Υπάρχει κι αυτό το ποδόσφαιρο!

331
SURUC, TURKEY - MARCH 25: Syrian boys play football in Suruc refugee camp on March 25, 2015 in Suruc, Turkey. The camp is the largest of its kind in Turkey with a population of around 35,000 Syrians who have fled the ongoing civil war in their country. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Ρίσκαραν τις ζωές τους διασχίζοντας ηπείρους και θάλασσες, αλλά για 90 λεπτά την εβδομάδα το μεγαλύτερο εμπόδιο τους είναι η αποφυγή του οφσάιντ!

Μία νέα, διαφορετική ομάδα ιδρύθηκε επί ελληνικού εδάφους φιλοδοξώντας παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα για το μέλλον να αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι της στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πρόσφυγες με αδυναμία στο ποδόσφαιρο, αποτελούν πλέον μέλη της ομάδας «Hope Refugees United» κάνοντας μία νέα αρχή εντός αγωνιστικού χώρου στη χώρα που βρήκαν καταφύγιο.

Ο 17χρονος, Φαχίμ Αχμάντι, ένας φορ που διαθέτει το ένστικτο του σκόρερ απειλεί με τα φανταχτερά κίτρινα παπούτσια του, τις αντίπαλες εστίες.

Ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του στο Αφγανιστάν προκειμένου να γλιτώσει από τις απειλές τον Ταλιμπάν.

Στην πατρίδα του, ο Αχμάντι θεωρούνταν ως ανερχόμενο αστέρι παίζοντας στις μικρές εθνικές ομάδες του Αφγανιστάν.

Για τουλάχιστον εννιά μήνες η επιβίωση αποτελούσε πρωταρχικό μέλημα του με συνέπεια το ποδόσφαιρο να θεωρείται πολυτέλεια.

Φτάνοντας στο λιμάνι του Πειραιά στοιβάχτηκε με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ μία-μία οι χώρες στις οποίες ήλπιζε πως θα μεταναστεύσει έκλειναν τα σύνορα τους.

Ο προβληματισμός και η αγωνία για το αύριο ξεχάστηκαν για λίγο χάρη στο ποδόσφαιρο.

«Κάποιοι φίλοι τους οποίους είχα γνωρίσει στο Αφγανιστάν μου ζήτησαν να παίξω ποδόσφαιρο μαζί τους. Είχε περάσει πολύς καιρός, σχεδόν είχα ξεχάσει πως να παίξω, όμως σύντομα βρήκα τον ρυθμό μου και αρχίσαμε να παίζουμε κάθε βράδυ», τονίζει ο νεαρός Αφγανός, ο οποίος μένει στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Η ομάδα δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Οργάνωσης Γη με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Πειραιά, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Πειραιά και τον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Πειραιά, υπό την αιγίδα της UEFA η οποία ενθάρρυνε και το υποστηρίζει το εγχείρημα, στο πλαίσιο ευρύτερων δράσεων για την κοινωνική όσμωση μέσω του ποδοσφαίρου.

Η μη κερδοσκοπική Οργάνωση Γη με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη ανέλαβε τις πρωτοβουλίες και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν για την κίνηση, οι πρόσφυγες που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Σκαραμαγκά, Σχιστό, Ελληνικό, όπως και σε διαμερίσματα όπου κατοικούν στο λεκανοπέδιο, με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας και την φροντίδα Δήμων και ΜΚΟ.

Το ενδιαφέρον συμμετοχής ήταν μεγάλο και ύστερα από προπαρασκευή τριών μηνών και προπονήσεις στο γήπεδο της οδού Αμοργού, στα Καμίνια, ολοκληρώθηκε η επιλογή των 25 προσφύγων (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν) αφού πέρασαν από δύο δοκιμές.

Η Hope Refugees United θα πάρει μέρος σε πρωτάθλημα ανεξαρτήτων ομάδων με μελλοντικό στόχο να αποκτήσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε πρωτάθλημα τοπικής κατηγορίας.

Χρέη τεχνικού διευθυντή εκτελεί ο Αντώνης Νικοπολίδης, ενώ στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο πρώην παίκτης της Προοδευτικής και της Ιωνικού, Μοχάμεντ Αφάς, ο οποίος το 2011 εγκατέλειψε εκ νέου στη Συρία για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Θέλω να γίνω τερματοφύλακας στην ομάδα και να συνεχίζω να προπονούμαι, το ποδόσφαιρο με κρατάει ζωντανό. Νιώθω σαν να ξέχασα οτιδήποτε αρνητικό. Δεν σκέφτομαι το παρελθόν και τον πόλεμο. Τίποτα. Το μόνο που με νοιάζει είναι το μέλλον μου», δηλώνει ο 22χρονος Σύρος, Αλί Σαχίν.

«Ελπίζω να γίνουμε πρωταθλητές», προσθέτει ο Αχμάντι, ο οποίος στην άκρη του μυαλού του σκέφτεται τον τρόπο με τον οποίο θα ξανασυναντηθεί με την μητέρα του στη Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «Hope Refugees United» σε φιλικό παιχνίδι (το τελευταίο πριν από την έναρξη των αγώνων της, την προσεχή Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στο εργασιακό πρωτάθλημα), επικράτησε στο γήπεδο των Καμινίων με 4-1 της ομάδας Νόμος, που αποτελείται από Αθηναίους δικηγόρους.

Πηγή: Voice of America English News