Ορφανίδης: “Διαρκής βελτίωση στην Ακαδημία της ΑΕΚ”

576

Ο προπονητής των ομάδων Κ10, Κ11 και Κ12 της Ακαδημίας της ΑΕΚ, Στέλιος Ορφανίδης, μίλησε στο acadimies.gr και αναφέρθηκε σε διάφορα ενδιαφέροντα ζητήματα για τα τμήματα υποδομής της Ένωσης αλλά και γενικότερα για το χώρο του παιδικού ποδοσφαίρου.

Σχολίασε τη σχέση προπονητών-γονέων, ανέλυσε τις προοπτικές που υπάρχουν για τα παιδιά που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο σε πολύ μικρή ηλικία, ενώ επισήμανε και τη βελτίωση της ΑΕΚ στον τομέα των Ακαδημιών μετά την επιστροφή στη Super League.

Επίσης, μίλησε και για το επίπεδο του παιδικού ποδοσφαίρου στην Αθήνα γενικότερα.

Αρχικά είπε:

«Προπονούμαστε στο γήπεδο του Ερμή Λιοσίων. Είναι μία συνεργαζόμενη ομάδα με το δίκτυο ακαδημιών της ΑΕΚ. Προπονούμαστε εκεί. Η Κ12 που έχει 22 παιδιά κάνει 3 προπονήσεις την εβδομάδα, η Κ11 που έχει 15 κάνει 3 προπονήσεις εβδομαδιαίως, όπως και η Κ10 που διαθέτει 17 παιδιά και είναι το πιο μικρό ηλικιακά τμήμα του συλλόγου. Η Κ12 αγωνίζεται στο παιδικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών, ενώ οι δύο μικρότερες ομάδες της Ακαδημίας, Κ11 και Κ10, παίζουν σε διάφορα τουρνουά».

Για τη σχέση του με τους γονείς των παιδιών ως προπονητής της ακαδημίας και το αν αυτοί επεμβαίνουν, ανέφερε:

«Είναι ανάλογα πώς τους εκπαιδεύεις. Δεν έχουμε επαφή μαζί τους εμείς αλλά με τα παιδιά. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία σχέση. Επειδή είναι και πολύ μικρής ηλικίας τα τμήματα που έχω εγώ, υπάρχει μια συνεργασίας, όχι ως προς το αγωνιστικό, αλλά κυρίως σε θέματα διατροφής, εκπαίδευσης, συμπεριφοράς και άλλα τέτοιου είδους. Εμείς από την πλευράς μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε ό,τι γνωρίζουμε».

Για τις προοπτικές που υπάρχουν για τα παιδιά και τι θα τους έλεγε σε τόσο νεαρή ηλικία:

«Θα έλεγα ότι εφόσον κάνουν κάτι που το αγαπούν, το ποδόσφαιρο, να συνεχίσουν να το κάνουν. Σε αυτές τις ηλικίες βέβαια το βλέπουν πιο πολύ σαν παιχνίδι και όχι σαν επάγγελμα. Άρα, εμείς πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι εκτός από παιχνίδι είναι και η πειθαρχεία. Είναι ένα παιχνίδι με κανόνες. Πρέπει να πειθαρχούν όταν παίζουν. Και από  κει και πέρα κάθε παιδί θα φτάσει όπου μπορεί. Αυτό εξαρτάται βέβαια από πολλούς και διάφορους παράγοντες».

Για την κατάσταση στην ΑΕΚ μετά τον υποβιβασμό και την επιστροφή:

«Τυχαίνει να ήμουν στην ΑΕΚ και πριν τον υποβιβασμό στη Γ΄ Εθνική και να βρίσκομαι στην ομάδα και σήμερα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο. Κάθε χρόνο υπάρχει όλο και καλύτερη οργάνωση. Πλέον μπορούμε να πούμε ότι η ΑΕΚ διαθέτει πολύ καλά τμήματα υποδομής. Χρόνο με το χρόνο υπάρχει βελτίωση και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Για τις επιλογές παικτών:

«Γίνονται δοκιμαστικά, η ομάδα έχει σκάουτερ που βλέπουν παιχνίδια και αναζητούν ταλαντούχους νέους ποδοσφαιριστές, κάποια παιδιά δοκιμάζονται στις προπονήσεις και γενικότερα γίνονται προσεκτικά και οργανωμένα οι επιλογές παικτών».

Για το επίπεδο στα τμήματα υποδομής ποδοσφαιρικών ομάδων στην Αθήνα:

«Σίγουρα υπάρχει βελτίωση σε σύγκριση με μία δεκαετία πριν. Εκπαιδεύονται καλύτερα και οι προπονητές τα τελευταία χρόνια. Και σε τομείς εξωαγωνιστικούς όπως η συμπεριφορά, αλλά και στο αγωνιστικό κομμάτι. Σίγουρα όταν ενδιαφέρονται άνθρωποι και κάνουν κάτι με μεράκι, σε όποιο πόστο και αν εργάζονται, γίνονται θετικά πράγματα. Γενικότερα υπάρχει ένα θετικό κλίμα, ανοδικό. Βέβαια υπάρχουν προβλήματα, που βλέπουμε καθημερινά, όπως με τα γήπεδα, αλλά όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε είναι λογικό να υπάρχουν στην Ελλάδα της κρίσης, που επηρεάζει και στο παιδικό ποδόσφαιρο».

Τέλος, μέσω του acadimies.gr ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές με υγεία σε όλο τον κόσμο.

Συνέντευξη στον Γιώργο Παναγιωτίδη