Με 48 ομάδες το Μουντιάλ του 2026

316

Η FIFA εξέδωσε ανακοίνωση και γνωστοποίησε πως το Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αποφάσισε παμψηφεί την αύξηση των ομάδων από 32 σε 48 απ’ το Μουντιάλ του 2026.

Οι κοσμοϊστορικές αλλαγές στο Παγκόσμιο Κύπελλο λαμβάνουν “σάρκα και οστά”. Η FIFA εξέδωσε μία λιτή ανακοίνωση και ενημέρωσε πως το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αποφάσισε παμψηφεί την αύξηση των ομάδων από 32 σε 48 απ’ το Μουντιάλ του 2026.

Η είδηση ήταν γνωστή εδώ και καιρό, αλλά πλέον παίρνει επίσημο χαρακτήρα. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο είχε αναφερθεί πρόσφατα στην νέα μορφή που επρόκειτο να πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερο ποιότητα και σίγουρα περισσότερα έσοδα: “Στο νέο Μουντιάλ των 48 ομάδων, η ποιότητα θα είναι μεγαλύτερη, διότι οι 32 ομάδες θα πρέπει να περάσουν μέσα από πλέι οφ. Η ποιότητα θα αυξηθεί και δεν θα μειωθεί“.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, πλέον θα υπάρχουν 16 όμιλοι των 3 ομάδων. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο φορμάτ θα γίνουν γνωστές μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το Μουντιάλ θα έχει διάρκεια 32 ημερών, θα διεξαχθούν συνολικά 80 παιχνίδια, ενώ οι αγώνες των ομίλων, σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα πηγαίνουν απευθείας στη διαδικασία των πέναλτι για να αναδειχθεί νικητής. Από κάθε όμιλο θα προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχουν νοκ άουτ αγώνες μέχρι το μεγάλο τελικό.

Όσον αφορά στον αριθμό των χωρών που θα στέλνει κάθε Ομοσπονδία, όπως είναι λογικό, αυξάνονται σημαντικά. Συγκεκριμένα, η Ευρώπη θα στέλνει πλέον 16 αντί για 13, η Αφρική 9 αντί για 5, η Ασία θα αποκτήσει 4 περισσότερες εκπροσώπους, ενώ σε ό,τι αφορά στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική πιθανότατα θα υπάρξουν 12 εγγυημένες θέσεις και 2 μέσω πλέι οφ.

Γράφημα: