Αλήθεια, μέχρι πότε ο ΠΑΟΚ θα επιμένει να απαντά, «ο Τσίμιροτ δεν πωλείται», στις έντονες πιέσεις μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ; Το περασμένο καλοκαίρι απέρριψε πρόταση της Βέρντερ ύψους 4 εκατ. ευρώ, στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ούτε που ασχολήθηκε με μια μικρότερη οικονομικά πρόταση πάλι από γερμανική ομάδα, ωστόσο αν ο μέσος από την Ερζεγοβίνη συνεχίζει να κάνει «θαύματα» με την ασπρόμαυρη φανέλα, τότε σύντομα η διοίκηση θα βρεθεί μπροστά σ’ ένα τεράστιο δίλημμα: Τον δίνεις ή δεν τον δίνεις;
Η ασπρόμαυρη ΠΑΕ κι ο Λούμπος Μίχελ, πάντως, φρόντισαν να «πάρουν τα μέτρα τους». Η ανανέωση των όρων συνεργασίας, το Νοέμβριο του 2016, με το σερβικής (έστω κι αν παίζει στην εθνική ομάδα της Βοσνίας) προέλευσης «μηχανάκι» και η επέκταση του συμβολαίου μέχρι το καλοκαίρι του 2019, είχε ως στόχο να στείλει μήνυμα στις ενδιαφερόμενες ομάδες του εξωτερικού. Γιατί, για το εσωτερικό δεν τίθεται καν συζήτηση.
Όπως ακριβώς και δεν συζήτησαν την τρελή απαίτηση του Μπεκάλι, να είναι ένα από έμψυχα ανταλλάγματα στη μεταγραφή του Φερνάντο Βαρέλα! Είπαμε, ο Ρουμάνος παράγοντας είναι ξύπνιος, αλλά «ΟΚ» στην Τούμπα ξέρουν πολύ καλά με τι έχουν να κάνουν και ποια είναι η πραγματική αξία του «Τσίμι». Κάπως έτσι το «όχι» στις προτάσεις της Ρεν και της Σασουόλο, τον περασμένο Δεκέμβριο, έμοιαζε με εύκολη υπόθεση.
Εδώ και καιρό το όνομά του Τσίμιροτ μπορεί να βρίσκεται στις λίστες κορυφαίων ατζέντηδων, αλλα ο ΠΑΟΚ δεν κινδυνεύει να τον χάσει δίχως να χρυσοπληρωθεί. Στην Τούμπα ξέρουν την πραγματική αξία του, βλέπουν την εξέλιξή του, αλλά δεν βιάζονται. Όπως δε βιάζεται ούτε ο ίδιος, ένα παιδί χαμηλών τόνων, που δεν πετάει στα σύννεφα. Η περίπτωσή του μπορεί να έχει αρκετές ομοιότητες μ’ αυτή του Γκάρι Ροντρίγκες, όμως εδώ μιλάμε για έναν προσγειωμένο ποδοσφαιριστή, που κάποια στιγμή θα δει την τιμή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να εκτοξεύεται.
Το «χρυσό» deal του Φρανκ Αρνεσεν
Ο Φρανκ Αρνεσεν, πριν από δύο καλοκαίρια, ταξίδεψε «με τα λεφτά στο χέρι» μέχρι το Σαράγεβο για να τον κλείσει και να τον πάρει «μέσα από τα χέρια» του Ερυθρού Αστέρα, που είχε φτάσει κοντά στην απόκτησή του. Ο Γκόικο ήταν ο μεγάλος έρωτας του Δανού παράγοντα. Οι εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα της Βοσνίας και κάποιες σκόρπιες παρουσίες στα ευρωπαϊκά κύπελλα τον είχαν κάνει γνωστό στην ποδοσφαιρική πιάτσα. Εκεί, που ο πρώην αθλητικός διευθυντής… αποτρελάθηκε ήταν όταν πήρε στα χέρια του τα εργομετρικά του Τσίμιροτ.
Η διαπραγμάτευση με το Μαλαισιανό ιδιοκτήτη της Σαράγεβο, Βίνσεντ Ταν, ουκ ολίγες φορές έφτασε στα όρια του ναυαγίου. Ο Άρνεσεν πίεσε, έπαιξε κι αυτός το δικό του παιχνίδι τακτικής, διαρρέοντας την απόσυρση του ΠΑΟΚ, αλλά ήταν σίγουρο πως θα επέστρεφε. Την ίδια στιγμη η FK Σαράγεβο «έριχνε στο τραπέζι» προτάσεις από το Αμβούργο, τη Βασιλεία και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με απώτερο στόχο να ανεβάσει την τιμή, ενώ στα μέρη μας, εδώ στην έχω για όλα άποψη Θεσσαλονίκη, λίγοι ήταν αυτοί που είχαν πεισθεί ότι η αξία ενός ποδοσφαιριστή από τη Βοσνία είναι πάνω από 1.000.000 ευρώ. Θεωρούσαν πολλά τα λεφτά, λες κι αυτοί θα τα έδιναν, με τους Κροάτες να μην μπορούν να ανέβουν πάνω από τις 600.000 και 20% ποσοστό μεταπώλησης.
Τελικά, το deal Άρνεσεν – Ταν έκλεισε στις 17 Αυγούστου του 2015. Η ομάδα του Σαράγεβο είχε πετύχει τον σκοπό της, το ίδιο και ο Δανός παράγοντας που είχε ποντάρει πολλά πάνω στον Τσίμιροτ (προ)βλέποντας το μέλλον. Δεν τον απασχολούσε καν ότι δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των πλέι οφ του Europa League κόντρα στην Μπρόντμπι. Ο μικρούλης Βόσνιος, με τα σπαστά αγγλικά, είδε την αξία του να φτάνει στα 1,3 εκατ. ευρώ, η αγαπημένη του FK Σαράγεβο διατηρούσε (και διατηρεί) το 25% από την επόμενη πώλησή του, ενώ άλλες 300.000 ευρώ είχαν δοθεί σε διάφορα γραφεία ατζέντηδων.
Το παιδί από το Τρέμπινιε είχε γράψει τη δική του ιστορία και μέχρι σήμερα η πώληση του στον ΠΑΟΚ αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του βοσνιακού ποδοσφαίρου! Οι πρώτες απολαβές του ήταν 350.000 ευρώ, χωρίς τα μπόνους, αλλά με την υπογραφή του νέου συμβολαίου τον περασμένο Νοέμβριο, το ποσό σχεδόν διπλασιάστηκε, με τη ρήτρα αποδέσμευσης του να φτάνει, πλέον, τα 6 εκατ. ευρώ.
Ο Μποντιρόγκα, ο Ντανίλοβιτς και ο… Στάροβιτς!
Η πόλη του Τρέμπινιε, στην ανατολική πλευρά της Ερζεγοβίνης, είναι γνωστή για την ιστορική γέφυρα της, που χτίστηκε επί Τίτο, αλλά και για τους τεράστιους αθλητές που έχει βγάλει η περιοχή. Άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί και μπασκετομάνα. Προσέξτε πόσων σπουδαίων καλαθοσφαιριστών η σκούφια τους κρατάει από εκεί: Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Σάσα Ντανίλοβιτς, Βλάντιμιρ Ραντμάνοβιτς.
Αφήστε, που πριν λίγες μέρες ο Τσίμιροτ υποδέχθηκε στη Θεσσαλονίκη, τον κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερο, Σάσα Στάροβιτς, έναν από τους πολλούς αστέρες του πρωταθλητή στο βόλεϊ ΠΑΟΚ. Συγχωριανός του κι αυτός!
Εκεί ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα έχει δημιουργήσει το δικό του καμπ μπάσκετ και κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνονται ταλέντα ηλικίας 12 έως 18 ετών από όλα τα μέρη του κόσμου. «Το Τρέμπινιε θα είναι πάντα μέρος του εαυτού και της οικογένειας μου», είχε δηλώσει πριν δύο χρόνια ο πρώην σούπερ σταρ του Παναθηναϊκού.
Και προφανώς, ο «Τσίμι» ξέρει… πολλά κιλά μπάσκετ. Αυτό μας έλειπε. Όταν ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τη γιορτή των 90 χρόνων, καμάρωνε για μια φωτογραφία που βγήκε με τον «Ντούντα» στον κήπο του «Μακεδονία Παλλάς».
Εξωπραγματικά νούμερα
Η επιμονή του Άρνεσεν έφερε στα μέρη μας, ένα σύγχρονο «box to box» μέσο, έναν ποδοσφαιριστή με άψογο χειρισμό της μπάλας και με τα δύο πόδια, ενίοτε δυνατό σουτ (θυμηθείτε την γκολάρα του στο Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-2 της περσινής σεζόν), που παίζει γρήγορα και κάθετο ποδόσφαιρο, έναν αθλητή και πατάει κάθε εκατοστό του γηπέδου, με απίστευτες και κάποιες στιγμές ανεξάντλητες δυνάμεις. Τρία σ’ ένα…
Το παράπονο των ΠΑΟΚτσήδων είναι ότι δεν «πατάει» συχνά στην αντίπαλη περιοχή. Αν το έκανε με την ίδια επιτυχία και αυτό, τότε πολύ απλά δε θα έβγαζε το ψωμί του στην ελληνική Super League, αλλά σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Η εξέλιξη και η βελτίωση του, πάντως, είναι άκρως εντυπωσιακή. Δεν έχει καμία σχέση με τον χαμηλών τόνων ποδοσφαιριστή, που εμφανίστηκε στην Τούμπα και στο ντεμπούτο του κόντρα στην Ξάνθη, στις 23 Αυγούστου του 2015, είδε το πόδι του να διαλύεται! Έμεινε για πάνω από τρεις μήνες εκτός γηπέδων, τότε, με βαριά θλάση δευτέρου βαθμού στον προσαγωγό, πρώτου βαθμού στον λαγονοψοΐτη και πρόβλημα στον τένοντα! Τι, άλλο να πάθαινε…
Ο Τσίμιροτ είναι βασικό και αναντικατάστατο «εργαλείο» στα χέρια του Βλάνταν Ίβιτς. Εχει το απόλυτο «10 στα 10» στην Ευρώπη, όπου έχασε μόλις εννιά λεπτά στην εντός έδρας ήττα με 0-1 από την Καραμπάχ. Πήρε κάποιες ανάσες στο κύπελλο, όπου έπαιξε στα δύο από τα πέντε παιχνίδια, ενώ συνολικά έχει αγωνιστεί σε 29 από τα 33 επίσημα ματς του ΠΑΟΚ, με 2.396 λεπτά συμμετοχής
Ο «Τσίμι» εκτός γηπέδων
Στο χορτάρι μπορεί να τρέχει ασταμάτητα, ωστόσο στην προσωπική ζωή του έχει επιλέξει να κρατάει χαμηλούς τόνους. Οδηγάει μια Audi A5 και είναι αφοσιωμένος στη γυναίκα της ζωής του, την πανέμορφη συμπατριώτισσα του Νεβένα Γιάγκοντιτς.
Το όνομά του απουσιάζει από το κοσμικό ρεπορτάζ, ενώ δεν ακούγεται ούτε στα κουτσομπολιά της πόλης. Αντίθετα, θα το δείτε να είναι δίπλα σε φιλανθρωπικές πράξεις, που δεν τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας.
Τα Χριστούγεννα του 2015, με τα πρώτα λεφτά από τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ, δώρισε έναν ολόκληρο ποδοσφαιρικό εξοπλισμό στην FK Velez από το Νεβεσίνιε, όπου πριν από τον εμφύλιο η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν οι Σέρβοι.
Ο Γκόικο στηρίζει έμπρακτα κινήσεις και επενδύσεις γύρω από την ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη της Ερζεγοβίνης. Λίγους μήνες αργότερα εξέφρασε εμπράκτως την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφει για την FK Σαράγεβο, με τη δωρεά ύψους 3.000 ευρώ για την κατασκευή προκατασκευασμένων αποδυτηρίων στο προπονητικό κέντρο της ομάδας στην περιοχή του Μπουτμίρ.
Στα μάτια των οπαδών της Σαράγεβο παραμένει ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα, δύο σχεδόν χρόνια από την ημέρα που έφυγε για τη Θεσσαλονίκη, κι αυτό έχει την εξήγησή του. Το Νοέμβριο του 2014, λίγο πριν κάνει την πρώτη του εμφάνιση με την εθνική ομάδα της Βοσνίας στον αγώνα με το Ισραήλ, η ομάδα της FK πετύχαινε μια σπουδαία νίκη επί της Ζελέζνιτσαρ στο ντέρμπι μίσους της πόλης. Κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, ο Τσίμιροτ τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά παρέμεινε στο γήπεδο δίπλα στην ομάδα μέχρι το τέλος του αγώνα, ο οποίος σημαδεύτηκε από μεγάλης έκτασης επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς και την αστυνομία.
Η συνέχεια δόθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σεράγεβο, όπου ο «Τσίμι» συναντήθηκε με τους τραυματισμένους οπαδούς της FK, φωτογραφήθηκε και γιόρτασαν επί τόπου τη νίκη της ομάδας τους.
Η σύγκριση με τον Μουσλίμοβιτς
Ερχόμενος το καλοκαίρι του 2015 στη Θεσσαλονίκη άκουγε διαρκώς από τους φίλους του ΠΑΟΚ να του μιλούν για τον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς. Το «αλάνι» έχει πάντα μια θέση στις καρδιές των ΠΑΟΚτσήδων, κάτι που το κατάλαβε από την πρώτη στιγμή. «Ολοι μου μιλούσαν και με σύγκριναν με τον Μουσλίμοβιτς. Έδωσε τα πάντα για την ομάδα και απέκτησε τον σεβασμό όλων των φιλάθλων, κάτι που ήθελα από την πρώτη στιγμή να πετύχω και εγώ», είχε πει τότε χαρακτηρίζοντας το κοινό της Τούμπας «κάτι το μοναδικό!» .
Ούτε ο ίδιος το περίμενε, αλλά το αντιλήφθηκε από τις πρώτες στιγμές του στη νέα του ομάδα. «Είναι εξαιρετικά πιστοί στο σύλλογο και πάντα είναι μαζί μας και μας υποστηρίζουν», εξηγεί.
Πηγή: gazzetta.gr