Αφάς και Νικοπολίδης αναλαμβάνουν την ομάδα των προσφύγων

264

Η εισροή προσφύγων στη χώρα μας είναι αρκετά μεγάλη και με κάποιον τρόπο οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να ενταχθούν στο ελληνικό κράτος. Ίσως ο καλύτερος και πιο ανώδυνος τρόπος είναι το ποδόσφαιρο. Το δημοφιλέστερο άθλημα. Το άθλημα που έχει μάθει να ενώνει αλλά και να διχάζει τους λαούς.

Τη δική τους συγκροτημένη ποδοσφαιρική ομάδα θα δημιουργήσουν οι πρόσφυγες και μάλιστα με προπονητή τον Μονάμεντ Αφάς και τεχνικό διευθυντή τον Αντώνη Νικοπολίδη. Η πρωτοβουλία αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Οργάνωσης Γης με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Πειραιά (ΟΠΑΝ), το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Πειραιά (ΣΕΜΠ) και τον Σύνδεσμο Προπονητών Πειραιά. Μια προσπάθεια που υποστηρίζει και η UEFA στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων για την κοινωνική ώσμωση μέσω του ποδοσφαίρου.

Η Οργάνωση Γη λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο ακαδημίες ποδοσφαίρου σε Σκαραμαγκά και Λαύριο και φρόντισε να διαρρεύσει η είδηση σε όλες τις περιοχές που διαμένουν οι πρόσφυγες, δηλαδή σε Ελαιώνα, Σχιστό, Σκαραμαγκά, Ελληνικό αλλά και τα διαμερίσματα που τους φιλοξενούν με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας, των Δήμων και των ΜΚΟ. Οι πρόσφυγες ανταποκρίθηκαν και μετά από προετοιμασία τριών μηνών στα γήπεδα επιλέχθηκαν 25 ποδοσφαιριστές – πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Ιράν οι οποίοι θα αποτελούν το δυναμικό της Αθλητικής Ελπίδας Προσφύγων ή με τη διεθνή της ονομασία  Hope Refugees Football Club.

Η ομάδα των προσφύγων θα ενταχθεί στο πρωτάθλημα των ανεξάρτητων ομάδων με κύριο στόχο να αποκτήσει και δικαίωμα συμμετοχής σε πρωτάθλημα τοπικής κατηγορίας.

Προπονητής της ομάδας αυτής θα είναι ο Σύρος Μοχάμεντ Αφάς με βοηθό τον Ανδρέα Σαμπάνη. Ο Αφάς  δήλωσε για αυτό το εγχείρημα:

«Αναμφισβήτητα βλέπουμε θετικά στοιχεία από τους παίκτες που ήλθαν κοντά μας, ώστε να συγκροτήσουμε την ομάδα και εμείς από την πλευρά μας, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία, στην ποδοσφαιρική σκέψη, μα κυρίως στη ψυχολογία τους, ώστε να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στο γήπεδο και κυρίως να το ευχαριστιούνται».

Ο Αφάς υπήρξε ο πρώτος Σύρος που πήρε μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού το 1993 και μάλιστα ελληνική, την Προοδευτική. Έχει ζήσει στη Ελλάδα 20 χρόνια και από το 2011 κατοικεί μόνιμα. Ο Αφάς έχει διατελέσει προπονητής στην Αλ Ιτιχάντ και μάλιστα έχει κατακτήσει και τον πρωτάθλημα Συρίας αλλά και το Κύπελλο Ασίας.

Χρέη τεχνικού διευθυντή θα αναλάβει ο Αντώνης Νικοπολίδης ο οποίος δήλωσε:

«Υπάρχει διάθεση και χαρά για το παιχνίδι και αυτό είναι το σημαντικότερο. Το επίπεδο είναι αξιόλογο και εκτιμώ ότι θα δημιουργήσουμε μία καλή ομάδα, που θα λειτουργήσει ως όχημα φιλίας με την τοπική κοινωνία. Τα παιδιά που ήλθαν κοντά μας, για να παίξουν ποδόσφαιρο, αισθάνονται όμορφα και το δείχνουν και έτσι αποζημιωνόμαστε όλοι, γιατί άλλωστε αυτός είναι ο τελικός στόχος μας. Να προσφέρουμε αναδεικνύοντας την ομορφιά του παιχνιδιού που μας ενώνει».

Πηγή: metrosport.gra