Ο 15χρονος Δημήτρης από την Ξάνθη, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα με την ομάδα του Eleven Campaign στην Ελβετία, μίλησε για τα όσα έζησε στην Ελβετία!
Έντεκα παιδιά, έντεκα διαφορετικές χώρες, μια ομάδα! H Eleven Campaign εξελίχθηκε σε έναν Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμό, ο οποίος εδώ και 4 χρόνια χρησιμοποιεί την ενωτική δύναμη του αθλητισμού για προάγει ισότητα και διαπολιτισμική συνεργασία, μέσω εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών δράσεων. Αυτή τη στιγμή ο οργανισμός έχει δράση σε 13 χώρες σε 6 ηπείρους. Παράλληλα, έχει σχεδόν ολοκληρώσει το ντοκιμαντέρ Eleven, το οποίο καταγράφει τη ζωή των έντεκα παιδιών που παίζουν ποδόσφαιρο σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη και στέλνει μηνύματα για την ισότητα και την ανάγκη της πολυπολιτισμικής συνεργασίας.
Τα παιδιά αυτά συγκεντρώθηκαν για την τελική ευθεία του ντοκιμαντέρ στη Γενεύη, όπου μέσα σε μια εβδομάδα κατάφεραν να παίξουν ομάδα και να παίξουν στο γήπεδο της Σερβέτ πριν το παιχνίδι των θρύλων, της ομάδας του Ροναλντίνιο με αυτή του Φίγκο. Ανάμεσα τους και ο 15χρονος πλέον Δημήτρης, ο οποίος εντοπίστηκε στις ακαδημίες της Ξάνθης και αποφασίστηκε από τους συντελεστές να είναι το παιδί που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Η φράση του ότι «Αν ποτέ κατακτήσουμε ένα τρόπαιο άδικα, τότε πρέπει να το επιστρέψουμε και να φύγουμε», αντανακλά κατά ένα σημαντικό λόγο το γιατί.
Ο Δημήτρης ταξίδεψε στην Ελβετία μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά και βίωσε από κοντά όλο αυτό το κοινωνικό πείραμα. Έγινε αχώριστος μαζί τους, πέρασε καταπληκτικά και δηλώνει στο gazzetta.gr ότι η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του!
Πώς ξεκίνησε για σένα η εμπειρία του Eleven;
«Αρχικά είχαν έρθει στην Ξάνθη, την ομάδα που έπαιζα και μας έδωσαν ένα κουίζ. Είδαν και πώς παίζουμε και επέλεξαν εμένα, τώρα την όλη διαδικασία δεν τη γνωρίζω!».
Ήσουν από την αρχή θετικός για το πρόζεκτ, ή είχες δισταγμούς;
«Όχι, όχι ήμουν από την αρχή πολύ θετικός. Μου φαινόταν τεράστιο όλο αυτό. Δεν ήξερα φυσικά ότι θα έρθω στη Γενεύη και θα ζήσω αυτές τις εμπειρίες, αλλά πίστευα πολύ ότι όλα τα παιδιά θα δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό και όμορφο».
Είσαι εδώ για περίπου μια εβδμάδα, με παιδιά από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Πώς είναι αυτές οι μέρες;
«Είναι πάρα πολύ εντωπωσιακό για εμένα. Το να ενώσεις 11 παιδιά από τελείως διαφορετικές χώρες και να τα βρουν με τέτοιο τρόπο. Είναι κάτι πολύ όμορφο και πιστεύω ότι τα πήγαμε καλά και στο παιχνίδι επειδή έχουμε ωραία συνεννόηση και συνεργασία».
Πώς καταφέρατε να ξεπεράσετε το γλωσσικό εμπόδιο;
«Μιλάμε συνήθως στα αγγλικά, αλλά επειδή μερικά παιδιά δεν μιλουν χρησιμοποιούμε πολύ το google translate και έτσι τα καταφέρνουμε!».
Είναι τελικά το ποδόσφαιρο ένας τρόπος για έρθουν κοντά άνθρωποι διαφορετικών καταβολών;
«Ναι. Θα έλεγα γενικά ο αθλητισμός είναι ένας τρόπος για να ενώσεις τα παιδιά, αλλά το ποδόσφαιρο ένα παραπάνω».
Γιατί;
«Γιατί χρειάζεται καλή συνεργασία, περισσότερη ομαδική δουλειά και συνεννόηση για να δημιουργήσεις και να κερδίσεις».
Από το ταξίδι τι κρατάς περισσότερο;
«Τις εμπειρίες με τα παιδιά».
Γενικότερα οι εμπειρίες σου είναι όλες θετικές;
«Βέβαια. Η Γενεύη είναι μια πανέμορφη πόλη, το γήπεδο που κάναμε προπόνηση πολύ ωραίο, τα παιδιά έχουν απίστευτους χαρακτήρες. Δεν έχω τίποτα αρνητικό, πραγματικά».
Θα συνεχίσετε να έχετε εποινωνία με τα παιδιά;
«Ναι, έχουμε ανταλλάξει Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με όλους. Τα αγάπησα πραγματικά αυτά τα παιδιά, είναι απίστευτο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».
Σε άλλαξε αυτή η εμπειρία;
«Φυσικά, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Άλλαξε όχι μόνο τη ζωή μου, αλλά και τη σκέψη μου, το πώς βλέπω τα πράγματα».
Θα τα ξαναπείτε από κοντά στο μέλλον;
«Θα ήθελα πολύ να συναντηθούμε. Αν όχι στη Γενεύη κάπου αλλού, αλλά θα ήθελα σίγουρα να τους ξαναδώ!».
ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΝΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ
Πηγή: http://www.gazzetta.gr/