Μελεγγέλης: “Στόχος του ΔΑΣΩ η άνοδος στη Β΄”

379
Ο συντάκτης του acadimies.gr Χρήστος Χρυσάφης με τον Χρήστο Μελεγγέλη (δεξιά)

Ο Χρήστος Μελεγγέλης προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου του Ωραιοκάστρου που αγωνίζεται στον 4ο όμιλο της Γ’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Μακεδονίας έδωσε συνέντευξη στο Χρήστο Χρυσάφη αποκλειστικά για το acadimies.gr.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο νυν προπονητής και βετεράνος ποδοσφαιριστής:

Πώς αξιολογεί ένας προπονητής τους παίκτες του;

Το μέλημά μου είναι να κρίνω αν είναι εργατικός μέσα από τη δουλειά του, μέσα από το κριτήριο και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, έτσι ώστε να καταφέρουμε η ομάδα να εξελίξει το δικό του γιατί και ταλέντο και μέσα από την προπόνηση,να εξελιχθεί σαν άνθρωπος και ποδοσφαιριστής.

Πώς καταρτίζει την 11αδα και με ποιους τρόπους κάνει την αποτίμηση μετά από κάθε αγώνα;

Η ενδεκάδα καταρτίζεται σύμφωνα με τον κάθε ποδοσφαιριστή,την συμμετοχή του στις προπονήσεις και την εξέλιξη του σαν ποδοσφαιριστή μέσα από καταστάσεις ανάγκης π.χ. τραυματισμού, την θέληση και τη διάθεση να βοηθήσει τον κάθε ποδοσφαιριστή και την ομάδα του στο σύνολο. Επίσης,η ενδεκάδα στελεχώνεται ανάλογα με τον αντίπαλο κάθε εβδομάδα και το στυλ του παιχνιδιού που θέλουμε να πετύχουμε. Η αποτίμηση μετά από κάθε αγώνα γίνεται πρωτίστως από την απόδοση του κάθε ποδοσφαιριστή όπως π.χ. τί του έχει ζητηθεί στον κάθε αγώνα ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ποιά είναι τα απαραίτητα προσόντα για να γίνει ένας προπονητής επιτυχημένος;

Πρώτα απ’ όλα να έχει υπομονή και πολλή όρεξη για δουλειά. Δουλειά δεν σημαίνει προπόνηση αλλά και όρεξη για να μάθει έτσι ώστε να μπορέσει να μεταδώσει τις γνώσεις του στους ποδοσφαιριστές του. Σίγουρα χρειάζονται και οι νίκες αφού ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Τι χρειάζεται ένας προπονητής για να παράγει έργο;

Ο Προπονητής για να παράγει έργο εκτός από τις γνώσεις του χρειάζεται και τα κατάλληλα εργαλεία. Στην περίπτωση μας,είναι οι ποδοσφαιριστές που με τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους, συντελούν στην ευρυθμία και στο καλό κλίμα μιας ομάδας.

Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;

Πιστεύω ότι όλοι μαζί συντελούν στο να πετύχει μια ομάδα το στόχο της,και η ομάδα και ο προπονητής.Επειδή δεν θέλω να αποφύγω την ερώτηση,αν το βάλουμε σε ποσοστά, σε μία ομάδα το 70% ανήκει στους ποδοσφαιριστές,ειδικά στα ερασιτεχνικά, το 20% στον προπονητή και το 10% στη διοίκηση. Άρα βάσει των ποσοστών,οι ποδοσφαιριστές ,που είναι οι εκφραστές μιας ομάδας,έχουν το μεγαλύτερο μέρος στην επιτυχία.

Ποιός είναι ο στόχος για την εφετινή χρονιά;

Επειδή είμαι δεύτερη χρονιά στον πάγκο του ΔΑΣΩ και ζω την ομάδα ως προπονητής, μπορώ να πω ότι πέρυσι είχαμε σαν στόχο το καλό ποδόσφαιρο το οποίο το παίξαμε και φέτος θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να πετύχουμε την άνοδο στη Β’ Κατηγορία.

Ποιά είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της ομάδας;

Όπως είπα,είμαι στη δεύτερη χρονιά στο πάγκο της ομάδας,η οποία αποτελείται από νεαρούς ποδοσφαιριστές με πάρα πολύ ταλέντο, διάθεση για ποδόσφαιρο και επιθετικούς προσανατολισμούς.

Ποιό είναι το καλύτερο αγωνιστικό σύστημα για μία ομάδα; Εσύ ποιό προτιμάς;

Το καλύτερο σύστημα για μία ομάδα το ανακαλύπτεις γνωρίζοντας τους ποδοσφαιριστές σου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Το σύστημα που ακολουθεί η ομάδα μας είναι το 4-5-1.

Ποιά είναι η εκτίμηση σου για το εφετινό πρωτάθλημα, για τον τίτλο και για τα πλέι οφ;

Τώρα που τελειώνει ο πρώτος γύρος,μπορώ να πω ότι έχουν ξεχωρίσει οι καλές ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο,καθώς θα έχουν το πλεονέκτημα στα πλέι οφ για την άνοδο. Μέσα σε αυτές τις ομάδες είναι η δικιά μας.

Τι θα άλλαζες στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Σίγουρα το πρώτο που θα άλλαζα είναι τα γήπεδα έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστικό για τον κόσμο και το δεύτερο που θα άλλαζα είναι το θέμα της διαιτησίας το οποίο προβληματίζει δεκαετίες το ελληνικό πρωτάθλημα.

Μπορεί να βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο; Τι χρειάζεται να γίνει;

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό το βλέπουμε από τις επιτυχίες της Εθνικής Ελλάδος. Αυτό που χρειάζεται να γίνει,είναι να αφήσουν τους ποδοσφαιριστές ανεπηρέαστους από τα προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και να κάνουν μόνο τη δουλειά τους,να παίζουν ποδόσφαιρο (όπως συμβαίνει στο εξωτερικό).

Έχεις συνεργαστεί με αρκετούς προπονητές και πληθώρα παικτών. Ποιοί είναι αυτοί που ξεχωρίζεις; Ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας και ξένος παίκτης και προπονητής;

Επειδή είμαι στην αρχή της καριέρας μου ως προπονητής,έχω συνεργαστεί με προπονητές και ποδοσφαιριστές μόνο ως ποδοσφαιριστής. Από τον Ελληνικό χώρο,ξεχωρίζω ως παίκτη τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο και ως προπονητή τον Μαρίνο Ουζουνίδη και από τους ξένους,ξεχωρίζω τον προπονητή Γιούργκεν Κλοπ και τον ποδοσφαιριστή  Λέο Μέσι.

Ποιά είναι η άποψη για τη σημερινή κατάσταση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα; Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση το ποδόσφαιρο και την κοινωνία;

Η Κρίση που βιώνουμε στον οικονομικό τομέα έχει χτυπήσει και τον χώρο του ποδοσφαίρου και ειδικότερα του αθλητισμού και για το λόγο αυτόν συναντούμε αυτήν την ατελείωτη μετριότητα.

Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σου ως προπονητής;

Πρώτος στόχος αυτής της σύντομης σχέσης από τους πάγκους είναι να βελτιώνομαι σαν προπονητής και,γενικά,σαν μέλος της ομάδας να πετυχαίνω τους εκάστοτε στόχους που βάζουν και να βοηθάω όσο μου αναλογεί την ομάδα στην οποία είμαι και προπονητής. Πιστεύω πως μέσα από τη δουλειά έρχεται και η εξέλιξη.