Γιατί να την «πληρώνουν» οι Νέοι, όταν υποβιβάζονται οι Άνδρες;

404

Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου

Η πρόσφατη αποχώρηση του Πανθρακικού από το Πρωτάθλημα της Football League, έφερε ξανά το θέμα στην επιφάνεια και αφορά στην ομάδα Νέων της Κομοτηνής που αδόκητα «πληρώνει» το… μάρμαρο.

Πέρσι το χορό των αποχωρήσεων άνοιξε η Νίκη Βόλου, για να ακολουθήσει ο ΟΦΗ από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Η οικονομική δυσπραγία και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οδήγησαν κι άλλες διοικήσεις στην απόφαση να κοινοποιήσουν στη διοργανώτρια αρχή την αποχώρησή τους.

Ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν πρόπερσι με Πιερικό και Πανηλειακό, καθώς και πέρυσι με Ολυμπιακό Βόλου κι Εργοτέλη κι αν πάμε μερικά χρόνια πίσω, θα βρούμε κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Οι ποδοσφαιριστές των ανδρικών ομάδων αποχωρούν από το σύλλογο σε συγκινησιακό κλίμα, αντιμαχόμενοι τα μύρια όσα προβλήματα, όσο και το… ανίκητο της δεδομένης κατάστασης, και αναζητούν τη νέα τους στέγη.

Η οριστικής αποχώρηση όμως των συλλόγων από το οικείο τους Πρωτάθλημα, σηματοδοτεί και τις αντίστοιχες αλυσιδωτές αντιδράσεις στις ομάδες Νέων καθώς επίσης και στα τμήματα υποδομής τους.

Οπως γίνεται αντιληπτό από τις γενικότερες αποφάσεις του Συνεταιρισμού της Superleague, (που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2006 προκειμένου να αναλάβει τη διοργάνωση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης της χώρας μας), όταν η “πρώτη” ομάδα αποχωρεί από το Πρωτάθλημα, μοιραία αποχωρούν και δεν επιτρέπεται να αγωνίζονται και τα αντίστοιχα τμήματά υποδομής της. Το ίδιο ισχύει σε όλες τις κατηγορίες…

Συνεπώς, όπως ακριβώς έγινε και με όλες τις ομάδες που αποχώρησαν ή υποβιβάστηκαν, έτσι συνβαίνει και με τα τμήμα Νέων του Πανθρακικού. Οι αντίπαλοι που συνεχίζουν κανονικά τους αγώνες τους, θα πάρουν τους τρεις βαθμούς άνευ αγώνα…

Dura lex, sed lex, όπως θα έλεγαν και οι Ρωμαίοι. Το να είσαι νομοθέτης, είναι η πιο εκλεπτυσμένη μορφή τυραννίας, καθώς όταν ο νόμος και η ηθική συγκρούονται μεταξύ τους, ο πολίτης έχει τη σκληρή επιλογή είτε να χάσει την αντίληψή του περί ηθικής, είτε τον σεβασμό του προς τους νόμους.

Είμαι σίγουρη, πως όλα αυτά τα παιδιά που συγκρότησαν τα τμήματα Νέων και οι ομάδες τους αποχώρησαν μεσούσης της σεζόν, ή μετά από ατυχή αποτελέσματα υποβιβάζονται και δεν επιτρέπεται πλέον να αγωνίζονται στα δύο Πρωταθλήματα Νέων των επαγγελματικών κατηγοριών της χώρας, θα έχουν νιώσει για τα καλά την πικρή γεύση του ποδοσφαίρου…

Οπως είναι γνωστό, το Πρωτάθλημα των Κ20 αποτελεί τον προθάλαμο ανάδειξης νέων παικτών της Super League, η οποία καλύπτει και τα έξοδα. Υπάρχει συγκεκριμένο ποσό στη χορηγία, το οποίο είναι δεσμευμένο για να καλύπτει τα έξοδα διεξαγωγής των πρωταθλημάτων υποδομής. Και στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται και αυτά για τη μετακίνηση και τη διαμονή των αποστολών.

Ενδεχομένως, και σύμφωνα με τα στατιστικά που προάγουν και επιβραβεύουν τον θεσμό της διοργανώτριας, το μέλλον του ποδοσφαίρου μας βρίσκεται σ’ αυτές τις “επαγγελματικές” κατηγορίες Νέων. Από αυτές άλλωστε περιμένουμε να “βγουν” και να αναδειχθούν μέσα από τα ματς, να “αναγκάσουν” οι νεαροί παίκτες που απαρτίζουν τα ρόστερ τον εκάστοτε προπονητή της πρώτης ομάδας να τα προβιβάσει και να τους δώσει την ευκαιρία…

Οταν λοιπόν σε μια στιγμή εξαφανίζονται ΟΛΑ αυτά τα τμήματα από το χάρτη της διοργάνωσης χάνοντας “στα χαρτιά” τα ματς… για ποια πρόοδο και ανάδειξη ταλέντων μιλάμε;

Οταν όλες αυτές οι ομάδες που με τόσο κόπο, χρήμα, πόνο και ιδρώτα χτίστηκαν το καλοκαίρι, για να δείξουν, να διεκδικήσουν με αξιώσεις τίτλους, νίκες και διακρίσεις ως τη λήξη της διοργάνωσης, διαγράφονται από τους συμμετέχοντες καθώς δεν έχουν πια αντικείμενο και λόγο ύπαρξης, πρέπει να “πονάμε” όλοι…

Αναφερόμενη στο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν οι “Κ20” εκδόσεις, όλων των ομάδων της Superleague, το οποίο ακολουθεί το πρόγραμμα, αλλά και τη μοίρα του πρωταθλήματος των “Ανδρών”, μαζί τους παίρνει η… μπάλα και τους μικρότερους Κ17 και Κ15. Ετσι κι αλλιώς τα πιτσιρίκια συμμετέχουν στα Τοπικά Πρωταθλήματα των ΕΠΣ ή σε ολόχρονα τουρνουά.

Η αναστάτωση, η πικρία, η απογοήτευση είναι δεδομένα για όλους τους εμπλεκόμενους: ποδοσφαιριστές, προπονητές, στελέχη, γονείς, παράγοντες…

Ακράδαντα λοιπόν υποστηρίζω, και το “φωνάζω” σε όλους τους τόνους, ότι κάποτε πρέπει να βρεθεί μια λύση, μία φόρμουλα, να επινοηθεί μία ξεκάθαρη πατέντα ώστε να απεμπλακούν οι ομάδες Νέων από τα Πρωταθλήματα των “πρώτων” ομάδων, των ανδρών, δηλαδή.

Οπως το πέτυχε η Κύπρος, εφαρμόζοντας τα πρότυπα των Αγγλων.

Οι ομάδες Νέων που απαρτίζουν τα Πρωταθλήματα Υποδομής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, δρουν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ συγκροτώντας ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ.

Οι ομάδες Νέων διαβαθμίζονται ανάλογα με τη δική τους πορεία, και ανεβαίνουν ή πέφτουν με βάση τη βαθμολογική τους θέση και όχι με γνώμονα το βαθμολογικό απολογισμό της ομάδας ανδρών του Σωματείου τους, ή την αποχώρησή του. Επίσης τα Πρωταθλήματα Παίδων Κ17, Κ15 και Κ13 διοργανώνονται Περιφερειακά και με την ολοκλήρωση της κάθε Κατηγορίας, διεξάγεται η τελική φάση.

Οι προτάσεις μπορούν να είναι πολλές, δημιουργικές και ρεαλιστικές ώστε να αναδείξουν, να αναπτύξουν και να συμβάλουν στην πρόοδο του ποδοσφαίρου μας. Αλλωστε, διαρκώς αναμασάμε την ίδια λιωμένη πια καραμέλα παραδεχόμενοι ότι το μέλλον βρίσκεται στις υποδομές!

Ας το αποδείξουμε κάνοντας κάτι ανατρεπτικό… στην πράξη και όχι στα λόγια.

*Θυμίζω ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), να καλύπτει τα Πρωταθλήματα Νέων και Παίδων πάρθηκε την περίοδο 2012/2013.
Τα Πρωταθλήματα Νέων U-21 διοργανώνονται ξεχωριστά με τη συμμετοχή να είναι υποχρεωτική.

Συγκεκριμένα είναι τρία Πρωταθλήματα (Α’, Β’, Γ’ Κατηγορίας) Νέων U-21. Με αυτή τη σημαντική αλλαγή δημιουργούνται νέα δεδομένα και αυξημένα κίνητρα για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές των Ακαδημιών των Σωματείων της Κύπρου. Από κάθε Κατηγορία υποβιβάζονται τέσσερις ομάδες και τις αντικαθιστούν οι τέσσερις πρώτες ομάδες της κατάταξης από την αμέσως επόμενη Κατηγορία.

Και για να το πάω και λίγο παρακάτω, αναφέρω ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία διοργανώνει Προαιρετικό Κύπελλο Νέων U-21 Α’, Β’, Γ’ Κατηγορίας. Οι αγώνες στη διοργάνωση αυτή είναι μονοί, γίνονται με σύστημα νοκ άουτ και διεξάγονται μετά το τέλος των Παγκυπρίων Πρωταθλημάτων Νέων U-21 A΄, Β΄, και Γ΄ Κατηγορίας…

Ίδιο το σύστημα διεξαγωγής του Πρωταθλήματος Νέων U-21 Α’ Κατηγορίας και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2016 – 2017. Το Πρωτάθλημα διεξάγεται σε δύο γύρους και με την ολοκλήρωση του οι τρεις τελευταίες ομάδες της κατάταξης θα υποβιβαστούν και τις θέσεις τους θα πάρουν οι τρεις πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογίας του Πρωταθλήματος Νέων Β’ Κατηγορίας.

Εμείς εδώ μόνο για απαξίωση των υποδομών μπορούμε σήμερα να μιλάμε. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να πάμε παρακάτω, και να διαχωρίσουμε τις υποδομές από τις αντρικές ομάδες, μήπως και αλλάξει κάτι, δε νομίζετε;