Κύπριοι ποδοσφαιριστές… αγνοούνται

196

Προσηλωμένες στην ξένη αγορά είναι οι κυπριακές ομάδες, οι οποίες για ακόμη μία ποδοσφαιρική σεζόν γυρίζουν την πλάτη στον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Αυτό διαφάνηκε από τις καλοκαιρινές μεταγραφές, ήρθε όμως η ώρα να αποδείξουμε του λόγου το αληθές και με αριθμούς.
Στις πέντε πρώτες αγωνιστικές του μαραθωνίου, οι οποίες αποτελούν ένα ισχυρό δείγμα για το τι θα επακολουθήσει, η συμμετοχή των Κύπριων ποδοσφαιριστών έφτασε μόλις το 21,68%.
Παρότι αρκετές ομάδες συμπεριλαμβάνουν δύο Κύπριους στο αρχικό σχήμα για να αποφύγουν το πρόστιμο που επιβάλλει η ΚΟΠ, φαίνεται ότι αυτό, τουλάχιστον για κάποιες άλλες ομάδες, δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα ώστε να δώσουν χώρο στους ξένους ποδοσφαιριστές. Ούτε όμως τα πολλά χρέη που ταλανίζουν τις ομάδες ανάγκασαν τα σωματεία να στρέψουν την προσοχή τους στις ακαδημίες.
Η υιοθέτηση ενός μακρόπνοου πλάνου στηριζόμενου στα τμήματα υποδομής είναι πολύ πιθανόν να αποφέρει κέρδη στους συλλόγους. Αναντίρρητα αρκετοί ξένοι και κοινοτικοί βελτίωσαν την ποιότητα του πρωταθλήματος, ωστόσο η εμπειρία δείχνει ότι στις πλείστες των περιπτώσεων αποδεικνύονται «άνθρακες ο θησαυρός». Αυτή η τακτική των ομάδων έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και στην εθνική ομάδα, ενώ το πρόβλημα θα διαιωνίζεται αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα από την ομοσπονδία.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τώρα μόνο σε τρεις περιπτώσεις οι Κύπριοι ήταν περισσότεροι από τους ξένους στην ενδεκάδα. Δύο φορές η Καρμιώτισσα και μία φορά ο Άρης συμπεριέλαβαν στην ενδεκάδα έξι γηγενείς ποδοσφαιριστές.
Σύμφωνα με τον «νόμο» που ψηφίστηκε, οι ομάδες που ξεκινούν χωρίς κανένα ντόπιο ποδοσφαιριστή στην ενδεκάδα πληρώνουν πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ αν υπάρχει μόνο ένας Κύπριος τότε η τιμωρία προβλέπει τα μισά χρήματα.
Η Ανόρθωση είναι η μοναδική ομάδα που δεν ακολούθησε σε κανένα αγώνα τον κανονισμό. Στις τέσσερις από τις πέντε αγωνιστικές συμπεριλήφθηκε μόνο ένας Κύπριος ποδοσφαιριστής στην ενδεκάδα, ενώ στην άλλη κανένας.
Σε τρεις αγωνιστικές η αρχική σύνθεση της ΑΕΚ απαρτιζόταν μόνο από ξένους και κοινοτικούς, ενώ σε ανάλογες αγωνιστικές ο Απόλλωνας είχε μόνο έναν Κύπριο παίκτη στη σύνθεσή του.
Σε έναν από τους πέντε αγώνες που έδωσαν ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, ο Ερμής και η Σαλαμίνα είχαν στην ενδεκάδα τους μόνο έναν Κύπριο ποδοσφαιριστή.
Αυτό που φανερώνει η έρευνα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι προπονητές επιλέγουν μόλις δύο Κύπριους στην ενδεκάδα για τον προφανή λόγο της αποφυγής της χρηματικής ποινής.
Επομένως, αν η ΚΟΠ λάμβανε απόφαση να αυξηθούν οι Κύπριοι στην ενδεκάδα και επίσης αν το πρόστιμο στους παραβάτες ήταν τσουχτερό και συνάμα αποτρεπτικό, τότε θα ήταν δυνατό οι ομάδες να δώσουν την απαραίτητη προσοχή στον γηγενή ποδοσφαιριστή. Διότι, η εφαρμογή ενός νόμου με παραθυράκια δεν εξυπηρετεί τον στόχο της αναγνώρισης της αξίας του Κύπριου ποδοσφαιριστή.

1η Αγωνιστική
Ξένοι 119
Κύπριοι 35
2η Αγωνιστική
Ξένοι 117
Κύπριοι 37
3η Αγωνιστική
Ξένοι 123
Κύπριοι 31

4η Αγωνιστική
Ξένοι 124
Κύπριοι 30
5η Αγωνιστική
Ξένοι 120
Κύπριοι  34
ΣΥΝΟΛΟ
Ξένοι 603
Κύπριοι 167