Ντίνος Κούης: Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν είναι όλα τέλεια…

786

Ο Ντίνος Κούης παραχώρησε συνέντευξη στο acadimies.gr και επισήμανε ότι αισθάνεται ντροπή όταν βλέπει να αγωνίζονται στις ελληνικές ομάδες 10 ξένοι και ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής.

Ο παλαίμαχος παίκτης του Άρη και της Εθνικής ομάδας που διευθύνει την ακαδημία ποδοσφαίρου όπως και το ομώνυμο αθλητικό κέντρο στην περιοχή του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης υποδομών τονίζοντας ότι η Πολιτεία και η ΕΠΟ δεν ασχολούνται με το παιδικό ποδόσφαιρο.

Παράλληλα, σχολίασε το ζήτημα των παρεμβάσεων των γονέων στα παιδιά που παίζουν σε Ακαδημίες φιλοδοξώντας να γίνουν ποδοσφαιριστές, ενώ μίλησε και για το στοιχείο του οπαδισμού που πρέπει να αποβάλλεται από τις νεαρές ηλικίες.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο acadimies.gr:

Σχολιάζοντας αρχικά το 6ο Πασχαλινό τουρνουά «Acadimies Golden Cup» που διεξήχθη στο δικό του αθλητικό κέντρο «Ντίνος Κούης» από τις 19 ως τις 22/4, είπε:

«Η διοργάνωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στη Δώρα Iωακειμίδου και τους συνεργάτες της καθώς και τους εκπροσώπους της διοργανώτριας αρχής, του ΟΑΣΠΕ. Παράλληλα να ευχηθώ στα παιδιά που συμμετείχαν στο τουρνουά αλλά και στις ομάδες τους γενικότερα, να έχουν υγεία κι επιτυχίες. Εύχομαι να μπορέσει κάθε παιδί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι θα πρέπει να έχει κοντά του το κάθε παιδί, τους γονείς του, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν στηρίζοντας τις επιλογές του σε πολλές περιπτώσεις να τα καταφέρει».

Ο Ντίνος Κούης στις απονομές του 6ου Acadimies Golden Cup

Για τις παρεμβάσεις των γονέων στους νεαρούς παίκτες των Ακαδημιών, σχολίασε:

«Ένας γονέας πρέπει να έχει μια σταθερή πορεία σε όλη τη διάρκεια που θα προπονείται το παιδί του. Να μη το μαλώνει στις ήττες, ούτε να το αποθεώνει στις νίκες. Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν είναι όλα τέλεια. Μπορώ να πω μάλιστα ότι στις ήττες μπορεί ένα παιδί να βγάλει πιο χρήσιμα συμπεράσματα. Θα του δώσουν άλλη φώτιση και ώθηση να διορθώσει τα λάθη που έχει κάνει στο παιχνίδι. Από τη στιγμή που ένας γονέας εμπιστεύεται μία Ακαδημία, πρέπει να αφήνει το παιδί του ελεύθερο και να ασχολείται η διοίκηση της Ακαδημίας και ο εκάστοτε προπονητής που έχει αναλάβει το παιδί».

Για το ότι στο 6ο Πασχαλινό τουρνουά «Acadimies Golden Cup» αγωνίστηκαν στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά τόσα πολλά τμήματα των Σχολών Ποδοσφαίρου Ολυμπιακού, ανέφερε:

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Όχι με μεγάλες ή μικρές ομάδες. Κάποια στιγμή αυτά πρέπει να γίνουν αποδεκτά και να ξεπεραστούν.
Ο αντίπαλος για μένα είναι μόνο μέσα στο γήπεδο, όχι έξω από αυτό. Και επαναλαμβάνω ότι όταν γίνονται τέτοια ποιοτικά τουρνουά με μικρά παιδιά πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα δεχόμαστε να συμμετέχουμε ανεξάρτητα από αντιπαλότητες και έχθρες τις οποίες οφείλουμε να απαξιώσουμε.

Πρέπει να αποβληθεί το στοιχείου του οπαδισμού από τα μικρά παιδιά αλλά κυρίως από τους ενήλικες. Να μην πηγαίνουν στο γήπεδο με μόνο στόχο να κερδίσει η ομάδα τους κι αν τελικά δεν τα καταφέρει να «τρελαίνονται». Δε νομίζω ότι είναι σωστά αυτά τα πράγματα. Σαφώς και είναι ωραίο να αγαπάει κάποιος την ομάδα του αλλά σε λογικά πλαίσια».

Σχετικά με την εκπαίδευση των προπονητών, τοποθετήθηκε λέγοντας τα εξής:

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκάστοτε προπονητή οι Ακαδημίες. Οι προπονητές που ασχολούνται με παιδάκια πρέπει να είναι παιδαγωγοί και να ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται. Να έχουν δίπλωμα προπονητικής ποδοσφαίρου, να παρακολουθούν τις Σχολές, να εκπαιδεύονται διαρκώς, να ενημερώνονται ώστε να μπορούν να αναδείξουν και τα ταλέντα που θα περιέλθουν στα χέρια τους.

Ασχολούμαι αρκετά χρόνια με τα παιδικά πρωταθλήματα και παρατηρώ κάποια πρόοδο. Βέβαια, θέλουμε ακόμη πολλή δουλειά και εκπαίδευση στο θέμα των προπονητών, γιατί ήμασταν πολύ πίσω σε όλα τα επίπεδα από τις προηγμένες χώρες. Θεωρώ ότι κινούμαστε στο σωστό δρόμο κι όσο πάμε θα γινόμαστε ακόμη καλύτεροι».

Αναφορικά με το θέμα των υποδομών, τόνισε:

«Οι περισσότερες ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών, της Super League, της Football League και της Γ΄ εθνικής δεν έχουν ούτε καν βοηθητικά γήπεδα. Σίγουρα κι εγώ θα ήθελα να έχουμε υποδομές, αλλά μεταξύ άλλων θα πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία. Δυστυχώς όμως δεν ασχολείται με το παιδικό ποδόσφαιρο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία καλείται διαρκώς να καλύψει τα κενά είναι πλέον δύσκολη λόγω της πολύχρονης κρίσης. Η ΕΠΟ όφειλε να έχει κάνει πολλές κινήσεις εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα, να έθετε κάποιους επιπλέον όρους για συμμετοχή στο Πρωτάθλημα, αναφορικά με τα τμήματα υποδομής. Στεναχωριέμαι ειλικρινά βλέποντας παιχνίδι Α΄ και Β΄ Εθνικής όπου παίζουν δέκα ξένοι και ένας Έλληνας. Για μένα αυτό είναι ντροπή και πρέπει να αλλάξει. Η μόνη που μπορεί να το αλλάξει είναι η ΕΠΟ».

Συνέντευξη στον Γιώργο Παναγιωτίδη