο.
Πριν τέσσερα χρόνια, μεταπήδησε στην Αλτινόρντου έναντι πενήντα χιλιάδων λιρών, αγωνιζόμενος για έναν χρόνο ξανά στην ομάδα Νέων, ώσπου ήρθε η πρόταση για το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Οι άνθρωποι του έτερου συλλόγου από τη Σμύρνη πίστεψαν στο ταλέντο του και αποφάσισαν να του δώσουν την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές του στην μεγάλη ομάδα και στη δεύτερη κατηγορία της Τουρκίας. Πρωτοεμφανιζόμενος σε πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών να μετράει 20 συμμετοχές, τέσσερα γκολ, τερματίζοντας στην έβδομη θέση και να χάνει για έναν βαθμό την είσοδο για τα Play-Off της ανόδου για την μεγάλη κατηγορία δεν το λες και άσχημα.
Η επόμενη σεζόν για την ομάδα του κυμάνθηκε σε… ρηχά νερά, ωστόσο το κοντέρ του Ουντέρ έγραψε αυτή τη φορά 31 εμφανίσεις και έξι γκολ, με την Μπασακσεχίρ εκτός από το βγάζει ενάμισι εκατομμύριο λίρες από τα ταμεία της για χάρη του, αλλά και το εισιτήριό του για να γίνει κάτοικος Κωνσταντινούπολης με στόχο να φέρουν την πρώτη κούπα πρωταθλήματος στην ιστορία τους.
Ο προπονητής του, Αμπντουλάχ Αβτζί, τον έχρισε βασικό γρανάζι του έμψυχου δυναμικού του (32 συμμετοχές, επτά γκολ), έχοντας στο πλάι του έναν παίκτη-πρόπυπο για εκατομμύρια Τούρκους ποδοσφαιριστές, τον Εμρέ Μπελόζογλου, που «κουβαλάει» στις πλάτες του εμπειρίες κυρίως από την πατρίδα του (Γαλατασαράι, Φενερμπαχτσέ, Μπασακσεχίρ), Ιταλία (Ίντερ), Αγγλία (Νιουκάστλ) και Ισπανία (Ατλέτικο Μαδρίτης), αλλά και έναν επιθετικό, γνωστό στο ελληνικό κοινό, αφού πέρασε έξι χρόνια στη χώρα μας, φορώντας τις φανέλες του Λεβαδειακού και Ατρόμητου, τον Στέφανο Ναπολεόνι.
Οι τρεις τους και μαζί με ένα καλό, «δεμένο» και σφυρηλατημένο με παθός υλικό παικτών κατάφεραν να κοιτάξουν στα μάτια τις παραδοσιακές δυνάμεις του πρωταθλήματος, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση και στο μείον τέσσερα από την πρωτοπόρο, Μπεσίκτας.
Ωστόσο, ακόμα και έτσι εξασφάλισαν το εισιτήριο για την παρθενική τους συμμετοχή στο Champions League, έστω και για τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, προλαβαίνοντας να στείλουν σπίτι της την Μπριζ, προτού αποκλειστούν ένα βήμα πριν τους ομίλους από την Σεβίλλη στις λεπτομέρειες.
Έχοντας για προίκα ένα βραβείο ως από τους καλύτερους παίκτες του περσινού τουρκικού πρωταθλήματος, η αξία του Ουντέρ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο πήρε μακράν ανοδική πορεία και στα γραφεία της Μπασακσεχίρ έφτασαν αρκετές προτάσεις ομάδων για να τον ντύσουν στα χρώματά τους. Έτσι, μια μέρα πριν σβήσει τα 20 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τη Ρόμα και η συμφωνία των δυο πλευρών να κλείνει στα 13,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν πιάσει συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών θα καταβάλει ενάμισι εκατομμύριο ακόμα.
Από το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς που άρχισε να υπηρετεί τη φανέλα με το σήμα της λύκαινας που έθρεψε τον Ρωμύλο και τον Ρέμο, ο ίδιος χρειάστηκε μια περίοδο προσαρμογής στα επίπεδα της Serie A και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούταν και χρησιμοποιείται ακόμη και τώρα τις περισσότερες φορές ως αλλαγή από τον τεχνικό του, Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο. Από την έλευση του νέου έτους και μετά, ο Ιταλός κόουτς άρχισε να τον εμπιστεύεται όλο και πιο πολύ με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης των «Ρωμαίων», καθώς στα τελευταία έξι ματς για όλες τις διοργανώσεις έχει βρει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα έξι φορές, από τα οποία πέντε έχουν χαρίσει νίκες απέναντι σε Βερόνα, Μπενεβέντο (δυο γκολ), Ουντινέζε και Νάπολι.
Τη σφραγίδα του έχει και η Σαχτάρ Ντόνετσκ, παρά το γεγονός ότι η Ρόμα ηττήθηκε με 2-1 στην Ουκρανία στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Champions League. Όμως, ο Ουντέρ με το τέρμα που σημείωσε στο ντεμπούτο του στην καλύτερη διοργάνωση παγκοσμίως σε επίπεδο συλλόγων, δίνει ελπίδες ενόψει του επαναληπτικού (13/3) της Ρώμης για την πρόκριση στα προημιτελικά και ταυτόχρονα να κάνει το μεγαλύτερο βήμα που έχει κάνει μέχρι στιγμής στην καριέρα του.