Οι αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλάζουν και το ελληνικό ποδόσφαιρο

384

Γράφει ο Κώστας Κετσετζόγλου

Kάλιο αργά παρά ποτέ. Μετά από 20 χρόνια και τώρα που πλησιάζει η ώρα της αποκαθήλωσης της χούντας που ξεφτίλισε το Ελληνικό πρωτάθλημα για να το κατακτήσει μια ομάδα, το μόνο που δεν άλλαζε όσες διοικήσεις κι ας ανεβοκατέβηκαν στην ΕΠΟ, η ΟΥΕΦΑ, από σπόντα, δίνει τέλος στις… επενδύσεις που ήταν η εύκολη δικαιολογία με την οποία προσπαθούσαν τόσα χρόνια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Φυσικά οι αποφάσεις της ΟΥΕΦΑ δεν πάρθηκαν για να… “καθαρίσει” το Ελληνικό πρωτάθλημα αλλά για να πάρουν περισσότερα και πιο σίγουρα χρήματα οι ομάδες των χωρών που είναι αφεντικά του ποδοσφαίρου. Πλέον η πρόκριση του πρωταθλητή Ελλάδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται πάρα πολύ δύσκολη και για να μπει μια ομάδα και να συμμετάσχει στην μεγάλη γιορτή και το μεγάλο… φαγοπότι πρέπει να το λέει η καρδιά της. Αν ίσχυαν τα ίδια από το 1996 θα ήταν πολύ διαφορετικό το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς η ΟΥΕΦΑ δεν  ασχολήθηκε ποτέ με την ασήμαντη για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο Ελλάδα ούτε αναρωτήθηκε ποτέ πως αυτή η ομάδα που στις περισσότερες συμμετοχές της στο Τσάμπιονς Λιγκ γελοιοποιήθηκε ή είχε τον ρόλο του κομπάρσου κατάφερνε να συμμετέχει κάθε χρόνο και να κονομάει τα εκατομμύρια. Εντεκα χρόνια χωρίς διπλό, μία μόνο πρόκριση στους 8, όταν οι όμιλοι οδηγούσαν κατευθείαν εκεί, και παράδειγμα ανύπαρκτης ομάδας για τον Αλεξ Φέργκιουσον, που είχε δηλώσει είτε με την Ρεάλ είτε με τον Ολυμπιακό παίζεις πρέπει να είσαι… σοβαρός όμως το χρήμα έπεφτε. Σταθερά. Με την απευθείας πρόκριση στους ομίλους.
Με τον διορισμό από το Ελληνικό πρωτάθλημα…
Κρίμα που πέρασαν τόσα χρόνια για να πιεστεί η ΟΥΕΦΑ με την απειλή δημιουργίας μιας Ευρωλίγκας και στο ποδόσφαιρο και να κάνει το Τσάμπιονς Λιγκ λιγότερο προσιτό για ομάδες μονοπωλιακού τύπου από πρωταθλήματα της πλάκας σαν το Ελληνικό από τότε που στην Αλεξανδρούπολη άλλαξε η ιστορία. Αλλά πλέον σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ελλάδα που δείχνουν πως έρχεται η κατάρρευση του καθεστώτος που κατέστρεψε το ποδόσφαιρο μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως ο εφιάλτης τελειώνει.
Πλέον τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι εξασφαλισμένα για τον πρώτο οπότε πραγματικά πρέπει να φτιάξεις ομάδα για να μπορείς να μπεις στους ομίλους μέσα από την διαδικασία των προκριματικών. Αυτό σίγουρα θίγει και τα θύματα της εικοσαετίας που ελπίζουν σε καθαρό πρωτάθλημα χωρίς διορισμένο πρωταθλητή πριν αρχίσει όμως χαλάλι αφού πλέον το πρωτάθλημα δε σημαίνει ξεκούραστα 20-25 εκατομμύρια οπότε δε θα έχει μια ομάδα, όπως γινόταν τα προηγούμενα 20 χρόνια, εξασφαλισμένα τα φράγκα για τις… επενδύσεις ακόμη κι όταν γινόταν ρεντίκολο από ομάδες σαν την Μόλντε και την Χάποελ και βέβαια τις δεκάδες άλλες…
Το παραμύθι τέλος. Και το φετινό πρωτάθλημα που σε 10 μέρες αρχίζει θα είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτά που θα ακολουθήσουν. Ακόμη κι αν το πάρει ο… Ολυμπιακός. Από εκεί και πέρα ας φτιάξουμε όλοι όμως ομάδες κι ας μπούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλιώς και το Europa καλό είναι. Για όλους…

Πηγή