Αυτό είναι το τέλειο πέναλτι!

331

Μήπως είναι η τύχη, η κακιά στιγμή ή το ότι απλά ορισμένοι δεν ξέρουν να σημαδεύουν σωστά από τα 11 βήματα;
Το «FFT» του gazzetta.gr παραθέτει την πανεπιστημιακή εκδοχή της ιδανικής εκτέλεσης.

Ποιο είναι το σωστό πέναλτι; Ποια η τέλεια εκτέλεση; Και γιατί οι Αγγλοι αποκλείονται πάντα από τα 11 βήματα;
Το πανεπιστήμιο Τζον Μουρ του Λίβερπουλ διεξήγαγε μία έρευνα, παρακολουθώντας τα πέναλτι της Εθνικής Αγγλίας από το 1968 μέχρι και το 2006 και συμπέρανε ότι σε γενικές γραμμές παραδοσιακά οι διεθνείς στα Λιοντάρια δεν σουτάρουν σωστά. Στήθηκαν λοιπόν τους προσομοιωτές και όποια άλλη τεχνολογία είχε το πανεπιστήμιο στη διάθεση του και αποφάνθηκε:

Το τέλειο πέναλτι πρέπει να έχει κατάληξη μισό μέτρο κάτω από το οριζόντιο και άλλο τόσο από το κάθετο δοκάρι. Αυτό σημαίνει ότι η μπάλα δεν κινδυνεύει να χτυπήσει στο σίδερο και ότι δεν θα την φτάσει ο τερματοφύλακας όσο και να εκτιναχθεί, μιας και θα είναι σταθερός και χωρίς φόρα.

Ακόμα και εάν δεν πάει τόσο πλάγια, ώστε να καταλήξει στα πλαϊνά δίχτυα, εξίσου αποτελεσματικό θα είναι να χτυπήσει στα δίχτυα του… ουρανού του τέρματος. Σε όλες τις περιπτώσεις το χτύπημα θα πρέπει να έχει ταχύτητα 65-75 χλμ., καθότι πιο δυνατό βγαίνει εκτός ελέγχου του εκτελεστή και πιο σιγανό, προσφέρει χρόνο αντίδρασης στον τερματοφύλακα.

Το να πάει δηλαδή στο παραθυράκι με 120 χλμ. Θα είναι περισσότερο θέμα τύχης, μιας και σε αυτή την ταχύτητα, το πόδι δεν μπορεί να εστιάσει με σιγουριά στον στόχο. Το σώμα του παίκτη θα πρέπει να έχει φορά προς τη μέση της εστίας, ώστε να μην προδίδει το που θα πάει η μπάλα και το πόδι που στηρίζεται (όχι αυτό που σουτάρει) να βρεθεί στα πλάγια της μπάλας και να απέχει από αυτήν 10 εκατοστά.

Φυσικά υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας, τον οποίο περιέγραψε ο ψυχολόγος Πίτερ Νέις που έλαβε μέρος στην έρευνα: «Οι εκτελεστές πέναλτι δεν πρέπει να το σκέφτονται πολύ. Ούτε να προσπαθούν να ξεγελάσουν τον τερματοφύλακα. Ο λόγος είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να σκέφτεται εξίσου καλά δύο σημαντικά πράγματα. Για παράδειγμα θα πρέπει να επιλέξει γωνία και να εστιάσει μετά με το πως θα βάλει το πόδι στη μπάλα για το χτύπημα, ώστε να πετύχει την επιλογή του».

Και εδώ έρχεται η εξάσκηση και η χρησιμότητα του να εκτελείς πέναλτι στην προπόνηση: «Οσο περισσότερο εξασκούμαστε σε κάτι τόσο το μυαλό και το κορμί μαθαίνουν να το κάνουν χωρίς σκέψη, αυτομάτως και υποσυνείδητα. Και αυτό είναι τόσο πολύτιμο και σημαντικό όταν πρέπει να εκτελέσεις πέναλτι μπροστά σε 80.000 φιλάθλους!»