Σαράντης: “Στόχος μας η δημιουργία ευρωπαϊκής επιπέδου ακαδημίας”

309

Η ΑΕΚ έχει ρίξει μεγάλο βάρος στην προσπάθεια για την ανάδειξη ποδοσφαιρικών ταλέντων, τα οποία στο μέλλον θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα της και θα λάμψουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο νέος χρηματοδότης των ποδοσφαιρικών ακαδημιών της ΑΕΚ, Γρηγόρης Σαράντης σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «ΩΡΑ των σπορ», ανέλυσε το πλάνο για τις ακαδημίες της ΑΕΚ.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Γρηγόρη Σαράντη:

-Πώς φτάσατε στο σημείο να πάρετε την απόφαση να ασχοληθείτε και να χρηματοδοτήσετε το νέο πρότζεκτ των Ακαδημιών της ΑΕΚ;

«Το ποδόσφαιρο είναι μεγάλη μου αδυναμία και αγάπη. Είναι το άθλημα που συναρπάζει εκατομμύρια ανθρώπων και για αυτό άλλωστε είναι ο βασιλιάς των σπορ. Επίσης έχει μεγάλη σημασία η παρουσία του γιου μου στο χώρο αυτό και η φιλοδοξία που έχουμε αν μπορέσει να εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή. Το βαθύ μου πιστεύω είναι πως σήμερα λόγω της κρίσης και των οικονομικών συνθηκών, θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό το οποίο δεν το έχει κάνει κανένας και εννοώ το έμψυχο υλικό των νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Φυσικά μεγάλο ρόλο έπαιξε η αγάπη μου για την ΑΕΚ, σε συνδυασμό με την φιλία μου με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Όλα αυτά με οδήγησαν στο να αναλάβουμε μια ευθύνη και να βοηθήσουμε στην υπόθεση της οργάνωσης και της μετεξέλιξης των Ακαδημιών της ΑΕΚ σε ευρωπαϊκά επίπεδα».

-Με το «καλημέρα» πραγματοποιήσατε δύο πολύ δυνατές μεταγραφές, βάζοντας σε καίριες θέσεις τους Άκη Ζήκο και Γιάννη Σαμαρά, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την «τέχνη» της ενασχόλησης με τις παιδικές ηλικίες. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να τους πάρετε μαζί σας σε αυτό το πρότζεκτ;

«Έχουμε κοινό όραμα και κοινό τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων και δεν ήταν δύσκολο. Πιστεύουμε στον επαγγελματισμό και στην οργάνωση. Επίσης βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο πως το παιχνίδι δεν είναι 100 μέτρα, αλλά μαραθώνιος. Όταν μοιράζεσαι το ίδιο όνειρο και την ίδια φιλοδοξία, επειδή τα προβλήματα σε όλο τον χώρο είναι τα ίδια, ήταν πολύ εύκολο να συμφωνήσουμε σε αυτή την απόφαση. Να δουλέψουμε όλοι μαζί σεμνά και ταπεινά σαν ομάδα, για να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό σε αυτό το χάος που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο».

-Τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ είχε δώσει βάρος στο κομμάτι την Ακαδημιών, χωρίς όμως να έχει τα αποτελέσματα που θα περίμενε;

«Πιστεύουμε βαθιά πως σε οποιαδήποτε επιχείρηση σε οποιοδήποτε προϊόν κι αν έχεις, οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά. Κι αυτή την στιγμή ο Ζήκος και ο Σαμαράς όπως και οι υπόλοιποι που μας πλαισιώνουνε, έχουν όλα εκείνα τα εχέγγυα για την επιτυχία. Οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά. Δεν την κάνουν ούτε τα χρήματα, ούτε οι εγκαταστάσεις, ούτε τα ταλέντα από μόνα τους».

-Επειδή πολλά λέγονται, κυκλοφορούν και γράφονται θα ήθελα να μας αναλύσετε τη λειτουργία των Ακαδημιών σε διοικητικό επίπεδο.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε αυτό και χαίρομαι που μου δίνετε την σχετική ευκαιρία. Όλα λειτουργούν μέσα από την ΠΑΕ ΑΕΚ. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και κακοήθεια. Απλά έχει ανατεθεί σε έναν ΑΕΚτζή που δεν είναι μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ και αναφέρομαι στο πρόσωπό μου, η ευθύνη και η χορηγία των Ακαδημιών. Τα πάντα λειτουργούν κάτω από την σκέπη της ΑΕΚ. Και απλώς μια ομάδα ανθρώπων, έχει αναλάβει την λειτουργία και την ανάπτυξη της Ακαδημίας στα πλαίσια της ΑΕΚ. Δεν είναι ξεχωριστό κομμάτι. Είναι κομμάτι της ΑΕΚ. Ο στόχος μας είναι με βάση τα επιστημονικά κριτήρια, η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επιπέδου Ακαδημίας για την παραγωγή ποδοσφαιριστών, με πρώτο στόχο την ενίσχυση της επαγγελματικής ομάδας της ΑΕΚ. Άρα η Ακαδημία λειτουργεί στα πλαίσια της ΑΕΚ, για την ΑΕΚ και μόνο για την ΑΕΚ. Δεν υπάρχει καμία ανεξαρτησία κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να το καταλάβει και ο κόσμος της ΑΕΚ και οι υπόλοιποι. Όλα ανήκουν στην ΑΕΚ».

-Να περιμένουμε κάποια επίσημη παρουσίαση των σχεδίων και του πλάνου λειτουργίας των Ακαδημιών;

«Αυτό είναι κάτι που το κάνω τώρα, μέσω της “ΩΡΑΣ των σπορ”. Αποφεύγω όπως ο διάβολος το λιβάνι να δίνω συνεντεύξεις και να μιλάω. Αποφεύγουμε την δημοσιότητα. Εμείς θέλουμε να μιλάνε τα έργα μας. Έχουμε εκπονήσει ένα δυνατό πλάνο τριετίας. Η φιλοδοξίας μας είναι σε τρία χρόνια να έχουμε βγάλει τουλάχιστον πέντε ποδοσφαιριστές που θα εφοδιάσουν και θα ενισχύσουν στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ. Πέντε ποδοσφαιριστές, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν μας ενδιαφέρει το ελληνικό επίπεδο, αλλά το ευρωπαϊκό, ώστε και να ενισχυθεί η ΑΕΚ και αργότερα να έχει την οποιαδήποτε εξέλιξη ο ποδοσφαιριστής».

 

«Στόχος μας στα τρία χρόνια, πέντε ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ»

 

-Οι πληροφορίες που υπήρχαν σε πρώτο χρόνο σχετικά με το πρότζεκτ των Aκαδημιών, έκαναν λόγο για πενταετές πλάνο, συνοδευόμενο από μια αξιόλογη οικονομική επένδυση για τα δεδομένα της δύσκολης εποχής που διανύουμε και των συνθηκών στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Τα χρήματα είναι κάτι σχετικό. Μεγάλη σημασία δίνουμε στους ανθρώπους. Αρα αυτή την στιγμή, η πρώτη επένδυση που κάναμε είναι το έμψυχο δυναμικό που θα στελεχώσει και θα διοικήσει τις Aκαδημίες. Ακόμη δεν το έχουμε ολοκληρώσει. Μας λείπουν 4-5 άτομα. Δεν βιαζόμαστε. Θέλουμε να έχουμε τους καλύτερους, όχι μόνο από πλευρά γνώσεων αλλά και συμπεριφοράς. Διότι εδώ η Aκαδημία έχει την ιδιαιτερότητα πως έχει και μια παιδαγωγική πτυχή, την οποία πρέπει εξίσου με την τεχνική και το ταλέντο του ποδοσφαίρου να την χτίσουμε. Το πρόγραμμα είναι πενταετές, αλλά ο πρώτος στόχος είναι στα τρία χρόνια να έχουμε – όπως προανάφερα – τουλάχιστον πέντε ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ. Από κει και πέρα τα χρήματα θα δοθούν με τέτοιο τρόπο και θα επενδυθούν εκεί που πραγματικά χρειάζονται, έτσι ώστε να είναι υποβοηθητικά του οργανισμού μας. Δεν θα υπάρχουν ούτε σπατάλες, αλλά ούτε και αδυναμίες. Αυτή την στιγμή η πρώτη προτεραιότητα για εμάς που είναι και εκ των ουκ άνευ, είναι τα γήπεδα. Αυτή την στιγμή διαθέτουμε μόνο ένα γήπεδο. Ελπίζουμε πως μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε ολοκληρώσει άλλα δύο. Μέχρι τώρα οι μισές ομάδες παίζανε στα Σπάτα κι οι άλλες μισές στη Φυλή. Προτεραιότητά μας είναι να είναι όλες μαζί, γιατί όταν διασπάσαι δεν μπορείς να έχεις συνέχεια και συνέπεια. Από κει και πέρα το γήπεδο μας δεν είχε εξασφαλίσει άδεια καταλληλόλητας για την χρησιμοποίησή του στα παιχνίδια και παίζαμε εκτός έδρας. Τώρα σχεδιάζουμε το master plan για τα Σπάτα, όπου θα τοποθετηθούν άλλα δύο γήπεδα. Ένα με χόρτο και ένα με πλαστικό που θα εξασφαλίσουν άδεια και εκεί θα γίνονται οι αγώνες της Κ20 της Κ17 και της Κ15. Άρα προϋπόθεση είναι το έμψυχο υλικό και οι υποδομές, διότι χωρίς υποδομή δεν γίνεται τίποτα κι ας έχεις τους καλύτερους προπονητές και ποδοσφαιριστές. Εδώ είχε μείνει λίγο πίσω η ΑΕΚ σε σχέση με τις άλλες 1-2 ομάδες. Εκεί έχουμε εντείνει την προσπάθειά μας. Από εκεί και πέρα χρειάζονται κι άλλες υποδομές, όπως το γυμναστήριο και το φυσιοθεραπευτήριο. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα γυμναστήριο το οποίο χρησιμοποιεί η πρώτη ομάδα. Εμείς εκτιμούμε πως μέχρι τέλη Ιουλίου θα είναι έτοιμο το νέο γυμναστήριο και φυσιοθεραπευτήριο για τις Aκαδημίες της ΑΕΚ. Έχουν ήδη παραγγελθεί τα πάντα κι είναι όλα οργανωμένα. Παράλληλα πολύ μεγάλη σημασία δίνουμε στην τεχνολογική υποστήριξη. Ο κάθε προπονητής θα έχει τον δικό του υπολογιστή. Όλα θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και θα παρακολουθείται ξεχωριστά το κάθε παιδί. Θα γίνει μια δουλειά σε βάθος, με μέσα που μας παρέχει η τεχνολογική εξέλιξη που υπάρχει στο χώρο. Με όλα τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Εκεί επενδύουμε πάρα πολύ. Επίσης μια άλλη καινοτομία που κάνουμε, είναι πως μεταφερόμαστε από τα κεντρικά γραφεία της ΑΕΚ και πηγαίνουμε στο χώρο δουλειάς, ώστε να είμαστε στο φυσικό μας χώρο. Τα γραφεία της Aκαδημίας θα παραμείνουν στα κεντρικά γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά μόνο σε επίπεδο διοίκησης. Όχι σε επίπεδο προπονητών και σκάουτερ».

-Δεν είστε πρωτάρης στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχετε προϋπηρεσία στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας σας το Λεωνίδιο, όντας χρηματοδότης του συλλόγου από το 1997 μέχρι το 2003…

«Ναι ήταν μια προσπάθεια τότε, από αγάπη στον τόπο και το ποδόσφαιρο. Πράγματι είχα ασχοληθεί, αλλά μετά λόγω του ότι η γυναίκα μου έμεινε έγκυος στα δίδυμα, έπρεπε να διαλέξω ή το ποδόσφαιρο ή τα δίδυμα και διάλεξα τα δίδυμα. Οπότε μετά από μια διακοπή 14 χρόνων, μου δόθηκε πάλι η ευκαιρία να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο».

-Σε όλο αυτό το διάστημα της απουσίας σας από το ποδόσφαιρο, συνεχίζετε να βοηθάτε το Λεωνίδιο και το λέω αυτό, δεδομένου πως με δική σας δωρεά δημιουργήθηκαν νέα γήπεδα…

«Οι εγκαταστάσεις στο Λεωνίδιο είναι άψογες. Φτιάξαμε νέο χλοοτάπητα στο κεντρικό γήπεδο. Εχουμε δύο γήπεδα ένα κανονικό και ένα βοηθητικό ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Συγχρόνως δημιουργήσαμε και άλλα δύο γήπεδα 5χ5 και 9χ9. Μάλιστα η καλοκαιρινή προετοιμασία και της Κ20 και της Κ17 της ΑΕΚ θα γίνει στο Λεωνίδιο. Κι αυτό είναι κάτι που πραγματικά δεν συνέβη από μένα. Εγώ επέμενα να μην γίνει εκεί. Πήγανε και ο Ζήκος, ο Σαμαράς, ο Λέτσας και ο Μάρκος κι αυτοί επιλέξανε το μέρος. Παρ΄ότι τόσο εγώ, όσο και ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχαμε τις αντιρρήσεις μας, λόγω της ζέστης που υπάρχει. Αυτοί επιμένανε πως οι εγκαταστάσεις είναι τόσο άψογες, που δεν θα της βρουν αλλού. Συν τοις άλλοις, η οικονομική προσφορά ήταν πάρα πολύ δελεαστική. Τελείως τυχαία ψάχνοντας να βρούμε που θα κάνουμε προετοιμασία και στέλνοντας εγώ στον Άκη (βλ. Ζήκος) μια φωτογραφία από τα γήπεδα στο Λεωνίδιο, έγινε η σχετική επιθεώρηση, εν τέλει επιλέχθηκε το συγκεκριμένο μέρος».

-Όλα αυτά τα χρόνια που απουσιάζατε από το ποδόσφαιρο είχατε δεχτεί κάποια πρόταση επιστροφής;

«Την εποχή της προεδρίας του Ντέμη Νικολαίδη στην ΠΑΕ με τον οποίο είμαστε φίλοι, μου είχε κάνει πρόταση, αλλά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων έμεινα απ΄έξω».

-Τι γεύση σας αφήνει η ολική επανεκκίνηση που έχει κάνει η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα, με «σημαιοφόρο» τον Δημήτρη Μελισσανίδη;

«Βλέπω να υπάρχει ένα οργανωμένο μακροχρόνιο σχέδιο, που ξεκίνησε πράγματι από την πτώση της ομάδας μας στην Γ΄Εθνική. Από εκεί έγινε ένα πολύ καλό νέο ξεκίνημα, με σχέδιο και φιλόδοξα προγράμματα, που ακόμη δεν είναι κατάλληλο το τάιμινγκ για να αποκαλυφθούν. Κι όλα αυτά με στόχο να γίνει ξανά η ΑΕΚ πρωταθλήτρια και κυρίαρχη στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή την στιγμή κινούνται όλα προς την σωστή κατεύθυνση».

-Η ηγετική παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη στο τιμόνι έδωσε στην ΑΕΚ εκείνη την δυναμική που της έλειπε επί σειρά ετών;

«Όταν μιλάμε για Μελισσανίδη και ΑΕΚ, μιλάμε για δύο ταυτόσημες έννοιες. Είναι πάνω απ΄όλα ΑΕΚτζής, πάνω απ΄όλα άνθρωπος κι αυτή την στιγμή μεγάλη του φιλοδοξία και συμπαραστεκόμαστε όλοι σε αυτό, είναι η δημιουργία της «Αγιά –Σοφιάς» που θα δώσει ξανά την προοπτική της ΑΕΚ. Χωρίς δικό σου γήπεδο, δεν γίνεται τίποτα. Για αυτό άλλωστε κι έχει καθυστερήσει λίγο η μετάβαση της ΑΕΚ στη νέα εποχή, εξαιτίας των ηλίθιων γραφειοκρατικών προβλημάτων που υπάρχουν στην ελληνική πραγματικότητα. Το σχέδιο που υπάρχει για την αναζωογόνηση της ΑΕΚ, έχει πάει πίσω λόγω του γηπέδου. Για κανένα άλλον λόγο. Κι αυτό δεν οφείλεται στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι έκαναν ότι μπορούσαν για να μας σταματήσουν».

-Θεωρείτε πως οφείλουν όλοι οι ΑΕΚτζήδες που διαθέτουν μια δυνατή οικονομική επιφάνεια, να συστρατευτούν στην προσπάθεια του Δημήτρη Μελισσανίδη αναφορικά με το πρότζεκτ της «Αγιά -Σοφιάς»;

«Αυτό το κάλεσμα γίνεται από όλους μας. Ολοι πρέπει να βοηθήσουμε και πιστεύω πως στο τέλος όλοι θα βοηθήσουνε. Γιατί το νέο γήπεδο είναι κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Δεν είναι κάτι παρωδικό, όπως για παράδειγμα η απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή. Είναι κάτι που θα μείνει και στην ΑΕΚ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

-Ο Γρηγόρης Σαράντης παραμένει αφοσιωμένος πιστά στο κομμάτι των Ακαδημιών, ή μελλοντικά μπορεί να παίξει και η προοπτική…μεταγραφής στην ΠΑΕ;

«Αποκλειστικά στις Ακαδημίες. Κι αυτό που επίσης θέλω να μεταφέρω, είναι πως η προσπάθειά μας στην Ακαδημία είναι μακροχρόνια και όχι στιγμιαία. Θα ήθελε σε αυτό την συμπαράσταση όλων των ανθρώπων που αγαπάνε την ΑΕΚ. Ξέρετε, δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται να πανηγυρίζουμε αν κερδίσουμε τον Ολυμπιακό, ή τον Παναθηναϊκό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η παραγωγή ποδοσφαιριστών και ανθρώπων. Δεν μας ενδιαφέρει το εφήμερο, διότι κανείς δεν θυμάται αν κέρδισε η Κ15 τον Ολυμπιακό, ή τον Παναθηναϊκό. Αυτό όμως που θα θυμούνται όλοι, είναι αν τυχόν καταφέρουμε να βγάλουμε παίκτες όπως ο Μανωλάς, που βγήκαν μέσα από τα σπλάχνα της ΑΕΚ. Αν εμείς μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε παίκτες σαν τον Στέλιο, αυτό είναι που θα μείνει στην ιστορία. Και για αυτό θα πρέπει να υποστηριχτεί και από τους φιλάθλους. Να μην βλέπουν με οπαδικά μάτια τους αγώνες των ομάδων των Ακαδημιών, αλλά να ενδιαφέρονται για το αν παίζουμε ωραίο ποδόσφαιρο κι αν γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια για την ανάδειξη ανθρώπων – ποδοσφαιριστών. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Επίσης στα πλαίσια της λειτουργίας μας, θα συνδέσουμε όλους τους κρίκους μας, κάτι που αποτελούσε μια αδυναμία τα τελευταία χρόνια. Κι ακριβώς επειδή λειτουργούμε μέσα από την ΠΑΕ, θα υπάρχει στενή συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή της ΑΕΚ και με τον προπονητή της. Θα έχουμε εβδομαδιαία συνεργασία και επικοινωνία μαζί με τους επικεφαλής των Ακαδημιών, έτσι ώστε να στοχεύουμε όλοι στο ίδιο αποτέλεσμα. Το δίκτυο που έχει ξεκινήσει από τον Άκη στο παρελθόν, πέρασε κι αυτό από κάποιες δυσκολίες. Αυτό το δίκτυο με επικεφαλής τον Μπάμπη Ζελενίτσα εντάσσεται στη δική μας ευθύνη κι άρα εμείς θα το φροντίζουμε. Κι αυτό έρχεται σε απόλυτη ταύτιση και συνεργασία και για αυτό θα είναι μαζί μας. Και τέλος θα κοιτάξαμε να αξιοποιήσουμε και οποιαδήποτε συνεργασία και συνέργεια και με το δίκτυο και με τις ακαδημίες και την πρώτη ομάδα αλλά και με την Futsal με τον κ.Μαρινάκη ο οποίος κάνει μία πάρα πολύ καλή δουλειά. Θέλουμε να υπάρχει μια συνέργεια και συνεργασία όλων σαν μια ομάδα και σαν μια κιτρινόμαυρη γροθιά. Δεν υπάρχει εγώ είμαι εδώ κι αυτό είναι το χωράφι μου και το χωράφι σου. Υπάρχει μόνο μια ιστορία που λέγεται ΑΕΚ και θα πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι για να μπορέσουμε να πετύχουμε. Διαφορετικά όσο καλός κι αν είσαι, δεν μπορείς να φέρεις κανένα αποτέλεσμα. Επίσης έχουμε πάρει κάποια μέτρα για την ενίσχυση των παιδιών που προέρχονται από την Ακαδημία. Μένουν σε δικές μας εγκαταστάσεις, πολύ κοντά στο γήπεδο. Μελλοντικά είναι σκοπός μας να φτιάξουμε ξενώνες στα Σπάτα. Αλλά αυτό αργότερα, δεδομένου πως τώρα επείγουν τα γήπεδα. Και σε συνεργασία με σχολεία όπως είναι του Ζηρίδη, να δίνουμε στους μαθητές όχι μόνο ποδοσφαιρική τεχνογνωσία, αλλά και την ανέλιξή τους μαθητικά. Θέλουμε να καταστήσουμε την Ακαδημία της ΑΕΚ, την πρώτη επιλογή γονέα ανά την Ελλάδα. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται αξιοκρατία. Και να είναι βέβαιοι όλοι πως δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα να γίνει οτιδήποτε άλλο. Το μόνο κριτήριο μας, είναι η αξιοκρατία. Κάτι πολύ δύσκολο. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως ο μόνος τρόπος που βλέπουμε είναι με τα μάτια της αξιοκρατίας, τα οποία δεν υπάρχουν δυστυχώς στη χώρα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Θεός ο ίδιος να ζητήσει, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με όλο τους ανθρώπους της ΑΕΚ σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε. Επίσης ο σεβασμός, η πειθαρχία η ομαδική δουλειά, η αξιολόγηση θα είναι συνεχείς. Σεβασμός και προς τα παιδιά και προς τους γονείς, αλλά με διακριτά όρια. Και πάνω απ΄όλα ομαδική δουλειά. Δεν υπάρχει «εγώ», υπάρχει «εμείς». Αυτές είναι οι δύο μεγάλες αρχές που θέλουμε να χτίσουμε τη νέα ΑΕΚ σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Τα λόγια είναι εύκολα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έρθουν τα απτά αποτελέσματα στο χρονικό ορίζοντα που έχουμε θέσει. Δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και πίστη. Αυτά είναι στοιχεία εξάλλου του Δικέφαλου Αετού και της ΑΕΚ».

-Κάνοντας την Ακαδημία της ΑΕΚ πρώτη στην Ελλάδα, αυτομάτως δημιουργούνται και νέες γενιές ΑΕΚτζήδων…

«Αυτό είναι επίσης ένα ζητούμενο και έχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό. Εμείς έχουμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη και ελπίζω να μην τον περάσουμε από κάτω. Θέλουμε να περάσουμε από πάνω. Με βάσει αυτά που μου έχει πει ο Γιάννης Σαμαράς, στατιστικά στα 250 παιδιά ένα μπορεί να βγει και να κάνει καριέρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εμάς ο πήχης μας δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη. Άρα αντιλαμβάνεστε τι χρόνος χρειάζεται και τι προσπάθεια πρέπει να γίνει. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να βγουν 2 ή 3 παίκτες. Θέλει χρόνο και επιμονή. Και βεβαίως φιλοδοξία είναι σε συνεργασία μέσω του δικτύου και της Futsal, να αναπτύξουμε και το εκλογικό ποσοστό της ΑΕΚ στο πανελλήνιο. Αν και θεωρώ πως ουκ εν τω πολλώ το ευ. Είμαστε λιγότεροι, αλλά οι καλύτεροι, εντούτοις όμως υπάρχει ένα μεγάλο περιθώριο, διότι η ΑΕΚ είναι μια ιδέα και έχει μια ανωτερότητα από τις υπόλοιπες ομάδες. Όλες οι ομάδες είναι σεβαστές, όλες είναι αξιόλογες, όλες κάνουν προσπάθεια, αλλά η ΑΕΚ έχει μέσα της μια τεράστια ιδεολογική υπόσταση που κανείς άλλος δεν την έχει. Κι αυτό λόγω της Κωνσταντινούπολης και για αυτό άλλωστε το γήπεδο μας θα ονομαστεί “Αγιά –Σοφιά”».