Οι ομάδες ποντάρουν ξανά στους Ελληνες

338

Γράφει ο Βαγγέλης Αρναούτογλου

Η εμπιστοσύνη στον έλληνα ποδοσφαιριστή είναι πλέον επιβεβλημένη για τις μεγάλες ομάδες της χώρας. Οι πιθανότητες συμμετοχής στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ολοένα και μειώνονται, οι ακριβοί ξένοι ποδοσφαιριστές δύσκολα προσεγγίζονται, το φορολογικό καθεστώς της σχεδόν ισόποσης (με τις καθαρές αποδοχές του παίκτη) εισφοράς λειτουργεί αποτρεπτικά.

Οι αποκαλούμενοι και ως «Big 4» του εγχώριου ποδοσφαίρου επιβάλλεται να στραφούν στην ντόπια αγορά. Και ήδη είναι ξεκάθαρο ότι αυτό συμβαίνει. Ο Ολυμπιακός εμπιστεύεται νεαρούς από τα τμήματα υποδομών και ξανακοιτάζει τις περιπτώσεις των δανεικών, ο Παναθηναϊκός χτενίζει την αγορά και προχωρεί σε ένα ελληνικό πλάνο, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ ξοδεύουν για τους καλούς και ελπιδοφόρους γηγενείς παίκτες.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα δικά του παιδιά

Ο πρώην τεχνικός των Ερυθρολεύκων κ. Πάουλο Μπέντο το τόλμησε, προφανώς επειδή αυτή ήταν και η κατεύθυνση που έλαβε από τη διοίκηση της ομάδας. Ετσι λοιπόν, άξαφνα και ίσως σε έναν βαθμό βιαστικά, μαζεμένες εμφανίσεις (και μάλιστα σε απαιτητικά ματς, όπως ευρωπαϊκές αναμετρήσεις που έκριναν πρόκριση) πραγματοποίησαν με το ανδρικό τμήμα ποδοσφαιριστές οι οποίοι προέρχονται από τις Ακαδημίες της ομάδας του λιμανιού. O 21χρονος εξτρέμ Γιώργος Μανθάτης (10 ματς, 1 γκολ), ο επιτελικός μέσος Θανάσης Ανδρούτσος (16 ματς, 1 γκολ) και οι κεντρικοί αμυντικού Παναγιώτης Ρέτσος (16 ματς) και Δημήτρης Νικολάου (6 ματς, 1 γκολ) έβαλαν τις βάσεις για την επόμενη σεζόν, στην οποία πλέον θα υπολογίζονται ακόμα περισσότερο. Ισως και ως μέλη της αρχικής ενδεκάδας σε συχνότερη βάση. Την ίδια ώρα, οι Ερυθρόλευκοι επανεξετάζουν τις πολλές περιπτώσεις ελλήνων παικτών (Γιαννιώτας, Σιόβας, Κολοβός κ.ά.) που διαγράφουν καριέρα στο εξωτερικό ως δανεικοί από τον Ολυμπιακό. Η προσέγγιση έχει αλλάξει κατά πολύ και το εγχώριο στοιχείο αναμένεται να κυριαρχήσει στο ρόστερ της ερχόμενης περιόδου.


ΠΑΟΚ

Ο πιο ισχυρός κορμός νέων παικτών

Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που μοιάζει προς το παρόν να στοχεύει περισσότερο από τους άλλους μεγάλους στην ξένη αγορά, ωστόσο διαθέτει ιδιαίτερα ισχυρό ελληνικό κορμό με παίκτες ταλαντούχους (Πέλκας, Μυστακίδης, Κίτσιου κ.ά.) που είτε είναι είτε έχουν όλα τα φόντα να γίνουν διεθνείς. Η εντολή του ιδιοκτήτη κ. Ιβάν Σαββίδη είναι ξεκάθαρη: «Μην αφήνετε τους άλλους να παίρνουν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε νεαρές ηλικίες. Πρέπει να παίρνουμε κι εμείς». Ετσι εξηγείται και η αγορά του μόλις 19 ετών Παναγιώτη Λημνιού από τον Ατρόμητο αντί 800.000 ευρώ, ενός ποδοσφαιριστή για τον οποίο πολλοί ισχυρίζονται ότι διαθέτει σπάνιες για έλληνα παίκτη δεξιότητες, τις οποίες πάντως ελάχιστα έχει ξεδιπλώσει ως σήμερα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει ισχυρό δίκτυο σκάουτινγκ στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αποτρέψει την απώλεια σπουδαίων ταλέντων προς την Αθήνα, ωστόσο αναπτύσσεται σε όλη την επικράτεια προκειμένου να μην έρχεται δεύτερος ή τρίτος στις εξελίξεις, κάτι που σε μεγάλο βαθμό ίσχυε μέχρι πρότινος. Το μπάσιμο στην Αθήνα και η «αρπαγή» του Λημνιού, που αποδεδειγμένα απασχόλησε και τους άλλους τρεις μεγάλους, είναι ένα σαφές αποδεικτικό του σκεπτικού που υπάρχει πλέον στην ομάδα της Τούμπας.

ΣΕΡΒΥΛΑΚΗΣ ΞΗΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΗΣ ΜΙΓΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΟΒΑΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Εγχώριες επενδύσεις

Οι καραβιές ξένων που αφίχθησαν το περασμένο καλοκαίρι, πέραν από ζημιογόνες (όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και οικονομικά) απεδείχθησαν πολύ κατώτερες των περιστάσεων και των συνθηκών που η ομάδα ήθελε να παγιώσει προκειμένου να κάνει πρωταθλητισμό. Το πείραμα απέτυχε και τώρα, υπό την καθοδήγηση του τεχνικού διευθυντή κ. Νίκου Λυμπερόπουλου, οι Πράσινοι αλλάζουν ρότα.

Η στροφή στην εγχώρια αγορά ήταν επιβεβλημένη και παρότι σε πρώτη φάση κόστισε και αυτή κάπως ακριβά (800.000 ευρώ δαπανήθηκαν για την απόκτηση του Δημήτρη Κουρμπέλη από τον Αστέρα Τρίπολης), εν τούτοις τα αποτελέσματα δικαιώνουν αυτή την ξεκάθαρη αλλαγή στρατηγικής, η οποία ενισχύεται και από τις εσωτερικές αναβαθμίσεις παικτών που προέρχονται από τα τμήματα υποδομών της ομάδας. Ηδη έχουν προωθηθεί στην α’ ομάδα και γράφουν τις πρώτες συμμετοχές τους οι μέσοι Μίγγος και Χατζηγιοβάννης, ενώ πρόθεση των υπευθύνων του ΠΑΟ είναι να «φορτώσουν» την καλοκαιρινή προετοιμασία με φρέσκο αίμα από τις Ακαδημίες, προωθώντας ακόμα και παιδιά τα οποία είναι στην ομάδα κάτω των 17 ετών! Στον Παναθηναϊκό πιστεύεται ότι υπάρχει φλέβα χρυσού στους μικρούς της ομάδας, η οποία πρέπει σταδιακά να αξιοποιηθεί.


 

ΑΕΚ

Δίχτυα σε όλη την Ελλάδα

Ούτως ή άλλως, η Ενωση δουλεύει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια (από το 2013 και εντεύθεν, από τότε δηλαδή που επανεκκίνησε μέσω των χαμηλότερων κατηγοριών) το πρότζεκτ της υποστήριξης και ανάδειξης γηγενών ποδοσφαιριστών. Εχει ήδη έναν πολυπρόσωπο ελληνικό κορμό, τον οποίο θα διατηρήσει κατά τη συντριπτική πλειονότητά του και την επόμενη σεζόν, ενώ συνεχίζει να «χτενίζει» όλη την Ελλάδα προκειμένου να προσεγγίσει νεαρούς σε ηλικία γηγενείς παίκτες που είναι γενικώς αποδεκτό ότι έχουν μπροστά τους λαμπρό ποδοσφαιρικό μέλλον. Με αυτή τη λογική προχώρησε στην προσθήκη του κορυφαίου έλληνα σκόρερ την εφετινή σεζόν Γιώργου Γιακουμάκη από τον Πλατανιά, ο οποίος έχει πετύχει 11 γκολ και χτυπά την πόρτα της εθνικής ομάδας.

Με το ίδιο σκεπτικό εντάχθηκε στο κιτρινόμαυρο ρόστερ τον περασμένο Ιανουάριο ερχόμενος από τη Βέροια ο 21χρονος εξτρέμ Δημήτρης Μελικιώτης, ενώ στο ρόστερ της ομάδας θα ενταχθεί το καλοκαίρι ο 24χρονος γκολκίπερ του Λεβαδειακού Παναγιώτης Τσιντώτας. Να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ ήταν στο ξεκίνημα της σεζόν μία από τις μόλις τέσσερις ομάδες της Σούπερ Λίγκας που δεν διέθεταν ξένο τερματοφύλακα, ενώ από το καλοκαίρι θα έχει στο ρόστερ της 5 έλληνες γκολκίπερ.