Ιβάν Σαββίδης: “Διαρκής ενίσχυση από τις Ακαδημίες μας”

413

Ο Ιβάν Σαββίδης μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΟΚ μίλησε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κάνοντας έναν απολογισμό της προηγούμενης τετραετίας και μιλώντας για τα όνειρά του για την επόμενη μέρα του συλλόγου.

Στην ιστορική πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος του “Δικεφάλου”, αναφέρθηκε εκτενώς και στα τμήματα υποδομής του συλλόγου, τονίζοντας ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα σε αυτά.

Αναλυτικά όσα είπε σχετικά:

“Αν μιλάω για την πορεία που επιλέξαμε, τότε θα πρέπει πάλι να απευθυνθούμε στα 90 χρόνια της ιστορίας μας, η καρδιά της οποίας είναι η επιτυχία που είχαν φέρει οι νεαροί παίκτες από τη Βόρεια Ελλάδα. Το κύριο μέλημα του συλλόγου θα πρέπει να είναι ο εμπλουτισμός της πρώτης ομάδας με τη δική μας σάρκα και αίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έρχονται οι ξένοι παίκτες που είναι αναγκαίοι. Αλλά εμείς θα πρέπει διαρκώς να αποκτούμε ενίσχυση από τις Ακαδημίες μας. Διαρκώς! Με ταλαντούχα παιδιά που μεγάλωσαν στην οικογένειά μας, στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ.

Στα τέσσερα τελευταία χρόνια 49 παίκτες από τις ακαδημίες υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ καλός δείκτης που δείχνει ότι έχουμε ταλέντο, αλλά κάτι κάναμε αδύναμα. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και να το εξετάσουμε σαν ένα βασικό απόθεμα δυνατοτήτων.

Οι 16 έπαιξαν στην πρώτη ομάδα. Όταν επισκέφθηκα την Τότεναμ, έκανα μια ερώτηση στον κύριο Λεβί, τον ιδιοκτήτη. Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερή σας επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια; Και μου απάντησε πως ένας παίκτης από την Ακαδημία έπαιξε στην πρώτη ομάδα. Ένας παίκτης… Εμείς πήραμε 16 παίκτες, αλλά είναι παράξενο που δεν βγάλαμε κάποιους επαγγελματίες πολύ υψηλού επιπέδου. Είναι προφανές ότι δεν μπορούσαν να γίνουν και οι 16, αλλά όταν επιλέγεις ένα ταλέντο ξέρεις ότι έχει τις δυνατότητες να φτάσει ως την πρώτη ομάδα. Κι εμείς δεν βρήκαμε το ιδανικό σύστημα δουλειάς μαζί τους. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα σοβαρό δικό μου λάθος και νιώθω και κάποια ενοχή γι’ αυτό, ότι πολλοί ενδιαφέροντες νεαροί παίκτες για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να συνεχίσουν στον ΠΑΟΚ. Φταίμε όλοι, φυσικά κι εγώ.

Σκεφτόμαστε και στην κατεύθυνση της Β’ ομάδας εφόσον πρόκειται σύντομα να είναι μια νόμιμη επιλογή. Όταν αυτοί οι παίκτες μεγαλώνουν για το παιδικό, δεν είναι έτοιμοι να παίξουν ανδρικό ποδόσφαιρο. Κι εμείς τους παίρνουμε μαζί μας στην πρώτη ομάδα και κάπου εκεί χάνονται. Και σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον να έχουμε μια Β’ ομάδα όπως στο εξωτερικό.

Φτάσαμε σε κάποιες επαφές με ομάδες Β’ εθνικής κι εδώ χτυπάμε στην ελληνική νοοτροπία. Δεν θέλω μια ομάδα ξένη στη νοοτροπία του ΠΑΟΚ κι αυτές που θεωρούμε συγγενείς ομάδες δεν είναι έτοιμες να δεχτούν αυτή τη μοίρα του να βρίσκονται πάντα στη Β’ εθνική. Δεν θα πω ονόματα, αν και κατά καιρούς κι εσείς γνωρίζετε με ποιους γίνονται συζητήσεις. Θα μπορούσα ίσως να διαλέξω έναν ημιπαράνομο τρόπο, αλλά αυτό δεν είναι για μένα! Εννοώ ότι αν μια ομάδα μπορεί να βγει κατηγορία, ας βγει. Εγώ σας το λέω υπεύθυνα ότι μια τέτοια ομάδα αν είχαμε, δεν θα ανέβαινε ποτέ στη Superleague. Θα είναι για να πηγαίνουν οι παίκτες μας όταν φεύγουν από την Ακαδημία και αυτό θα προβλέπεται στη στρατηγική ανάπτυξης του ΠΑΟΚ και θα ακολουθεί αυτή η ομάδα το μοντέλο προπονήσεων του ΠΑΟΚ. Και οι προπονητές αυτής της ομάδας και οι προπονητές των Ακαδημιών θα ανήκουν σε ένα ενιαίο επιτελείο για να μπορούν να συζητούν τον κύκλο προπονήσεων, ένα μοντέλο, μια προσέγγιση. Ακαδημία, ΠΑΟΚ Β’ και ΠΑΟΚ. Και μ’ αυτό τον τρόπο στοχευμένα μπορούμε να ενσωματώνουμε παίκτες. Αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία θέλουμε να κινηθούμε.

Συνολικά 44 παίκτες από τις Ακαδημίες συμμετείχαν σε εθνικές ομάδες (40 στην Ελλάδα και 4 στην Αλβανία).

Έχουμε 300 παίκτες από Κ6 έως Κ20, ένα τεράστιο απόθεμα και τεράστια έξοδα που να είστε σίγουροι ότι δεν θα περικοπούν. Όχι μόνο αυξήσαμε το επίπεδο των υποδομών, σας είπα για τον ξενώνα που μας επιτρέπει να φέρνουμε παίκτες από την περιφέρεια, αλλά αυξήσαμε και το επίπεδο του προσωπικού. Αυτή η ανησυχία για την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών μας οδήγησε να προλάβουμε στις ακαδημίες ψυχολόγους, διατροφολόγους, σχολικούς συμβούλους κλπ.

Ο ΠΑΟΚ συνεργάζεται με 59 ακαδημίες στην Ελλάδα και σε Γερμανία, Κύπρο, Ισραήλ. Έχουμε 12 προπονητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα για τα 500 καλύτερα ταλέντα που είναι  υπό εβδομαδιαία παρακολούθηση.

Οι K20, K17, K15 κέρδισαν τίτλους και διάσημα τουρνουά στο εξωτερικό και τώρα ανταγωνίζονται με τις καλύτερες νεανικές ομάδες στην Ευρώπη”.