ΓΣ Απόλλων Σμύρνης: «Παράθυρο» στο παρόν και στο… μέλλον!

267

«Με όνομα βαρύ σαν ιστορία». Η γνωστή ρήση του θυμόσοφου λαού μας που δεν θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστή αναφορά από τον, ιδρυθέντα το 1891 στη Σμύρνη, ΓΣ «Απόλλων Σμύρνης».

Έναν εκ των ιστορικότερων συλλόγων του ελληνικού αθλητισμού, του οποίου η καρδιά… χτυπά από το 1948 στη Ριζούπολη. Μια περιοχή ανάμεσα στα Άνω Πατήσια, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Περισσό και το Γαλάτσι, που βρήκε ως εκφραστή των αθλητικών ιδεωδών που πρέπει να διέπουν την κοινωνία μας, τον εκ Σμύρνης εκπορευόμενο σύλλογο.

Ο ερασιτέχνης  Απόλλων διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβησης και πόλο φιλοξενώντας περισσότερα από 800 παιδιά και αποτελώντας μια κοιτίδα αθλητισμού προσφέρει σημαντικό έργο στη σημερινή εποχή, όπου η στροφή προς την άθληση φαντάζει πιο σημαντική από ποτέ.

«Ποδόσφαιρο με φαντασία και όραμα»

apollon-2Στο αφιέρωμα που φιλοξενεί το sports.ert.gr θα ασχοληθούμε με τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του ΓΣ «Απόλλων Σμύρνης», οι οποίες διδάσκουν «ήθος, ομαδικότητα» και φυσικά ποδόσφαιρο «με φαντασία και όραμα», όπως μας δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής Κώστας Ποζαπαλίδης, σε περισσότερα από 340 παιδιά, τα οποία και τις απαρτίζουν!

Τα «αστεράκια», ηλικίας τεσσάρων, πέντε και έξι ετών, είναι εκείνα που λαμβάνουν τα πρώτα… μαθήματα και η εκμάθηση συνεχίζεται στα τμήματα Προτζούνιορ, Τζούνιορ, Παμπαίδων, Παίδων και Εφήβων μέσω προπονήσεων και αγώνων που διεξάγονται στο γήπεδο «Γ. Καμάρας» της Ριζούπολης. Το «σπίτι» της «ελαφράς ταξιαρχίας».

Τεχνικός διευθυντής, όπως προαναφέρθηκε είναι ο Κώστας Ποζαπαλίδης. Παλιά δόξα του Απόλλωνα Σμύρνης, στον οποίο και ο ίδιος ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά φορώντας τη φανέλα της πρώτης ομάδας από τα 18 μέχρι και τα 28 του χρόνια, παίρνοντας μέσω των «κυανόλευκων» το… χρίσμα του διεθνούς με την εθνική ομάδα της Ελλάδας.

«Στην ακαδημία η φιλοσοφία μας είναι να παίζουμε ποδόσφαιρο γεμάτο φαντασία, που βασίζεται στη σωστή τεχνική και προσφέρει χαρά στους φιλάθλους και στους αθλούμενους» τονίζει ο 50χρονος σήμερα Ποζαπαλίδης και συνεχίζει: «Είναι βασικό για τα νέα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό και να ξεφεύγουν από τις καφετέριες, τα τσιγάρα και τον εθισμό με το ίντερνετ, που αποτελεί και μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας μας. Ανεξάρτητα από το επίπεδο των δεξιοτήτων των νεαρών αθλητών μας στόχος είναι η κοινωνικοποίησή μέσω και του αθλητισμού  και φυσικά η βελτίωση τους σε όλους τους τομείς, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο».apollon-4

Φυσικά η στόχευση του τεχνικού διευθυντή των ακαδημιών του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης δεν σταματά εδώ: «Μέσα από την εμπειρία μου στις ακαδημίες και την τεχνογνωσία των προπονητικών μας προγραμμάτων βοηθάμε με τέτοιο τρόπο τα παιδιά, ώστε κάποια από αυτά που έχουν ταλέντο να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα του Απόλλωνα. Δίνουμε έμφαση στη βελτίωσή τους σε ό,τι αφορά στην τεχνική, στην αντίληψη μέσα στο παιχνίδι και όπου είναι απαραίτητο στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους.  Η φιλοσοφία που προσπαθώ να περάσω σχετίζεται με τις πάσες, την κίνηση, τη φυσική κατάσταση, την έκφραση και την ομαδικότητα. Σε όλα αυτά τα στοιχεία θα στηριχθεί το φετινό πρόγραμμα».

Έχοντας εμπειρία πέντε χρόνων στην Arsenal Soccer Schools, ο Κώστας Ποζαπαλίδης, εκφράζει τη «μεγάλη μου χαρά για το σπουδαίο γεγονός της ύπαρξης 340 παιδιών στις ακαδημίες του Απόλλωνα», τον οποίο και χαρακτηρίζει «ως ομάδα της καρδιάς μου».

Την ευθύνη των ακαδημιών φυσικά και την έχει η διοίκηση του ερασιτέχνη Απόλλωνα, η οποία κλείνοντας από σήμερα (1/11) το «Γ. Καμάρας», ώστε με δικά της έξοδα να αναπλαστεί ο χλοοτάπητας του γηπέδου «Γ. Καμάρας» (εργασίες που θα διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες), φρόντισε να ναυλώσει πούλμαν που θα μεταφέρουν τους νεαρούς αθλητές στα γήπεδα όπου θα διεξάγονται προσωρινά για τρεις εβδομάδες οι προπονήσεις.

Βέβαια, πέραν του Κώστα Ποζαπαλίδη, ο ΓΣ Απόλλων Σμύρνης έχει φροντίσει να στελεχώσει τις ακαδημίες με καταρτισμένους προπονητές. Υπεύθυνος των ακαδημιών είναι ένας άλλος σπουδαίος άσος του παρελθόντος, ο Βασίλης Μαστρακούλης, ενώ προπονητές είναι οι Κώστας Ασημακόπουλος, Ηλίας Γκλάνας, Παναγιώτης Χριστοδούλου, Τάκης Παντέλης (προπονητής τερματοφυλάκων), Παναγιώτης Δόγιας, Δημήτρης Κώστας. Γιάννης Παπαγιάννης, Σπύρος Τσορώνης, Θανάσης Αθανασόπουλος και Γρηγόρης Ροπόκης.