Ρίχνει βάρος στις ακαδημίες του ο Παναιτωλικός

254

Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, λίγες είναι οι ομάδες στην Ελλάδα που κατάφεραν να προσαρμοστούν. Ο Παναιτωλικός είχε την τύχη να διαθέτει έναν επενδυτή, ο οποίος κάλυπτε πλήρως τα έξοδα της ομάδας και με το παραπάνω. Άσχετα από το γεγονός παραίτησης Κωστούλα, τα «καναρίνια» πρέπει να επενδύσουν στα τμήματα υποδομής της ομάδας και φυσικά στο τμήμα σκάουτινγκ, το οποίο θα φέρνει στο Αγρίνιο ταλαντούχους παίκτες από όλο το Νομό, την Ελλάδα και γιατί όχι και από το εξωτερικό.

Ο βασικός στόχος της διοίκησης Κωστούλα, από την πρώτη της στιγμή, ήταν η ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών μέσω των ακαδημιών της ομάδας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα σε αυτό το κομμάτι με αρκετούς νεαρούς να παίρνουν το χρίσμα του επαγγελματία και να απολαμβαίνουν της εκτίμησης των περισσότερων προπονητών που βρέθηκαν στο Αγρίνιο. Ξεκινώντας από τον Μπακάκη και φτάνοντας στους Μύγα, Χαντάκια, Παπουτσογιαννόπουλο, ο Παναιτωλικός έχει αποδείξει ότι μπορεί μελλοντικά να φτάσει σε σημείο να καλύπτει το μισό ρόστερ της αντρικής με ποδοσφαιριστές των ακαδημιών.
Η συνέχιση της δουλειάς αυτής στο Emileon είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τον Παναιτωλικό.

Η σταδιακή αποχώρηση του πρώην Προέδρου της ΠΑΕ Φώτη Κωστούλα και φυσικά η επερχόμενη μείωση του μπάτζετ θα δημιουργήσει σαφέστατο πρόβλημα στην ομάδα, η οποία για να παραμένει στην Σούπερ Λιγκ θα χρειάζεται έναν βασικό κορμό μικρού κόστους. Αυτό επιτυγχάνεται μόνον αν το ένα τρίτο ή ακόμη καλύτερα το ένα δεύτερο του ρόστερ αποτελείται από νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα βγαίνουν από τις ακαδημίες της ομάδας.

Μία σημαντική παράμετρος στον στόχο αυτόν είναι η ενίσχυση και η εξέλιξη του τμήματος σκάουτινγκ. Όλα ξεκινούν από εκεί. Ένα δυνατό τμήμα αναζήτησης παικτών άνω των 12 και κάτω των 20 τόσο στην περιοχή όσο και γενικότερα στη χώρα, μπορεί να αποδώσει καρπούς μακροπρόθεσμα για τον Σύλλογο. Από αγωνιστικής και οικονομικής άποψης. Ο Τίτορμος, με λίγα λόγια, πρέπει να έχει τη δυνατότητα σε 3-4 χρόνια να στηρίζεται σε ίδιες δυνάμεις. Σε ρόστερ που κυρίως θα χτίζεται από παιδιά των ακαδημιών, γιατί οι οικονομικές δυσκολίες δεν θα του επιτρέπουν να καλύπτει ολόκληρο ρόστερ με «έτοιμους» και σαφέστατα πιο ακριβούς παίκτες.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα διοίκηση της ομάδας θα πρέπει να οργανωθεί ακόμη περισσότερο και να δει τι καλύτερο μπορεί να κάνει στους δύο αυτούς τομείς. Εξειδικευμένο προσωπικό ίσως είναι απαραίτητο να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια και μακροπρόθεσμα ίσως συμφέρει η επένδυση χρημάτων σε αυτά τα τμήματα, παρά σε μία ριψοκίνδυνη μεταγραφή για την αντρική ομάδα.

Τα βήματα αυτά βέβαια είναι απαραίτητα στην περίπτωση που δεν βρεθεί κανένας επενδυτής με ισχυρή οικονομική άνεση. Και στην μία και στην άλλη περίπτωση βέβαια, ένα δυνατό τμήμα σκάουτινγκ και ακαδημίες που «βγάζουν» συνέχεια παίκτες είναι απαραίτητα στοιχεία για μία ομάδα όπως ο Παναιτωλικός.