10 ιδιόμορφα ποδοσφαιρικά γήπεδα του κοσμου

929

Έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τα γήπεδα σαν “το δεύτερο μας σπίτι” και είναι γεγονός αφού παιρνούμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας σε αυτά. Σκέφτηκες ποτέ όμως τι συμβαίνει με την αρχιτεκτονική των γηπέδων; έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα χωρίς “συμβατικά” χωρίς ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές πινελιές αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Γι΄αυτό και μέσα από μια μικρή έρευνα βρήκαμε για σένα τα 10 πιο παράξενα γήπεδα ποδοσφαίρου στον κόσμο και σου τα παρουσιάζουμε!

1Γήπεδο μέσα στη θάλασσα ξαναείδες;

imgur.com

Στη Σιγκαπούρη αποφάσισαν πως δεν θέλουν ένα κανονικό γήπεδο. Κάπως έτσι, έφτιαξαν ένα γήπεδο 30 χιλιάδων του οποίου οι κερκίδες είναι πάνω στη γή αλλά ο αγωνιστικός χώρος επιπλέει κυριολεκτικά πάνω στο νερό! Άσε που φρόντισαν να το κάνουν όσο πιο στερεό γίνεται αφού βάσει προδιαγραφών ο αγωνιστικός χώρος μπορεί να αντέξει μέχρι και 9 χιλιάδες κόσμου πάνω του!

2Eco – stadium

theoriginalwinger.com

Οι Βραζιλιάνοι δείχνουν τον δρόμο για τα γήπεδα του μέλλοντος! Το eco – stadium, όπως είναι γνωστό, κατασκευάστηκε χωρίς ίχνος τσιμέντου αφού τα καθίσματα είναι ενωμένα κατευθείαν με το έδαφος! Εξ ου και το “οικολογικό στάδιο”! Χωρίς καμιά αμφιβολία πρόκειται για ένα πολύ όμορφο project, δεν νομίζεις;

3Όαση στο κέντρο της πόλης

sport24.gr

Όσοι είναι πραγματικοί φίλοι του ποδοσφαίρου νιώθουν πως ο βασιλιάς των σπορ είναι ο τρόπος τους να ξεφύγουν από την καθημερινότητα! Κάτι τέτοιο θα σκέφτονταν στην Βολιβία όταν δημιουργούσαν αυτό το γήπεδο αφού είναι μέσα στην καρδιά της πόλης! Ο κίνδυνος ένα σουτ να σπάσει τζάμι, όπως καταλαβαίνεις, είναι όχι απλά μεγάλος αλλά τεράστιος!

4Γήπεδο πάνω στο κύμα! 

vancouversun.com

Από την στιγμή που το παραπάνω γήπεδο βρίσκεται στα νησιά Φαρόε ήταν πολύ πιθανό να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα! Το συγκεκριμένο όμως είναι κυριολεκτικά δίπλα από τονΑτλαντικό Ωκεανό! Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του γηπέδου είχαν προσλάβει στο παρελθόν ένα βαρκάρη για να μαζεύει τις μπάλες που έφευγαν έξω από το γήπεδο. Λογικό ακούγεται!

5Μες τη μέση της ερήμου!

pinterest.com

Η αγάπη για το ποδόσφαιρο ανα τον κόσμο είναι τόσο μεγάλη που καμιά φορά και το πιο απλό είναι και το πιο όμορφο. Κάπου στην έρημο του Μαρόκου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Agdz αποφάσισαν πως απλά 2 γκολπόστ είναι αρκετά για να δημιουργηθεί ένα γήπεδο και το έκαναν! Το αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό όσο και το να βλέπεις το μεγαλοπρεπές Camp Nou! Απλά επειδή το ποδόσφαιρο είναι ωραίο στην απλότητα του!

6Γήπεδο – βράχος

sportarchitecture.tumblr.com

Το γήπεδο της Braga είναι από τα πλέον εντυπωσιακά παγκόσμια αφού χρειάστηκε να σκαλιστεί ο βράχος για να δημιουργηθεί! Με κερκίδες στις 2 μόνο πλευρές, τον βράχο πίσω από την μια εστία και την θέα της πόλης απ’ την άλλη, είναι πραγματικά απόλαυση να παρακολουθείς αγώνα εδώ!

7Πόλη μέσα σε γήπεδο γίνεται; Γίνεται!

twistedsifter.com

Οι Ιάπωνες, όπως και σε αρκετούς άλλους τομείς, πρωτοτύπησαν όσον αφορά και την αρχιτεκτονική των ποδοσφαιρικών γηπέδων! Στην Osaka, όπου και βρίσκεται αυτό το γήπεδο, αποφάσισαν να τοποθετήσουν μέσα στο γήπεδο (ναι, ΜΕΣΑ!) ένα κομμάτι της πόλης που έχει το δικό του, ιδιωτικό parking! Σκέψου να ξυπνάς το πρωί και να βρίσκεσαι μέσα σε γήπεδο, μαγεία!

8Βραβείο για τις πιο παράξενες κερκίδες εδώ, παρακαλώ!

stadiumpostcards.com

Η εναέρια φωτογραφία αυτού του γηπέδου στην Νότιο Αφρική αναδεικνύει όλο το μεγαλείο (ή την τρέλα) των Ρώσων αρχιτεκτόνων που το δημιούργησαν! Διεκδικεί (και μάλλον κατακτά με άνεση) το βραβείο για τις πιο παλαβές κερκίδες σε ποδοσφαιρικό γήπεδο αφού μάλλον άβολη κάνουν την παρακολούθηση ενός αγώνα παρά απόλαυση!

9Μίσο γήπεδο – μισό εμπορικό κέντρο!

pinterest.com

Το γήπεδο στην Vozdovac στη Σερβία είναι η χαρά κάθε άντρα που θέλει να πάει γήπεδο αλλά δεν αντέχει την γκρίνια της γυναίκας του. Οι πανέξυπνοι, λοιπόν, Σέρβοι αποφάσισαν να χτίσουν το γήπεδο στην οροφή ενός εμπορικού κέντρου! Με άλλα λόγια, πας να δείς ένα αγώνα, αφήνεις την γυναίκα σου να ψωνίζει και καθάρισες!

10“Έγειρε το γήπεδο” στην κυριολεξία!

twitter.com

Αν βλέπεις το γήπεδο κατηφορικό (ή ανηφορικό, ανάλογα με τον τρόπο που το βλέπεις) δεν έχεις πρόβλημα με την όραση σου! Όντως, το γήπεδο αυτό, που βρίσκεται στην Τενερίφη της Ισπανίας κερδίζει επάξια τον τίτλο του πιο κατηφορικού γηπέδου στον κόσμο! Τώρα, αν είναι ωραίο να παρακολουθείς αγώνα σε ένα τέτοιο γήπεδο μόνο οι κάτοικοι της περιοχής το ξέρουν!