Νίκησε η φιλία στην Αγία Πετρούπολη

278

Στη “NOVA Arena” της Αγίας Πετρούπολης πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο (2/7) το “Κύπελλο του Ποδοσφαίρου για τη Φιλία “. Μία υπέροχη πρωτοβουλία της Gazprom που σκοπό έχει να ενώσει μικρά παιδιά από 64 διαφορετικές χώρες.

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές –οι δωδεκάχρονοι πρεσβευτές των αξίων του προγράμματος– σχημάτισαν οχτώ διεθνείς Ομάδες Φιλίας και στον πλαστικό χλοοτάπητα της NOVA Arena απέδειξαν ότι η φιλία μπορεί να υπάρχει ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, το φύλο, τη θρησκεία ή τις σωματικές ικανότητες.

Για την ιστορία, η “πορτοκαλί ομάδα” ήταν η μεγάλη νικήτρια του τουρνουά, επικρατώντας με 4-3 της “μοβ ομάδας” στον τελικό της διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως την Ελλάδα εκπροσώπησε ο ποδοσφαιριστής των ακαδημιών του Παναθηναϊκού, Μάρκος Σπαθάρης, ο οποίος ήταν μέλος της “μπλε ομάδας”, η οποία, όμως, δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι το τέλος της όμορφης διαδρομής.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μάρκος έκανε αισθητή την παρουσία του, αφού μοίρασε την ασίστ στον Ούγγρο συμπαίκτη του για το μοναδικό γκολ της ομάδας του στην ήττα με 3-1 απ’ την “πράσινη ομάδα”. Στο πλευρό του Μάρκου, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, βρέθηκε ο Διευθυντής της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Φύσσας, καθώς είναι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Διεθνές Κοινωνικό Πρόγραμμα “Ποδόσφαιρο για τη Φιλία”.

Παράλληλα, στο χώρο που πραγματοποιήθηκε το τουρνουά λειτούργησε και διεθνές κέντρο Τύπου, όπου μικροί, αλλά και μεγάλοι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για αθλητικά ζητήματα κι όχι μόνο. Δημοσιογράφος-ανταποκριτής για την ελληνική αποστολή ήταν ο 12χρονος μαθητής του φροντιστηρίου ξένων γλωσσών “Ευρωδύναμη”, Θανάσης Γεωργούλας.

Τι είναι το “Football For Friendship”

Το διεθνές παιδικό κοινωνικό πρόγραμμα Ποδόσφαιρο για τη Φιλία (F4F) διοργανώνεται από τη Gazprom από το 2013. Το πρόγραμμα ενώνει παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικών φύλων, και διαφορετικών φυσικών ικανοτήτων. Ο στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη του παιδικού ποδοσφαίρου, η ενθάρρυνση της ανοχής και ο σεβασμός των διαφορετικών πολιτισμών και εθνικοτήτων μεταξύ παιδιών από διαφορετικές χώρες. Οι βασικές αξίες που υποστηρίζουν και προωθούν οι συμμετέχοντες είναι η φιλία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η υγεία, η ειρήνη, η αφοσίωση, η νίκη, ο σεβασμός στις παραδόσεις και η αξιοπρέπεια.