Ευαγγελόπουλος: «Λίγα παιδιά θα κάνουν καριέρα στο ποδόσφαιρο»

1781

Ο γνωστός μάνατζερ ποδοσφαιριστών, Γιάννης Ευαγγελόπουλος, μίλησε στο acadimies.gr κι επισήμανε ότι, παρότι υπάρχουν αρκετοί ταλαντούχοι επίδοξοι ποδοσφαιριστές σε νεαρή ηλικία, ένα μικρό ποσοστό εξ αυτών θα κάνει επαγγελματική καριέρα.

Εστίασε σε συγκεκριμένα προβλήματα, όπως την έλλειψη ευκαιριών σε νεαρούς παίκτες και το πρόβλημα της εμπλοκής των γονιών. Σχολίασε ακόμη τη λύση του εξωτερικού και τα τμήματα υποδομής, ενώ δήλωσε άκρως αντίθετος με τα δοκιμαστικά νεαρών παικτών συστήνοντας  δουλειά και υπομονή.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Στο αρχικό του σχόλιο για τους νεαρούς επίδοξους ποδοσφαιριστές ανέφερε:

«Ταλέντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Το ζήτημα είναι η αξιοποίησή τους και οι δίοδοι για να μπορέσουν να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο».

Πρόβλημα η έλλειψη κατηγοριών και ομάδων

Για το πρόβλημα της μείωσης των επαγγελματικών κατηγοριών σε δυο και της μείωσης των ομάδων, που στερούν ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες, επισήμανε:

«Υπάρχει πρόβλημα επειδή οι επαγγελματικές κατηγορίες είναι μόνο δύο. Η Super League και η Football League. Επίσης έχουν μειωθεί και οι ομάδες. Παλιότερα υπήρχαν και η Γ΄ και η Δ΄ Εθνική, που ήταν επαγγελματικές κατηγορίες. Σήμερα, η Γ΄ είναι ερασιτεχνική, ενώ και στη Β΄ Εθνική (Football League) έχει μειωθεί ο αριθμός των ομάδων.
Συνεπώς, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για να πάρουν ευκαιρίες τα νεαρά παιδιά σε αγωνιστικό επίπεδο».

Το πρόβλημα με την εμπλοκή των γονιών

Ο έμπειρος διαμεσολαβητής παικτών, τόνισε ότι οι γονείς οφείλουν να κατανοήσουν πως πρέπει να μένουν μακριά από την ποδοσφαιρική διαδρομή των παιδιών τους:

«Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι προπονητές, ούτε μάνατζερ, ούτε γυμναστές. Δεν έχουν λόγο να είναι άλλωστε. Υπάρχει πρόβλημα εάν θέλουν να το κάνουν, γιατί έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει το πράγμα. Ή εμπιστεύεσαι έναν μάνατζερ για τη διαχείριση και την καθοδήγηση του παιδιού που θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής και τον αφήνεις να κάνει τη δουλειά του ολοκληρωτικά ή όχι. Εχει άλλωστε αποδειχτεί ότι όταν ανακατεύονται οι γονείς και θέλουν να έχουν λόγο στις αποφάσεις, δημιουργείται πρόβλημα».

Η δελεαστική αλλά δύσκολη λύση του εξωτερικού

Ακόμη, αναφέρθηκε στην προτίμηση νεαρών ταλαντούχων να παίξουν στο εξωτερικό, κάτι το οποίο όμως χαρακτήρισε δύσκολο σε μικρή ηλικία:

«Πάντα το εξωτερικό ήταν δελεαστικό και τώρα, στην εποχή της κρίσης, είναι λίγο παραπάνω. Βέβαια, το εξωτερικό είναι πιο δύσκολη λύση. Δεν είναι εύκολο για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή να πάει να αγωνιστεί σε ομάδα του εξωτερικού. Άποψη δική μας είναι οι παίκτες να πηγαίνουν στο εξωτερικό σε φάση της καριέρας τους που να μπορούν να διεκδικήσουν χρόνο συμμετοχής και βασικό ρόλο σε κάποια ομάδα».

Επιπλέον, δήλωσε αντίθετος με τις δοκιμές νεαρών παικτών, οι οποίες όπως είπε ξεκάθαρα είναι “για να ξοδεύουν χρήματα οι γονείς”:

«Αυτή η κατάσταση με τις δοκιμές νεαρών παικτών σε ομάδες με βρίσκει τελείως αντίθετο. Είναι ο εύκολος τρόπος για να ξοδεύουν χρήματα οι γονείς.
Δεν συμφωνώ με τα δοκιμαστικά που γίνονται».

Δουλειά και υπομονή, από τα 1.000 παιδιά θα παίξει ποδόσφαιρο επαγγελματικά μικρό ποσοστό

Τέλος, σχολίασε τα τμήματα υποδομής σημειώνοντας ότι χρειάζεται δουλειά και υπομονή, ενώ υπογράμμισε ότι λίγα από τα παιδιά θα γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες:

 «Γίνεται αρκετά καλή δουλειά σε πολλές ομάδες στα τμήματα υποδομής, αλλά οι γονείς πρέπει να πάψουν να προσδοκούν άμεση εξέλιξη και ευκαιρίες με συμμετοχές για τα παιδιά τους» ανέφερε αρχικά και έκλεισε λέγοντας:

«Χρειάζεται υπομονή, δουλειά και να γίνει κατανοητό ότι από τους 1.000 καλούς θα κάνει επαγγελματική καριέρα στο ποδόσφαιρο ένα μικρό ποσοστό. Κάποιοι ποδοσφαιριστές είναι άτυχοι, άλλοι έχουν τραυματισμούς. Γενικότερα, παίζουν ρόλο πολλές συγκυρίες. Συμβάλλουν πολλοί παράγοντες για να γίνει κάποιος ποδοσφαιριστής. Δεν παίζουν όλοι οι καλοί παίκτες ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό και υψηλό επίπεδο. Αρκετοί χάνονται για διάφορους λόγους και εξαιτίας διαφόρων παραγόντων…».

Συνέντευξη στον Γιώργο Παναγιωτίδη