Πουρλιοτόπουλος: “Στόχος να τελειοποιήσουμε τα παιδιά”

541

Ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για την ετοιμότητα που έδειχνε ο Βλάνταν Ίβιτς να αναλάβει την ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ, αλλά και τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες.

Ο διευθυντής της ακαδημίας του ΠΑΟΚ και γενικός αρχηγός της ανδρικής ομάδας μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του δικέφαλου του Βορρά.

Η Κ -19 ομάδα του ΠΑΟΚ συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος στο Youth League της Uefa, έχοντας αποκλείσει την ακαδημία του Πούσκας και στη συνέχεια της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει την ακαδημία του Άγιαξ. Ο παλαίμαχος άσος του ΠΑΟΚ μίλησε για την επιτυχία της ομάδας αλλά και για την φιλοσοφία που θέλουν να περάσουν στ νέα παιδιά.

Ακόμα τόνισε τη χαρά όλων για το ότι πέρα από παίκτες, μέσα από την ακαδημία ουσιαστικά βγήκε και ο νυν προπονητής του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβιτς.

«Από το πρώτο τρίμηνο που ήρθε στην ακαδημία, καταλάβαμε ότι κάποια στιγμή θα κληθεί να προπονήσει τη μεγάλη ομάδα».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος στον ΣΠΟΡ FM 94,6:

Γιατί τα παιδιά αναγκαστήκανε να αγωνιστούν στο Καυτανζόγλειο και όχι στο γήπεδο της Τούμπας:

«Φανταστείτε τη στενοχώρια τους, θέλανε πολύ να παίξουν εκεί αλλά δε γινόταν. Υπάρχει οδηγία της UEFA ότι δεν μπορεί να παίξει η Κ-19 στο ίδιο γήπεδο με τη μεγάλη ομάδα, εφόσον εκείνη αγωνίζεται στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Συνήθως αυτά τα παιχνίδια γίνονται στα αθλητικά κέντρα».

Για την κουβέντα του προπονητή της ομάδας Κ- 19 Πάμπλο Γκαρσία ότι «δεν είναι παιδιά αλλά άντρες»:

«Θα συμφωνήσω απόλυτα αλλά παραμένουν παιδιά και δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Είναι δεδομένο ότι ο Πάμπλο θέλει να τους περάσει αυτά τα χαρακτηριστικά και να τους βοηθήσει να περάσουν το μεταβατικό στάδιο από το εφηβικό ποδόσφαιρο στον αντρικό. Είναι μαγικό το να τους προετοιμάζεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Στην Ελλάδα παίζουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο τα ψυχοπνευματικά χαρακτηριστικά και η προετοιμασία τους. Μακάρι η περσινή απόφαση της Σούπερ Λιγκ για τις Β’ ομάδες να τηρηθεί ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν πιο εύκολη εισαγωγή στις μεγάλες ομάδες. Είμαι υπέρ του συστήματος των Β’ ομάδων και ήταν και πρότασή μου πριν τρία χρόνια στη Λίγκα όσον αφορά τις ακαδημίες».

Για το πόσα άτομα δουλεύουν στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ:

«Έχουμε περίπου 44 στελέχη που δουλεύουν στις ακαδημίες σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν βέβαια και εξωτερικοί συνεργάτες όπως ψυχολόγοι, εργοφυσιολόγοι αλλά κυρίως καθηγητές που κάνουν μαθήματα στα παιδιά τα απογεύματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προσωπικότητες δεν έρχονται μόνο μέσα από το ποδόσφαιρο αλλά και μέσα από τα μαθήματα. Πλέον δεν τσεκάρουμε έχουμε μόνο ταλέντα».

Για το που στεγάζεται η ακαδημία του ΠΑΟΚ:

«Το σπίτι της ακαδημίας ήταν στο γήπεδο της Τούμπας αλλά πλέον δεν μας κάλυπτε και έτσι εδώ και ενάμιση χρόνο υπάρχει ένα οκταόροφο κτήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα παιδιά ζουν και μεγαλώνουν εκεί».

Για τα χρήματα που χρειάζονται για την ακαδημία:

«Αυτή τη στιγμή το μπάτζετ είναι περίπου 1,8 εκ ευρώ. Εμείς περάσαμε και τα δύο στάδια. Αρχικά τη δημιουργία της ακαδημίας και την κρίση αλλά και την άφιξη του Ιβαν Σαββίδη που πλέον μας προσφέρει ότι ζητήσουμε».

Για την προετοιμασία των νέων ποδοσφαιριστών και αν πρέπει να εστιάζουν στο αποτέλεσμα ή στο ποδόσφαιρο:

«Νομίζω ότι ένας συνδυασμός των δύο είναι ιδανικός. Το αποτέλεσμα ή το πρωτάθλημα υπάρχει αλλά το κυριότερο είναι να καλύψουμε τα χαρακτηριστικά που θα χρειαστούν αυτά τα παιδιά στην πορεία και της ζωής τους αλλά και της καριέρας τους. Ο στόχος είναι να τελειοποιήσουμε τα παιδιά για την εισαγωγή τους στο ανδρικό ποδόσφαιρο».

Για τη διοργάνωση του Youth League:

«Είναι πολύ ωραίες οι παραστάσεις που παίρνουν τα παιδιά. Η προετοιμασία είναι πολύ καλή για τα παιδιά αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα θυμάται κανείς ότι παίξαμε με την ακαδημία του Πούσκας. Αυτό που θα θυμούνται όλοι είναι τα παιδιά που θα δούμε κάποια στιγμή στην ανδρική ομάδα. Η χαρά μας είναι ότι πέρσι καταταχτήκαμε στην 24η θέση όσον αφορά την παραγωγή ποδοσφαιριστών. Εμείς θα χαρούμε ακόμα και αν παίξουν σε άλλες ομάδες της Σουπερ Λιγκ και όχι στον ΠΑΟΚ. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ξαναδούμε περισσότερους έλληνες ποδοσφαιριστές στο πρωτάθλημα».

Για τους παίκτες που έχουν βγει και αν τους ικανοποιεί ο αριθμός της παραγωγής:

«Είναι ικανοποιητικό και δηλώνω δημόσια ότι τα νέα παιδιά που έρχονται είναι ακόμα πιο έτοιμοι. Εγώ ελπίζω να βρουν χώρο και χρόνο ακόμα περισσότερο. Η γενιά του ‘96 με τους Κίτσιου κα Κουλούρη είχε μόνο παραστάσεις από 2-3 τουρνουά εξωτερικού. Τα παιδιά που έρχονται έχουν πλέον πολύ μεγαλύτερη εμπειρία σε παιχνίδια και σε τουρνουά εξωτερικού, σχεδόν 30 και με τις μεγαλύτερες ομάδες. Τα παιδιά του 2006 πήγανε σε τρία τουρνουά του εξωτερικού».

Για το ότι και ο Ίβιτς είναι προπονητής – προϊόν της ακαδημίας:

«Αμέσως μετά το πρώτο τρίμηνο της συνεργασίας μας καταλάβαμε όλοι ότι σίγουρα κάποια στιγμή θα προπονήσει την μεγάλη ομάδα. Το περιμέναμε και ήμασταν προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Για το γεγονός ότι είναι και στην ακαδημία αλλά και γενικός αρχηγός του ΠΑΟΚ.

«Ο ρόλος μου πλέον στην ακαδημία θα ολοκληρωθεί σιγά-σιγά αλλά πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση για τα παιδιά που δουλεύουν αρκετά χρόνια στις ακαδημίες».