Δ. Μαυρογενίδης: “Πολύ ταλέντο, δουλειά σε υποδομές, εκπαίδευση προπονητών και… γονέων”

170

Ο Δημήτρης Μαυρογενίδης παραχώρησε συνέντευξη στο acadimies.gr. Ο παλαίμαχος άσος του Άρη, του Ολυμπιακού και του Ηρακλή, μίλησε για το 6ο Πασχαλινό τουρνουά «Acadimies Golden Cup», στο οποίο συμμετέχει ως προπονητής της ομάδας Junior της Σχολής του Ολυμπιακού Μενιδίου.

Ακόμη, ο πρώην προπονητής του τμήματος Κ17 του Ολυμπιακού, αναφέρθηκε στους τομείς που χρειάζεται βελτίωση το παιδικό ποδόσφαιρο, τονίζοντας πως υπάρχει πολύ ταλέντο. Επίσης, σχολίασε την ανάδειξη νεαρών παικτών από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού τη φετινή σεζόν.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο acadimies.gr:

Στο σχόλιό του για το 6ο Πασχαλινό τουρνουά «Acadimies Golden Cup», είπε:

«Όλες οι εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με τη δραστηριότητα των παιδιών είναι πολύ σημαντικές. Όταν ειδικά ένα τουρνουά είναι και οργανωμένο, είναι ακόμα καλύτερες και οι συνθήκες. Εμείς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την παρουσία μας εδώ στη Θεσσαλονίκη. Ήρθαμε να γνωρίσουν κι άλλες ομάδες τα παιδιά, να έχουν άλλες παραστάσεις. Οπότε μέχρι τώρα όλα είναι πολύ καλά και συγχαρητήρια στους διοργανωτές του ΟΑΣΠΕ».

«Οικογένεια οι σχολές του Ολυμπιακού! Στόχος μας να υποστηρίξουμε τη Σχολή της Θεσσαλονίκης»

Για το γεγονός πως έχουν έρθει σε τουρνουά της Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά στην ιστορία, αρκετά τμήματα Σχολών Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού από όλη την Ελλάδα κι αν αυτό είναι κάπως… οξύμωρο, ανέφερε:

«Σε μια λογικά σκεπτόμενη χώρα δεν είναι καθόλου παράξενο. Εννοείται ότι η παρουσία των περισσότερων Σχολών του Ολυμπιακού τώρα στη Θεσσαλονίκη είναι και για να υποστηρίξει τη Σχολή μας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ταυτόχρονα γιατί στον Ολυμπιακό θεωρούμε ότι οι Σχολές και η κεντρική Ακαδημία είναι μια οικογένεια. Συνεπώς η έντονη παρουσία μας εδώ υπογραμμίζει κι αυτό το κομμάτι».

«Πολύ ταλέντο, δουλειά σε υποδομές, εκπαίδευση προπονητών και… γονέων»

Μιλώντας για το παιδικό ποδόσφαιρο της χώρας μας γενικότερα, τόνισε:

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στα ελληνικά γήπεδα. Θέλουμε όμως αρκετή δουλειά στις υποδομές γενικότερα ώστε να βελτιωθούν κι άλλο οι συνθήκες για τα παιδιά.
Επίσης, θέλουμε πολλή δουλειά στην εκπαίδευση των προπονητών, γιατί οι προπονητές σε αυτές τις ηλικίες πρέπει να είναι γνώστες της πραγματικότητας.
Αλλά το μεγάλο πρόβλημα δυστυχώς στην Ελλάδα και την κοινωνία μας είναι ότι πρέπει να εκπαιδευτεί και το περιβάλλον γύρω από τους μικρούς. Αυτό περιλαμβάνει και σημαίνει τους γονείς όπως επίσης και οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να επηρεάσει τις καταστάσεις. Εκεί έχουμε μεγάλο πρόβλημα και το βιώνουμε συχνά όλοι όσοι μετέχουμε στα τμήματα υποδομής…».

Για τα προβλήματα που δημιουργούν οι γονείς στα παιδιά των Ακαδημιών, επισήμανε:

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα! Δεν ξέρω αν γίνονται σωστά βήματα. Εκεί υπεύθυνες είναι οι Ακαδημίες και όσοι τις λειτουργούν. Καλό είναι να έχουν μια κοινή φιλοσοφία και να μπορούν να την υποστηρίξουν τελικά. Αυτό πολλές φορές μπορεί να φέρει σύγκρουση με έναν γονέα που δεν συμμορφώνεται, αλλά νομίζω πως από εκεί θα ξεκινήσει οποιαδήποτε αλλαγή».

«Με ενδιαφέρει η αναπτυξιακή ηλικία»

Σχετικά με το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον με τη δική του καριέρα στο ποδόσφαιρο να προπονεί παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας, ξεκαθάρισε:

«Αν έχεις αγάπη για αυτό που κάνεις και θέλεις να είναι το επάγγελμά σου γίνεται εύκολο. Προσωπικά, αγαπώ τα παιδιά και θέλω να δουλευώ μαζί τους. Έχει τις δυσκολίες του, εννοείται, κι αυτό γιατί τα παιδιά δεν είναι όλα ίδια, το επίπεδό τους δεν είναι το ίδιο. Αλλά με υπομονή και αγάπη το αποτέλεσμα δικαιώνει τους πάντες».

Όσον αφορά το αν προτιμά να προπονεί παιδιά Ακαδημιών σε νεαρές ηλικίες ή επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πρώτης ομάδας, απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή αυτό που με ενδιαφέρει είναι η αναπτυξιακή ηλικία. Τώρα το τί θα γίνει στο μέλλον, θα δούμε…».

«Πρότυπο για τα παιδιά των Σχολών οι Ρέτσος, Ανδρούτσος, Νικολάου και Μανθάτης»

Τέλος, υποστήριξε ότι τα παραδείγματα των νεαρών παικτών που αναδείχτηκαν φέτος στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού και προέρχονται από την Ακαδημία του συλλόγου, αποτελούν πρότυπο για τους μικρούς ποδοσφαιριστές της ομάδας:

«Αν θέλουμε να είμαστε πειστικοί και να συνεχίζουμε να δίνουμε κίνητρο στα παιδιά, οφείλουμε να έχουμε και τα αντίστοιχα παραδείγματα. Εμείς στον Ολυμπιακό είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί πλέον όλα τα παιδιά των Σχολών του Ολυμπιακού έχουν πρότυπο άλλα παιδιά που προέρχονται από αυτές. Οι νεαροί που είδαμε φέτος στην πρώτη ομάδα (σ.σ. Μανθάτης, Ανδρούτσος, Ρέτσος και Νικολάου) προέρχονται από το δίκτυο των Ακαδημιών, οπότε είναι πολύ σημαντικό, αλλά και… χειροπιαστό παράδειγμα για όλα αυτά τα παιδιά που είναι τώρα στις Σχολές».

*Συνέντευξη στον Γιώργο Παναγιωτίδη