Τα Πλεονεκτήματα του Αθλητισμού

252

Ο Αθλητισμός ως έννοια είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο αθλητισμός έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και γι’ αυτό οι νέοι θα πρέπει να αθλούνται. Μόνο αν ζήσουν αυτήν την κατάσταση, δηλαδή του να αθλούνται, θα καταλάβουν ποσά οφέλη θα κερδίσουν και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίζουν από εδώ και πέρα τη ζωή. Τα οφέλη, τα οποία αντικειμενικά μπορούν να προέλθουν από την άθληση επηρεάζουν το άτομο κυρίως στην ανθρώπινη του υπόσταση. Όταν ο αθλητισμός γίνεται σύμφωνα με το πνεύμα και τις αρχές του, το άτομο είναι ψυχολογικά προετοιμασμένο να κρατά κάτω από τον έλεγχό του τις βίαιες βιολογικές και σωματικές αντιδράσεις. Ο σωστός αθλητής διακρίνεται από τη συνεχή προσπάθεια του να πραγματώσει μια δυναμική ενότητα όλων των ψυχικών, πνευματικών και σωματικών τάσεων.

Το πιο σημαντικό σε αυτόν το συνδυασμό είναι να αλλάξει το άτομο τη φυσική του επιθετικότητα και τη δίψα να κυριεύει τους άλλους, που είναι βαθιά ριζωμένη στο υποσυνείδητο του. Ολοκληρώνει το άτομο ψυχολογικά την προσωπικότητά του, μόνο αν καταφέρει να μετατρέψει αυτήν την εσωτερική βίαιη τάση σε ένα σχέδιο ζωής και να προχωρήσει έτσι στην πραγμάτωση καθορισμένων, συγκεκριμένων στόχων. Ο γνήσιος και σωστός αθλητισμός επηρεάζει καθοριστικά την τάση της συμπεριφοράς των συναγωνιστών σε όλους τους τομείς της ατομικής και συλλογικής ζωής.

Συμβάλλει στην υπερκίνηση μιας παθητικής συμπεριφοράς που προσδίδει μία εσωτερική τάση. Η αθλητική άσκηση, μέσα στα πλαίσια των αρχών του αθλητισμού, θα εμπνεύσει ετοιμότητα στο συναγωνιζόμενο άτομο, με προσοχή στο συγκεκριμένο στόχο και προκαλεί έντονη συγκέντρωση για την επιτυχία του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. O αθλητισμός ακόμη προσφέρει πολλά οφέλη και από ψυχολογικής άποψης. Ο αθλούμενος αισθάνεται περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για διάφορα πράγματα που κάνει και για πιθανές αποφάσεις που παίρνει συγκριτικά με το άτομο που δεν αθλείται. Επιπλέον, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει πειθαρχία και γενικότερα βλέπει με διαφορετική σκοπιά ολόκληρη τη ζωή του. Είναι αισιόδοξος, χαρούμενος και ευτυχισμένος. Μέσω του αθλητισμού μαθαίνει την έννοια της νίκης και της ήττας. Και στις δύο όμως περιπτώσεις ο αθλούμενος βγαίνει πάντα κερδισμένος καθώς η συμμετοχή και ο αγώνας είναι ήδη μια μεγάλη νίκη, ανεξάρτητα απ’ το τρόπαιο. Νίκη απέναντι στους φόβους, τις ανασφάλειες και τις δυσκολίες του εαυτού, ενάντια στον εγωισμό και την φιλαυτία. Νίκη υπέρβασης του εαυτού. Επιπλέον, «αγωνίζομαι» σημαίνει «νικώ» και «νικώ» σημαίνει «αγαπώ». Αγαπώ τον συναγωνιστή μου που μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ, τον προπονητή μου που μου έμαθε τον τρόπο ν’ αγωνίζομαι και να νικώ, τον κόσμο που με στηρίζει στην προσπάθεια και στο δρόμο προς την νίκη, τον θεό που μου χαρίζει τη δυνατότητα να αγωνίζομαι και να νικώ! Ο αθλητισμός είναι ζωή. Είναι ένα δίδαγμα του τι θα αντιμετωπίσεις στη ζωή, η οποία εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και δυσκολίες. Επιπλέον, η αγωνιστικότητα, η ευσεβής άμιλλα, ο αυτοέλεγχος και η συνεργασία μέσα από τον αθλητισμό εμπλουτίζουν αυτήν την στάση του ανθρώπου απέναντι στη ζωή…

Εκτός όμως απ’ όλα αυτά ο αθλητισμός βοηθά τα άτομα και στην αντίληψη που βλέπουν τη ζωή καθώς και πώς την αντιμετωπίζουν. Οι αθλούμενοι τις περισσότερες φορές δεν καπνίζουν και δεν επηρεάζονται απ’ τους άλλους. Δεν «μπλέκουν» με τα ναρκωτικά και σέβονται τους ίδιους καθώς και τους άλλους ως ξεχωριστές προσωπικότητες. Έχουν μια δικιά τους θεωρία για τη ζωή και τη γνωρίζουν καλύτερα απ’ τους άλλους λόγω των εύκολων και των αντίξοων συνθηκών που έχουν περάσει ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους.

Τέλος, οι αθλητικές αξίες είναι μία μόνιμη πρόσκληση για όλους να υπερβαίνουν τα ατομικά, σωματικά και πνευματικά όρια.

Αρθρογράφος: Μαρία Μπότσα