Οδηγίες προς τους διαιτητές για τα πέναλτι και τις κάρτες

266

Με αφορμή τις αναλύσεις που γίνονται σε μέσα ενημέρωσης από ειδήμονες, αθλητικούς συντάκτες και απλούς φιλάθλους σε σχέση με τα πέναλτι και τις κάρτες που δίνονται ή δε δίνονται από τους διαιτητές, προσέξτε τις παρακάτω “οδηγίες προς τους διαιτητές από τους εκπαιδευτές” τους σε σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ως γενική οδηγία για τα πέναλτι, αυτό που τονίζεται είναι να τα υποδεικνύουν οι ρέφερι μόνο αν είναι ΑΠΌΛΥΤΑ βέβαιοι για την παράβαση. (Ας σημειωθεί ότι στο πέναλτι ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ πλεονέκτημα).
Μία απλή επαφή ή άγγιγμα στον αντίπαλο δεν πρέπει να επιφέρει, όπως υποδεικνύεται, την εσχάτη των ποινών. Για να δοθεί πέναλτι σε τέτοιες φάσεις θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη αλλοίωση στην προσπάθεια του επιθετικού.

Για τις κίτρινες κάρτες υπάρχει οδηγία από την ΟΥΕΦΑ που έχει μεταφερθεί στους διαιτητές να μην γίνεται κατάχρηση. Ήδη από την ημέρα που έχει μεταφερθεί αυτή η οδηγία οι κίτρινες κάρτες είναι μειωμένες κατά 20 μέχρι 30% σε σχέση με πριν στο Πρωτάθλημα. Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη κίτρινη κάρτα που επιφέρει αποβολή, η οδηγία είναι να είναι “γεμάτη” και δίχως αμφισβήτηση κίτρινη κάρτα, “καραμπινάτη” όπως χαρακτηριστικά την λένε οι διαιτητές, για να τη δείξουν.

Για “τα χέρια” επίσης οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες. Στο χέρι παράβαση δίνεται μόνον αν υπάρχει πρόθεση.
Από κει και πέρα υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που μπορούν να βοηθήσουν το διαιτητή να καταλήξει στη σωστή απόφαση. Αν ο παίκτης διευρύνει με το χέρι τον όγκο του κι αν το χέρι του είναι σε αφύσικη ή φυσική θέση, αν η μπάλα πάει στο χέρι ή το χέρι στη μπάλα, αν ο παίκτης μπορούσε να αποφύγει την επαφή του χεριού του με την μπάλα, όλα αυτά μπορούν να προσμετρήσουν στη σωστή εκτίμηση της φάσης από τον διαιτητή.

Με βάση τις οδηγίες, κίτρινη κάρτα στο χέρι δίνεται αν ανακόπτεται υποσχόμενη επιθετική ενέργεια, αν χρησιμοποιείται το χέρι ως μέσο για να σκοράρει ο παίκτης ή για να “στρώσει” την μπάλα για να σκοράρει, ή αν ανακόπτει σουτ με κατεύθυνση προς την εστία. Κόκκινη στο χέρι δίνεται μόνο αν αν στερεί προφανή ευκαιρία επίτευξης τέρματος.