Πριόνας: “Βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία”

309

Στη Γαλλία βρίσκεται η Εθνική Κορασίδων για να συμμετάσχει στη φάση Elite του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2017, στον οποίο θα αντιμετωπίσει την Ρωσία, το Βέλγιο και, φυσικά, τη διοργανώτρια χώρα.

Η Εθνική Ομάδα κατάφερε να πάρει την πρόκριση ως επικεφαλής του 2ου ομίλου εναντίον της Σουηδίας, της Μάλτας και του Μαυροβούνιου. Η Γαλλία τερμάτισε πρώτη στον 6ο όμιλο, το Βέλγιο στον 9ο και η Ρωσία προκρίθηκε, μέσω των αγώνων του 8ου ομίλου, ως η καλύτερη 3η όλων των προκριματικών γκρουπ.

Λίγο πριν από την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Αντώνης Πριόνας, μίλησε στο epo.gr για την προσεχή πρόκληση των κοριτσιών:

Πώς έχει εξελιχθεί η προετοιμασία;

Είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, διότι είχαμε πιο πολλές συγκεντρώσεις ως ομάδα, ενώ για πρώτη φορά δώσαμε και φιλικούς αγώνες. Με λίγα λόγια, είχαμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε καλύτερα τα κορίτσια και, χάρη στις πρόσθετες προπονήσεις, να διευρύνουμε τις επιλογές μας.

Η ομάδα προσέρχεται σε ένα προκριματικό Τουρνουά. Τι πιθανότητες πρόκρισης υπάρχουν;

Δεν είναι οι ίδιες με τις άλλες ομάδες. Είναι περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διότι έχουμε πιο ώριμη ομάδα, αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια τις πιθανότητές μας.

Τι σημαίνει “έχουμε πιο ώριμη ομάδα”;

Η μεγαλύτερη διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι παίκτριές μας έχουν αρχίσει να αγωνίζονται στους συλλόγους τους. Παρότι είναι μικρότερης ηλικίας, οι υπεύθυνοι των ομάδων είδαν ότι τα κορίτσια της Εθνικής αξίζουν ευκαιρίες και άρχισαν να τα χρησιμοποιούν.

Με δεδομένες τις δυσκολίες πρόκρισης, καθώς επίσης ότι γυναικεία ομάδα δεν έχει προκριθεί σε τελική φάση, ποιος είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για την Εθνική Κορασίδων;

Ένας ρεαλιστικός στόχος είναι να πάμε καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Είναι και διαχρονικός αυτός ο στόχος μας. Δηλαδή, να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτερη ομάδα. Αρχικά, σκοπός μας ήταν να παίρνουμε προκρίσεις στη φάση Elite. Ο επόμενος είναι να σημειώσουμε κάποια θετικά αποτελέσματα και να ανέβουμε στην ευρωπαϊκή βαθμολογία. Βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία κάθε χρόνο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της “φουρνιάς” των Κορασίδων;

Δεν θέλω να μιλήσω μόνο για αυτή τη φουρνιά. Οι γεννηθείσες από το 1999 έως το 2002 πολύ καλές παίκτριες. Έχουν το πλεονέκτημα ότι γυμνάζονται από μικρές και ελπίζουμε πολλά αναβαθμίζοντας τις υποδομές. Πιστεύω δε ότι πολλά από αυτά τα κορίτσια θα φτάσουν μέχρι την Εθνική Γυναικών, όπως επίσης ότι θα καταφέρουν να αγωνιστούν σε συλλόγους του εξωτερικού. Υπάρχουν, πάντως, και κάποιες ατέλειες. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση από τις ομάδες. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, αλλά αν μη τι άλλο καλό θα ήταν να δίνουμε στα κορίτσια τα βασικά, όπως, για παράδειγμα, σωστά γήπεδα για να προπονηθούν. Επίσης, δεν θα πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση τα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια της ίδια ηλικίας και να τα διαχειριζόμαστε με επιείκεια στην προπόνηση λέγοντας “εντάξει, κοριτσάκια είναι”. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται μόνο στο ποδόσφαιρο και όχι στα άλλα αθλήματα.  Πάντως, βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη εισροή πολλών νέων κοριτσιών στο ποδόσφαιρο και αυτό είναι κάτι που θα μας βοηθήσει.